Подгответе овощните дръвчета за зимата!

23.11.2018
2018-11-23 00:00:00

Есента е сезонът, в който природата се отплаща с пищни дарове, прибира се реколтата, стопаните се подготвят за следващата година... Мероприятията в двора и в градината не спират. Наред с беритбата на последните плодове, се прибират окапалите листа, предстои дърветата да се подготвят за зимния период. Прави се прочистване на изсъхналите и счупените клони, местата на отрезите се намазват с овощарска замазка.

Фирма "Аграра" предлага на вашето внимание овощарска замазка от съвсем нов клас: Arbokol Copper. В състава на тази овощарска замазка има добавена мед /Cu/, което я прави уникална по рода си. Присъствието на този елемент обеззаразява мястото на отреза, подобрява устойчивостта на растенията на болести и атаката на вредители.

Друго мероприятие, което също е от голямо значение за запазване на здравето на дърветата през зимните месеци, е варосването на стволовете им. За целта ви предлагаме вар на полската фирма Planta. Използването й предпазва плодните и декоративните дървета и храсти от измръзване, създава бариера срещу нападение на вредители и болести, придава естетичен ефект.

Ако някой от вас не харесва използването на вар, можете да използвате нашето специално ентомологично лепило TEMO-O- Cid. То позволява улавянето на мухи и други насекоми, без да се използват конвенционални инсектициди. Лепилото притежава много голяма прилепваща сила, не изсъхва и не се влияе от атмосферните условия.

Важно в този сезон е оформянето на чашките под дърветата. Заедно с това се прилага и есенното наторяване на трайните насаждения. Комбинацията от Фосфор и Калий добринасят за доброто презимуване на овошките, предпазва ги от влиянието на ниските зимни температури, повишава устойчивостта им към болести и неприятели. Системното прилагане на комбинирания тор на есенно похранване на фирма Planta дава добър старт на растенията през пролетта.

Автор: инж. агроном И. Георгиева