Помислете за пролетта!

12.10.2018
2018-10-12 00:00:00

Какво е първото нещо, за което се сещате, когато чуете думата пролет? Кокичета, минзухари, лалета... пролетните цветя. След студената и бяла зима пролетта ни подарява цветове – зелено, червено, жълто... Като че ли иска да стопли не само телата, но и душите ни.

Може би ви звучи странно на прага на зимата да говорим за пролет, но за да се радваме на цветно пробуждане през март трябва да го подготвим отсега. Есента е времето да засеем пролетните луковици, за да могат те през зимата да се вкоренят добре, а на пролет да ни подарят прекрасните си цветове и свежест.

Някои ранноцъфтящи видове като лалетата и зюмбюлите може вместо в градината да засеете в саксия и да ги гледате у дома. Така след 2-3 месеца, в разгара на зимата, ще се радвате на цветна пролет.

Какво трябва да знаете за засаждането на пролетните цветя:

Кокичета – те са първите, предвестниците на пролетта! Нежни и красиви с деликатен аромат. Съществуват над 20 вида. Луковиците трябва да се засаждат на групи от поне 25, за да изглеждат добре и на дълбочина 10-12 см.

Минзухари - Има около 40 вида минзухари, повечето от които са култивирани и които може да поръчате при нас. Различните видове имат различни предпочитания към условията на средата. Луковиците се засаждат на дълбочина 6-8 см и на разстояние 7-8 см.

Лалета – Тези цветя ще ви предложат невероятно разнообразие от видове, които се различават по форма и цвят и със сигурност трудно ще изберете. Освен това лалетата се отглеждат изключително лесно. Те са многогодишни. Изискват топли и слънчеви места, но растат добре и на полусянка. Дълбочината на засаждане следва правилото да е три пъти дължината на луковицата.

Нарциси – Нежни и грациозни, те са любими на градинарите. Това вероятно е причината да са създадени над 12 000 култивирани сорта. При нас ще намерите изключително разнообразие с различни форми, големина, височина и цветове – бели, жълти, кремави. Обичат слънце или полусянка и виреят във всяка градинска почва. Луковиците се засаждат на дълбочина 10-15 см.

Зюмбюли – Те ще разнесат из градината ви невероятен и неустоим аромат, а разнообразието от цветове ще ви заплени. Ще ги срещнете в почти всяка българска градина – голяма или малка, те имат запазено място там. Създадени са над 300 разновидности - бели, жълти, розови, виолетови, червени, сини и др. Добре е луковиците да се изваждат всяка година след прецъфтяването и веднага да се засаждат на ново място, като се заравят с около 12 см пръст.

Ето и няколко съвета от специалистите на Аграра ООД, които ще ви помогнат да отгледате здрави и красиви пролетни цветя:

1. При засаждането е добре да подхраните растенията със специална кристална тор за луковични цветя.

2. Дълбочината на засаждане на луковиците е важна за правилния растеж.

3. За пролетните цветя избирайте места, които са по-закътани, няма течение и са добре осветени.

4. Внимавайте с влажността на почвата. Преполиването може да довете до загниване на луковиците.

Минзухари, лалета, кокичета, нарциси, зюмбюли, иглики, ириси, циклами, теменужки - трябва да ги засеете сега, за да красят градината ви през пролетта!

Затова ние от Аграра ООД сме ви подготвили специално предложение!

10% отстъпка за всички закупени пролетни луковици до 15.01.2019г.

Помислете за пролетната си цветна леха, изберете какво искате да цъфти там и поръчайте. При нас ще намерите богато разнообразие от луковици, ще ви залее море от цветове и форми.

Развихрете въображението си и си пожелайте свежо пролетно пробуждане.

Ние ще ви го осигурим!