Плодовете на пипера гният - как да се справим?

17.08.2022
2022-08-17 20:35:00

Снимки: Pixabay.com

Откъсвате от любимия си пипер и забелязвате, че плодът е загнил. Това може да се случи, както при отглеждането му на открито, така и в оранжерия. Плодовете гният на самото растение? На какво се дължи това и какво можем да направим?

Най-честата причина е заболяване, но може да се крие и другаде, например в неправилна грижа. Важно е да можем да различим двата вида гниене, защото те изискват съвсем различен подход.

ПЛОДОВЕТЕ НА ПИПЕРА ГНИЯТ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

1.   Алтернария по пипера

Как се проявява болестта? Първоначално по листата на растението се образуват петна с неправилна форма, ограничени от жилки. На цвят са тъмнокафяви до черни. По-късно болестта се прехвърля върху плодовете и воднистите петна започват да потъмняват и изсъхват, след което изсветляват и се покриват с налеп, наподобяващ черна плесен.

Как да се справим с това заболяване?

Всички части на растението, които вече са повредени, трябва незабавно да бъдат премахнати и изнесени далеч от мястото. След това трябва да напръскате пипера с подходящ препарат. Това може да е конвенционален или биопрепарат. Но 3 седмици до прибиране на реколтата не трябва да използвате химически препарати. Затова ви съветваме да се доверите на биопрепаратите на Биона. Те са създадени на основата на натурални растителни екстракти и са безвредни за хората и околната среда. Освен това трябва да имате предвид, че не всички продукти са подходящи за употреба в оранжерия. Изключително ефективна е комбинацията от препаратите Биона Екуизил + Биона Форте. Преди да прилагате какъвто и да е препарат се консултирайте с нашите агрономи.

2.   Върхово гниене

Погрешно се нарича болест, но всъщност не е такава, а само външна проява, симптом на неправилна грижа. По принцип има две форми на върхово гниене - бактериално и физиологично.

ПЛОДОВЕТЕ НА ПИПЕРА ГНИЯТ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Физиологично върхово гниене – то поразява пипера, тогава, когато е нарушена агротехниката. Ако например пропуснете поливането, растенията започват да извличат влагата от плодовете. Графикът на торене също трябва да се спазва стриктно. Дефицитът на калций, причинен от излишъка на натриеви и калиево-амониевите съединения в почвата, също води до появата на физиологично върхово гниене. Подобни симптоми обикновено се наблюдават при млади плодове, които все още не са напълно узрели. За да решите този проблем е достатъчно да премахнете заразените плодове и да следвате графика на торене и поливане. В този случай препоръчваме следните торове: Хидро Cal/Mg и Магни Кал.

Бактериално върхово гниене – причината за възникването му са бактерии. Мокрите петна, които се появяват и се разрастват, превръщат пипера в гнила маса с неприятна миризма. Някои плодове дори започват да гният отвътре. За съжаление в този случай няма възможност да се противодейства и да се спаси реколтата. Всички засегнати растения трябва да бъдат отстранени и изхвърлени, след което в продължение на няколко години на това място не трябва да се засаждат растения от семейство Картофови. За да предпазите растенията пръскайте превантивно с комбинацията от Биона Мимоза + Биона БР пауър.

Сиво гниене

Проявява се по листата на пипера като малки точки, които постепенно се увеличават и се покриват с пухкав налеп. След това преминават към плодове и стъблата. За лечение на такова заболяване, засегнатите растителни елементи се изхвърлят възможно най-далеч от мястото. Заразените растения се изтръгват и изхвърлят. Всички останали насаждения, които са здрави, задължително се третират с фунгицид. Препоръчваме биофунгицидите на Бионате са надеждни, силни и безвредни. Най-ефективна е следната комбинация: Биона Кобре + Биона Силиенка.

Като превантивни мерки е необходимо да се поддържа подходяща температура и влажност в оранжерията, да се премахват навреме растителните остатъци, като се извършва профилактика на вредителите и рационално използване на азотни торове, като не се забравя да се третират семената, почвата и оранжерията.

ПЛОДОВЕТЕ НА ПИПЕРА ГНИЯТ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

3.   Вредители

Много често пиперът е нападан от различни видове вредители и трябва да сме предпазливи.

