Подготовка на картофите за засаждане

31.03.2023
2023-03-31 15:24:00

Снимки: Pixabay.com

Важен етап при отглеждането на картофи е подготовката им преди засаждане. Тя ще ви помогне да ги защитите от вредители и болести, което от своя страна ще доведе до по-богата и здрава реколта.

1. Изберете здрави клубени

Първата стъпка в успешната обработка на картофите е изборът на здрави, качествени клубени. Избягвайте повредени, изгнили или твърде малки картофи, тъй като те могат да разпространят болести и вредители. Здравите грудки имат плътна структура и не са нападнати от насекоми.

ПОДГОТОВКА НА КАРТОФИТЕ ЗА ЗАСАЖДАНЕ

2.   Термична обработка

Термичната обработка помага за унищожаването на вредителите и техните ларви, а също така помага за елиминирането на патогени. Най-често срещаният метод е третирането на клубените с пара или гореща вода при температура 45-50 ° C за 25-30 минути.

3.   Обработка с противогъбични препарати

Противогъбичните средства предотвратяват развитието на гъбични заболявания като фитофтора и алтернария. Обработката се извършва чрез потапяне на клубените в разтвор на лекарство на базата на меден сулфат или други противогъбични средства съгласно инструкциите на производителя. Препоръчваме ви биопродукта на Биона BR Power.

ПОДГОТОВКА НА КАРТОФИТЕ ЗА ЗАСАЖДАНЕ

4.   Защита от нематода

Нематодите са опасни вредители по картофите, които причиняват различни заболявания и намаляват добива. За предпазване от нематоди ви препоръчваме органичния нематоцид на Биона - Нематик. Той е ефикасен и безвреден, без опасност за околната среда.

5.   Обработка с биоинсектициди

Препоръчваме ви предварителната обработка с биоинсектициди, защото те ще предпазят карг.тофите от вредители. Използвайте органичните и безвредни биоинсектициди на Биона: Флай и Лимон.

ПОДГОТОВКА НА КАРТОФИТЕ ЗА ЗАСАЖДАНЕ

6.   Покълване на картофите и обработка с растежни стимулатори

Покълването на картофите преди засаждане помага за ускоряване на процеса на поникване и укрепва растенията. За да направите това, разстелете клубените в светла и топла стая за 2-3 седмици. По време на процеса на покълване се препоръчва използването на стимуланти на растежа, като хумати или фитохормони, които подобряват растежа и развитието на растенията, като ги правят по-устойчиви на болести и неприятели.

7.   Спазване на сеитбооборота и обработването на почвата

Сеитбооборотът е важен фактор за предпазване от болести и неприятели по картофите. След отглеждане на картофи на едно място, на следващата година е добре да изберете друга култура, за да предотвратите натрупването на вредители и патогени в почвата. Препоръчваме ви да направите обработка на почвата преди самото засаждане, например дезинфекция с разтвор на меден сулфат или други дезинфектанти.

ПОДГОТОВКА НА КАРТОФИТЕ ЗА ЗАСАЖДАНЕ

8.   Правилно съхранение на картофите

След извършване на всички необходими дейности за обработка на картофите е важно да се осигури правилното им съхранение до засаждането. Съхранявайте клубените на хладно, тъмно и сухо място при температура от 4 до 6 °C. Такива условия на съхранение ще помогнат за предотвратяване на размножаването на вредители и развитието на болести, както и ще поддържат покълналите картофи в добро състояние.

9.   Внимателно оглеждайте картофите и действайте бързо при проблем

Въпреки че предварителната обработка на картофите намалява риска от болести и неприятели, е необходимо постоянно да следите състоянието на растенията през целия сезон. Навременното откриване на проблеми ви позволява да предприемете мерки за отстраняването им и намаляване на потенциалните загуби на реколта.

Редовно проверявайте растенията и ако бъдат открити признаци на болест или вредители, вземете незабавни мерки.