Пикирането на разсада – полезно или не?

24.03.2020
2020-03-24 14:42:00

Снимки: pixabay.com

Наближава времето за пикиране на разсада. Най-общо пикирането е преместването на младите растенията от по-малки съдове в по-големи и самостоятелни такива. То се прави веднага след като се появят първите 2 листенца или така нареченото „кръстосване“.

Ще чуете различни мнения относно пикирането. Според някои зеленчукопроизводители това е излишен процес, който само подлага на стрес разсада и затова те предпочитат още от самото начало да засеят семената в по-големи съдове.

Според други обаче пикирането е нужно и полезно, за да се отгледа по-качествен и здрав разсад.

Истината, както винаги е някъде по средата. Освен това за някои растения пикирането е добро, но за други то не е подходящо.

Защо е полезно пикирането?ПИКИРАНЕТО НА РАЗСАДА – ПОЛЕЗНО ИЛИ НЕ

Преместването на разсада в по-големи по обем съдове подпомага развитието на кореновата система. Тя се развива по-добре, става по-здрава, а оттам и самото растение се развива по-качествено и ще бъде по-устойчиво.

Ако останат в малките съдове корените нямат място да растат, става им тясно, започват да се преплитат и да излизат през дупките на саксийките в търсене на хранителни вещества. В резултат разсадът започва да линее и да изостава в развитието си. Затова е нужно да го преместим в по-голям по обем съд, за да има достатъчно хранителни вещества.

Защо тогава да не го засеем още от самото начало в големи съдини?

В началото, за да се развива семенцето, има нужда предимно от кислород. В по-големите съдове трудно ще решим проблема с дренажа. Водата в тях се задържа и има опасност от загниванеДокато в малките съдини дренажът е добър и нямаме този проблем.

Кога пикирането е задължително?

Привърженик или не на пикирането има случаи, когато то е задължително и няма как да минете без него. Кои са те:

  1. Ако сте засяли семената в общо сандъче или голям съд. Тогава ще трябва да направите пикиране, за да избегнете преплитането на корените и за да можете по-лесно да пресадите разсада на постоянно място.
  2. Когато са поникнали повече отколкото са ви необходими млади растения. Пикирането ще Ви помогне да изберете по-качествените и по-здрави.
  3. Ако разсадът ви се е заразил с някакво заболяване чрез пикирането може да изберете и отделите здравите растения и да ги спасите от заразата.
  4. Когато разсадът ви е пораснал достатъчно, но все още метереологичните условия не позволяват да го засадите на постоянно място. Тогава може да го пикирате, за да забавите развитието му.

Кои растения не понасят добре пикирането?

Както вече споменахме има растения, които не е добре да подлагате на пикиране, защото те са по-чувствителни и може да не го понесат добре. Това са пиперът, патладжанът, краставиците, тиквичките, дините и др.

Тези растения е добре да отглеждате в отделни съдове и да ги засаждате направо на постоянно място.

За тези култури Ви препоръчваме да използвате нашите торфени саксийки, които след това директно заедно растението, без да го вадите, засаждате в земята. Торфът се разпада и осигурява хранителни вещества на разсада. Така изобщо няма да подложите на стрес деликатните растения.

Освен това Ви съветваме при пикиране да използвате нашите органични препарати Био Хийл, както и Гроу куик, които ще подпомогнат развитието на кореновата система и ще ви гарантират здрав и качествен празсад.