Поливане на лозите – полезни съвети!

25.08.2022
2022-08-25 15:08:00

Снимки: Pixabay.com

Гроздето, както и всяко друго растение, не може да се развива нормално при липса на влага. Тук обаче точно определен график на поливане няма. Затова сме събрали някои полезни препоръки, какво трябва да следите, за да му осигурите нужната влажност, без да го преполеете.

Основни моменти

Опитните градинари не поливат лозите по строги инструкции и точно определен график. Те се водят по времето, климатичните особености на региона и по самите лози. При липса на влага – реколтата е слаба. Но ако преполеете лозите – гроздето не узрява добре и зърната се напукват.

ПОЛИВАНЕ НА ЛОЗИТЕ – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ!

Ако отглеждате гроздето за собствени нужди най-вероятно няма да ви се наложи да правите често допълнителни поливки. За целта трябва да имате предвид, че не трябва да „натоварвате“ много лозите, както и да покриете почвата с растителни остатъци. Когато отглеждате гроздето за пазара или сте едър производител определено се нуждаете от богата реколта. Пазарните насаждения трябва да дават максимален добив, така че те се поливат стриктно в правилните количества и в точното време.

Важна информация за почвата

Почвената влага се стабилизира добре от органичен, доста дебел мулч. Мулчирането ще намали нуждата от поливане почти наполовина. Ако мястото се намира в северния или просто облачен район, лозите могат изобщо да не се поливат.

Немулчираните почви напротив допринасят за бързото изпаряване на влагата. В южните райони при такива условия една кофа с вода се изпарява за ден-два, но солите, изсипани заедно с течността, остават в почвата.

Организиране на поливките

Можете да поливате директно върху почвата. Но капковото напояване е по-добър вариант и с него се пести вода.

ПОЛИВАНЕ НА ЛОЗИТЕ – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ!

Климатът също е от значение

В северните райони лозята се поливат 1-2 пъти годишно, а за сравнение, в южните при открити почви – 3-4 пъти. Ако засадите лозите на сенчести склонове ще се наложи да ги поливате само в сухи лета.

Подпочвени води

Пропускливите южни почви са значителен източник на влага. Ако подпочвените води са разположени близо до повърхността, лозето лесно ще се справи без редовно поливане. В северните райони подпочвените води са много студени. Корените не проникват в тях.

Климатичните условия

Ако има силен, продължителен и обилен дъжд на юг, той ще овлажни лозята до корен. След такива валежи насажденията не трябва да се поливат поне няколко седмици, а ако са мулчирани - месец или повече. След суха есен и зима е полезно да се извърши еднократно пролетно поливане – добре е да го планирате за периода на пробуждане на пъпките.  

ПОЛИВАНЕ НА ЛОЗИТЕ – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ!

Отглеждане на лоза в градината

Когато избирате къде да засеете лозата в градината, изберете влажно място в близост до вода. В този случай няма да ви се налага изобщо да я поливате.

Сортът е от значение

Десертните едроплодните сортове изискват допълнително поливане през периода на активно наливане на плодовете. За ранните ще трябват няколко поливки за цялото лято. Късните и средните се нуждаят от поне три поливки. Късните сортове в сухи лета изискват допълнителна влага. Десертните сортове страдат повече от липса на влага от винените.

На какво влияе „натоварването“ на лозите

Влагата е необходима не само за самите гроздове, но и за филизите. Съответно, храстите, претоварени с гроздове и издънки, изискват повече вода.  Не пренебрегвайте необходимостта от планирана резитба - без нея дори постоянното обилно поливане няма да спаси добива.

ПОЛИВАНЕ НА ЛОЗИТЕ – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ!

В кой период от вегетацията е нужна повече влага?

Гроздето изразходва много вода за наливане на зърната. Ако през този период на растеж няма достатъчно влага, плодовете ще започнат да се втвърдяват и ще останат дребни. По време на цъфтежа е необходима само 5% влага за целия период на растеж, а при наливането на гроздовете - 50%. През периода на пролетен растеж на издънките, лозите имат нужда от 20% влага.

Общото правило е, че е по-добре гроздето да не се налее достатъчно, отколкото да се напука. Но също така е важно да внесете вода навреме.

Сезонно напояване

Когато почвата е добре овлажнена при резитба лозата може да „изплаче“ кофа вода. След суха зима и есен това не се случва - гроздето няма да "плаче" при резитбата. За получаване на високи добиви е необходима пролетна влага.

Общата препоръка за лятно поливане е веднъж месечно. Но, както писахме по-горе, всичко зависи от вида на почвата, наличието на мулч и района на засаждане. Ориентирайте се по самите растения.

През есента поливането се извършва преди подрязване и зазимяване. Важно е почвата в лозето да е добре навлажнена преди зимата. Това ще бъде резерв за пролетта и защита от замръзване през зимата. Поливането не е необходимо само през много дъждовна есен.

И нещо за подхранването...

Безспорно освен напояването от изключително значение е и правилното подхранване на лозите. За целта ви препоръчваме:

ПОЛИВАНЕ НА ЛОЗИТЕ – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ!

Специален тор за лозя на Планта - Подходящ е за наторяване специално на лозови насаждения. Допълнителните хранителни вещества гарантират по-високи добиви, както и допринасят положително за подобряването на вкусовите качества на гроздето. 1 кг е достатъчен за 25 чукана, отделя хранителни вещества до 3 месеца.

Тор за киви и лозя на Секлос - Гранулиран комплексен тор без хлор за торене на грозде, актинидия (киви), други овощни храсти и дървета. Препоръки за торене: Опитайте се да торите локално. Внасяйте тора в почвата преди пролетното засаждане и 3 до 4 пъти по време на вегетацията: през пролетта в началото на вегетацията, преди цъфтежа, след цъфтежа преди узряването на плодовете, по време на узряване на плодовете. Поливайте почвата след като приключите с торенето. Около храстите наторете участък, който е с ширината на короната на клоните.

Торова норма:

  • младо грозде и плодни храсти, актинидии и ягодоплодни растения – 30-50 g/m2
  • зряло грозде и плодни храсти – 50-80 g/m2
  • овощни дървета – 100-150 g/m2.