Поливайте разсада с дъждовна вода или с разтопен сняг

03.05.2023
2023-05-03 20:23:00

Снимки: Pixabay.com

Развитието на разсад е важен етап, от който зависи богатата реколта. Една от тайните за успешен растеж на растенията е правилното

ПОЛИВАЙТЕ РАЗСАДА С ДЪЖДОВНА ВОДА ИЛИ С РАЗТОПЕН СНЯГ

 поливане. Ще обърнем внимание на един позабравен начин на поливане и неговите преимущества – дъждовната вода и разтопения сняг.

Защо да поливаме разсада с дъждовна вода или с разтопен сняг?

Поливането на разсад с разтопен сняг и дъждовна вода има редица предимства пред използването на чешмяна вода, което прави този метод все по-популярен сред градинарите.

Водата от разтопен сняг е естествен източник на полезни микроелементи и минерали, които допринасят за активния растеж и развитие на растенията. В допълнение, топенето на снега намалява твърдостта на водата, което я прави по-мека и по-достъпна за кореновата система на растенията. Неутралното ниво на киселинност на стопената вода също е благоприятно за повечето растителни видове.

Дъждовната вода също има своите предимства за растежа на разсада. Не съдържа хлор, който може да причини стрес и да повлияе неблагоприятно на растежа на растенията. Дъждовната вода е обогатена с азот, фосфор и калий, които са основните хранителни вещества за растенията.

Използването на стопена и дъждовна вода за поливане на разсада подобрява качеството на почвата, поддържа оптимално ниво на влажност и осигурява на растенията всички необходими хранителни вещества. Освен това този подход е екологичен и икономичен, тъй като намалява използването на чешмяна вода и намалява вредата върху околната среда.

Стопена вода – ползи за разсадаПОЛИВАЙТЕ РАЗСАДА С ДЪЖДОВНА ВОДА ИЛИ С РАЗТОПЕН СНЯГ

Разтопената вода има уникални свойства, с благоприятен ефект върху растенията:

  • Естествен състав. Богата е на минерали и микроелементи, които са хранителни вещества за растенията.
  • Ниска твърдост. Топенето на снега намалява твърдостта на водата, което я прави по-мека и по-достъпна за растенията.
  • Нормализиране на киселинността. Има неутрална киселинност, която е благоприятна за повечето растения.

Дъждовната вода – полезни качества

Дъждовната вода също има редица предимства за растежа на разсад:

  • Екологичност. Не съдържа хлор, който може да навреди на растенията.
  • Баланс на микроелементите. Съдържа азот, фосфор и калий - основните елементи на храненето на растенията.

ПОЛИВАЙТЕ РАЗСАДА С ДЪЖДОВНА ВОДА ИЛИ С РАЗТОПЕН СНЯГ

Правила за поливане на разсада с дъждовна и разтопена вода

Спазването на определени правила ще позволи най-ефективното използване на стопена и дъждовна вода за поливане на разсад:

  • Температурен режим. Водата трябва да е със стайна температура или малко по-топла, за да не стресирате растенията.
  • Филтриране. Прецедете водата през тензух или филтър, за да премахнете възможните замърсители.
  • Честота на поливане. Следете състоянието на почвата и растенията, за да определите оптималната честота на поливане. Избягвайте преовлажняване и изсушаване на почвата.
  • Метод на напояване. По-добре е да използвате лейка с малки отвори или специални капкови системи за равномерно разпределение на водата по цялата повърхност на почвата.

ПОЛИВАЙТЕ РАЗСАДА С ДЪЖДОВНА ВОДА ИЛИ С РАЗТОПЕН СНЯГ

Как да събираме и съхраняваме дъждовна вода?

Правилното събиране и съхранение на стопена и дъждовна вода ще помогне да се запазят полезните им свойства за поливане на разсада:

  • Събиране на дъждовна вода. Поставете специални контейнери в градината или използвайте покривите на сгради и конструкции. Уверете се, че контейнерите са чисти.
  • Събиране на стопена вода. Стопете снега и използвайте така получената вода. Може да я съхранявате в чисти контейнери.
  • Съхранение на вода. Съхранявайте стопената и дъждовната вода на тъмно и хладно място, за да предотвратите развитието на микроорганизми.

ПОЛИВАЙТЕ РАЗСАДА С ДЪЖДОВНА ВОДА ИЛИ С РАЗТОПЕН СНЯГ

Заключение

Поливането на разсада със стопен сняг и дъждовна вода е екологичен и ефективен метод, който стимулира здравословния растеж и развитие на растенията. Благодарение на естествения състав, мекотата и неутралната киселинност на стопената вода, както и богатството на микроелементи и липсата на хлор в дъждовната вода, растенията получават всички необходими условия за правилно хранене и растеж. Спазването на правилата за поливане и събиране на вода ще увеличи максимално използването на нейните полезни свойства.