Подготовка на ягодите за зимата

03.11.2020
2020-11-03 08:46:00

Снимка: Pixabay

Правилната подготовка на ягодите за презимуване е от голямо значение. От нея зависи добрата реколта през следващата година. Подрязването на ягодите е едно от най-важните мероприятия. Ако през лятото не сте извършили т.нар. зелена резитба - премахване на колтуците, сега е моментът да го направите.

Също така след известно време част от листата на ягодите умират, друга е повредена от вредители и болести. Отстранете повредените и старите листа и оставете сърцевината на растението. Това се прави от края на август до края на септември. Градинските ягоди ще възстановят напълно зеленината си през есента.

Почистете от плевели, прекопайте леко и оформете лехите.

Есента е и времето, в което ягодите трябва да се подхранят с калий, калций и фосфор. Азотът трябва да се елиминира напълно. Ние можем да предложим няколко варианта на подхранване.

Единият вариант е да се използват органични торове, а другия - минерални.

Комбинацията от двата тора на Хидроферт Италия А-З Ферт и Био ланд ще набави необходимите за правилното презимуване на ягодите фосфор, калий, микроелементи. Добавената в тях Триходерма харзианум ще елиминира голяма част от появилите се патогени, ще подмогне развитието на полезната микрофлора, както и гнилостните процеси в почвата.

Калцият може да приложите с поливната вода, като препоръчваме употребата на Микрап Калций при есенното разсаждане на ягодите.

Биологичната гранулирана тор на Планта също е с отлични показатели за есенното торене на ягодите. Това е обработена и почистена от плевели и патогени на болести говежда тор, пелетирана и готова за употреба.

Другият вид подхранване е с минерални торове. Предлагаме Универсална есенна тор за подхранване на полската фирма Планта. В нея освен фосфор и калий, необходими на растенията за презимуване, има добавени магнезий, калций и сяра. Неговата специална формула подкрепя растенията, предпазва ги от зимните температури и ги подготвя за следващия сезон.

Препоръчваме и да се направи т.нар. зимно пръскане. Комбинацията от Биона Кобре и Биона Сулфо куик ще подобри имунната система на ягодите, ще стимулира намаляване на инфекциите, причинени от патогени, ще подпомогне растенията да изградят здрави клетъчни стени и да презимуват успешно.

Инж.агр.И.Георгиева