  • Охлюви и плужеци

Основните признаци на увреждане са заоблени дупки в центъра на младите листа и наличието на слуз директно върху растенията. По правило тези плодове, които лежат на земята, са най-засегнати. За да се отървете от охлювите и плужеците трябва да ги премахнете ръчно, най-добре по тъмно, когато изпълзяват. Препоръчваме ви за профилактика и някои биоалтернативи:

Биона Синкар – произведен е от естествени екстракти, действа срещу плужеци (голи охлюви), попови прасета и охлюви, телени червеи, както при контакт, така и при поглъщане. Дава по-голяма жизненост на растенията. За превантивно и лечебно действие при недостиг на манган. Той е напълно натурален продукт и не предизвиква фитотоксичност. Без карантинен период.

ВАКО Репелент- ЕКО тор срещу охлюви- Пелетите срещу охлюви са смес от микроелементи, съдържащи микс от фосфор, калциев оксид и магнезий. Действа чрез „запарване“ и дехидратиране на мекотелите. Съдържанието се разпръсква по периметъра на площ от 500 кв.м. Нанасяйте вечер, когато охлювите и плужеците започнат да излизат от скривалищата си. Продуктът създава бариера срещу охлюви.

ПЛОДОВЕТЕ НА ПИПЕРА ГНИЯТ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Тералим Vitaterra - Разтвор на основата на хигроскопична медна сол, която инхибира и отблъсква активността на охлюви и плужеци. Това е тор на медна основа за предотвратяване на щетите, причинени от охлюви и плужеци. Този разтвор подтиска тяхната активност и ги отблъсква, като ги дехидратира, изсушава лигавиците, което предотвратява поглъщането на нападната реколта и растения. Потиска отделянето на слюнка, като не остават следи по растенията. Екологичен продукт.

Друг интересен и безвреден начин да се предпазите от охлювите и плужеците е да засадите цветни миксове, чийто аромат ги отблъсква.

Микс от цветя против охлюви -  Видът на растенията, съдържащи се в микса и тяхната миризма ще създадат естествена бариера, която пречи на охлювите да се хранят. Допълнително предимство ще бъде красива композиция от цветя и билки (едногодишни и многогодишни) във вашата градина. Посейте семената от април до средата на юни и се сбогувайте с охлювите завинаги.

Цветен микс отблъскващ охлюви - Едногодишен, лесен за отглеждане цветен микс - за защита срещу охлюви. Миксът съдържа сортове, които спират охлювите. Препоръчва се да се отглежда сред зеленчуци, нападани от тези вредители. Миксът може да се отглежда не само в цветни лехи, но и в градината заедно с маруля, зеле, спанак.

  • Пеперуди

Съществуват над 100 вида пеперуди и те са често срещани в градините. Всъщност самите пеперуди не нанасят вреда на растенията, проблем са техните гъсеници. Преди да преминат към плодовете, те първоначално гризат краищата на листата, за разлика от охлювите, които предпочитат да ядат центъра. След това се преминава към плодовете на пипера.

Като контрол се препоръчва ръчно събиране на гъсеници през нощта и третиране с препарати. Превенция е и дълбоко копаене през пролетта и есента, както и почистване на растителни остатъци и плевене. Задължително е стриктното спазване на графика за борба с вредителите.

ПЛОДОВЕТЕ НА ПИПЕРА ГНИЯТ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Препоръчваме ви биопрепарата за борба с гъсениците Терасект Vitaterra. Палиативен тор за превенция или за възстановяване на щетите, нанесени от зелева нощенка (lepidoptera,Helliotis, Spodoptera, Plusides), памукова нощенка, доматен молец (Tuta Absoluta). Увеличава защитните сили на растенията. Има комплексно действие като подобрява развитието на растението, активира защитните му сили срещу неприятели и улеснява тяхното противодействие и възстановяване.

Друга ефективна комбинация са продуктите на Биона - Биона Лимон се редува с Биона Тич.

Това са най-общо основните причини, които могат да причинят гниене по пипера. Важно е градинарят е да реагира своевременно и да разпознае причината, това ще помогне да започне да решава проблема възможно най-скоро.