Почернели стъбла на розите – какво да правим?

06.04.2021
2021-04-06 09:08:00

Снимки: pixabay.com

Розите са красиви и деликатни растения. Те са нежни и не винаги понасят добре зимните студове. Затова понякога градинарите през пролетта откриват черни петна по стеблата на розите, а понякога цялото стъбло е почерняло до корена. Каква е причината? Най-честата причина за това е, че розата не е била добре защитена през зимата или покритието е свалено твърде рано.

1.   Измръзването като причина за почерняването

Както казахме това е единият от вариантите - не сте защитили добре розата или да сте махнали покритието много рано, а пролетта е била хладна. Големите температурни разлики и ниските температури са причина за почернелите стебла. В този случай не бива да се притеснявате всичко ще се възстанови от само себе си.

2.   Розата е загнила

Това е друга причина и тя е обратната на предходната. Покритието на розата е било прекалено плътно. Съпътстваща причина може да бъде и задържането на вода. През пролетта водата често се задържа в градината и трябва да сте внимателни и да предприемете веднага действия по отводняване, за да не загинат розите.

3.   Розата е болна от стеблен рак

Това е възможно най-лошият сценарий. Ако градинарят е нарушил режима за грижа за растението или ако зимата е била влажна с чести размразявания, растението може да реагира по този начин. Ако говорим конкретно за стебления рак тогава петната не просто ще са тъмни, а те ще имат ясно проследена червеникаво-кафява граница, която следва издънката и постепенно се превръща в дълбоки рани, които се появяват на стъблото.

Това е наистина сериозно заболяване. Розата не може да бъде излекувана от него - растението просто умира. Затова е изключително важно да не допуснете то да се появи. Трябва да не пропуснете момента, когато зимното покритие на розата трябва да бъде свалено. Важно е това да стане постепенно. Правилният момент е когато земята се размрази и снегът започне да се топи. В същото време нощната температура не трябва да пада под -5.

За да свикне розата с температурата, тя първо трябва да се проветри. За да направите това, можете да повдигнете покриващия материал или да направите малки дупки в него, които улесняват изпарението на влагата. След два до три дни такова проветряване покриващият материал се отстранява напълно, но иглолистните клони ще трябва да се оставят. Премахват се след 3-5 дни.

ПОЧЕРНЕЛИ СТЪБЛА НА РОЗИТЕ – КАКВО ДА ПРАВИМ?

Какво да правим с почернелите стебла?

Ако се окаже, че розата е заразена със стеблен рак то за съжаление почти нищо не може да се направи за спасяването й. Трябва да изкорените болното растение и да го изгорите, за да избегнете заразяването на другите храсти. Нашите агрономи съветват да не сеете известно време нищо на това място.

Важно е също така да напръскате и цялата градина, за да спрете заразяването. Препоръчваме ви ефективна комбинация от биопродуктите на Биона, които ще ви помогнат да се справите с проблема. Съвместното действие на Биона Кобре, Биона Мимоза и Биона екуизил ще ви помогне.

Биона Кобре е комплексен меден разтвор. Липсата на микроелемента Мед блокира редица процеси в растителната система. Приложението на  Биона Кобре стимулира метаболизма на азот, глюкоза, протеини и влияе на процеса на транспирацията в растенията. Медта влиза в състава на редица ензимни системи, особено в синтеза на фитоалексини и лигнин. Приложението на Биона Кобре подобрява имунната система на растенията, вследствие на което инфекциите при тях намаляват.

Биона Мимоза е създаден на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени киселини, органични киселини и карбоксили. Разрешен е за употреба в екологичното земеделие. Продуктът има системно и контактно действие и защитава растенията от гъбни заболявания. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето.  Уплътнява клетъчните  стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените. Препоръчваме ви употребата на Биона Мимоза през периодите на вегетативен растеж на културите, при наличието на подходящи условия за развитието на гъбни заболявания.

Биона Екуизил - е направен от екстракти на полски хвощ. Високото съдържание на силициева киселина го прави незаменим био фунгицид в борбата с Оомицетните гъби, той също има изсушаващо действие срещу редица патогенни гъбни заболявания по растенията. А именно алтернария, фитофтора, брашнеста мана, кубинска мана и др. Това го прави предпочитания био фунгицид. Той действа контактно, като избягва спорообразуването след като е „изсушил“ веднъж патогена. Алкалоидът, които се съдържа в този продукт - еквисетонин, благоприятства образуването на дебели и здрави клетъчни стени на растенията.

Ако се окаже, че заразяването е в началото и е малко може да опитате да спасите растението. Изрежете заразените участъци и след това намажете с нашата специална овощарска замазка, която съдържа мед. Тя може да се използва върху всички растения, дървета, храсти, за да се предпазят от най-разнообразни рани (рязане, резитба, атмосферни условия и др.). Присъствието на мед прави формулата уникална по рода си. Подобрява устойчивостта на растенията към атаките на гъбични заболявания и атака от вредители. Готова за употреба. Прилага се с четка или шпатула.

Но в този случай трябва да сте много внимателни и да наблюдавате растението, ако болестта продължи, ще трябва да го изкорените.

Нашите агрономи са на Ваше разположение за допълнителни въпроси и консултации.