Пръскане на лозята с биопрепаратите на Хидроферт

06.06.2019
2019-06-06 00:00:00

Снимка: Pixabay.com

Препаратите на италианската фирма „Хидроферт“ са създадени с грижа за природата. За тяхното производство се използват чисти, с проверен произход и максимално натурални суровини. Затова и голяма част от продуктите са разрешени за използване в биологичното земеделие. Освен това те са и изключително икономични.

Специално за лозарите нашите агрономи подбраха 4 продукта на Хидроферт, които са стимуланти на растежа, и ще им помогнат да се радват на здрави растения и богата реколта.

I пръскане: Биалга 15

Препаратът съдържа 15% екстакт от морски водорасли от видовете Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria. Освен тях са добавени и естествени фитохормони, ензими, протеини, витамини, аминокиселини, полизахариди. Биалга 15 се използва за стимулилане на растежа. Продуктът подпомага развитието на растенията, прави ги устойчиви и здрави. Освен това помага за развитието на корена, повишава устойчивостта към стресови условия, намалява значително влошаването на хлорофила, подобрява метаболизма на клетките. Препоръчваме използването на Биалга 15 заедно с препаратите за растителна защита и торовете.

Дозировка за лозя: 250 – 350 мл/дка

II пръскане -Хидро голд вег.

Следващия препарат, който препоръчваме за използване, след цъфтежа на лозата е препарата Хидро голд вег.

Това е напълно органичен азотен тор, направен от три вида водорасли, с високо съдържание на аминокиселини и фитонутриенти. Използван редовно, Хидро голд вег осигурява еднаквото развитие на растенията, подобрява качеството и количеството на продукцията. Приложен по време на стрес за растенията- градушка, плевене, коренова асфикция, помага на културите да преодолеят задържането на вегетативния растеж.

Дозировка: 2-3 кг/дка

III пръскане Нутрикс Fe 4.8. 

Известно е, че лозите се развиват успешно на бедни почви. Често пъти те проявяват признаци на желязна хлороза, особено при варовити почви. Затова ви препоръчваме да използвате препарата Нутрикс Fe 4.8. С него лозята преодоляват недостига на микроелемента. Хелатиращия агент във висок процент дава стабилност на продукта, дори във случаите на силно алкални почви. Растения, торени с Нутрикс Fe 4.8, са много по-зелени, по-жизнени и здрави.

Дозировка: 

 

    Култури

Инструкции за употреба

Превантивно приложение

(г / растение)

Лечение

(г / растение)

 

Лозя

Във вегетация

5 - 10

10 - 20

При узряване

10 - 20

30 - 50

IV пръскане: Матурандо.

Матурандо е течен тор, богат на фосфор (15%) и калий ( 20%), получени от най-висококачествени суровини. Благодарение на негова формула, съдържаща висок процент хелатирани с EDTA микронутриенти, абсорбцията на продукта е по-бърза. Матурандо не съдържа сулфати, карбонати и хлориди и може да се използва както за третиране на листа, така и на корени. Може да се прилага по време на фазите на растеж и узряване на плодовете и има незабавен положителен ефект върху качеството и количеството на продукцията. Калият и фосфорът, съдържащи се в Матурандо, спомагат за синтеза на захари и за увеличаването на плодовия и зеленчукови аромати.

Дозировка:

  • Листно приложение: 300-400 г/ дка
  • Почвено приложение: 600-800 г/дка


Ако има нужда, продуктите могат да се използват 2-3 пъти в сезон.

Фирмата предлага богато разнообразие от препарати, които може да разгледате в нашия сайт.

Препаратите на Хидроферт могат да се комбинират с конвенционалните препарати за растителна защита, както и с биологичните такива. Могат да се използват и самостоятелно.

Ако се нуждаете от консултация или имате допълнителни въпроси, може да се обърнете към нашите агрономи за професионален съвет. Пишете ни на: office@sortovisemena.bg.

Автор: инж. агроном И. Георгиева