Правила за отглеждане на саксийни растения у дома

16.12.2020
2020-12-16 19:26:00

Снимки: Planta.pl

Когато избираме растения за интериора у дома, трябва да обърнем специално внимание на условията в конкретна стая. Повечето стайни растения идват от тропически или субтропични региони. Следователно те се нуждаят от висока температура и влажност, както и от доста голямо количество светлина, за да се развият правилно. Най-важното е да приспособите растението към светлинните условия. Едни растения трябва да бъдат поставени близо до южния прозорец, а други ще се чувстват добре на северния перваз на прозореца. Повечето растения растат най-добре при разсеяна светлина.

Поливане

В допълнение към осигуряването на точното количество светлина, ние трябва да му осигурим и точното количество вода - според неговите нужди. За поливане най-добра е водата да е със стайна температура. Водата позволява на растението да расте и да се развива. Честотата на поливане зависи от изискванията на конкретното цвете, размера на саксията, в която расте и температурата в помещението. Колкото повече листа има, толкова по-бързо водата ще преминава през тях и толкова повече от вода ще се нуждае растението. Също така, високата температура и ниската влажност на въздуха в помещението причиняват повишено търсене на вода. Ако водата изтече в чинийка, след поливане, изчакайте известно време и я излейте. Излишната вода може да причини загниване на корените. Излишната вода също така може да доведе и до загуба на цялото растение. Времето от деня, когато поливаме, също е важно. Най-добре поливайте сутрин. Ако растенията са на перваза на прозореца, избягвайте да ги поливате по време на най-силната слънчева светлина.

Подхранване

Растенията получават всички хранителни вещества от почвата. Саксийните растения имат ограничено количество почва в саксията, затова е важно да им осигурите необходимата „храна“. Тъй като растенията имат различни изисквания, торенето трябва да се съобрази с конкретната група растения. Орхидеите се нуждаят от различно торене, кактусите – от друго, а папратите – от трето. В допълнение към това за какво растение е предназначен торът, нека обърнем внимание и на неговата форма и големина.

Течните торове, предназначени за определена група растения, се разреждат с вода в съответствие с препоръките на производителя. Използването на такъв тор дава бърз ефект, например под формата на по-добър цвят на листата или повече цъфтеж. Също така подобрява цялостния вид на растението.

Кристалните торове действат по подобен начин- те също трябва да се разтворят във вода. Тези торове трябва да се използват систематично, така че растението да има постоянен достъп до хранителни вещества и да се развива правилно.

Има и твърди торове. Предлагаме и дългодействащи торове Policote под формата на гранули, които се смесват с горния слой на почвата в саксията или се използват при пресаждане на растенията. Тези торове освобождават съдържанието си под въздействието на вода и температура и растението може да поеме хранителни вещества до 4 месеца след прилагането им. Подобен ефект имат и торните пръчици, които могат допълнително да бъдат обогатени с агенти срещу вредители по растенията.

Листните торове са друг начин за осигуряване на растението с минерали. Растенията, които толерират мокреното на листата, могат да се напръскат с правилно разреден тор. Органичните торове са алтернатива на минералните торове. Най-лесният за използване е вермикомпост, с който поливаме растението след разреждане. Предлага се и гранулиран тор, който може да се смеси с горния слой почва. Органичните торове също подобряват структурата на почвата. Не забравяйте да използвате всички торове в съответствие с препоръките на производителя. Твърде високата концентрация на тор или твърде интензивното торене могат да увредят корените или листата и дори да доведат до смъртта на цялото растение.

Когато отглеждаме растения у дома, трябва също да помним, че те обикновено забавят метаболизма си през зимата. Торовете, предназначени за подхранване на растения през зимата, не съдържат азот (N), за да не стимулират растежа им. Те съдържат основно калий, фосфор и микроелементи, които допринасят за доброто състояние на саксийните цветя.

ПРАВИЛА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА САКСИЙНИ РАСТЕНИЯ У ДОМА

Пресаждане

Важна стъпка в отглеждането на саксийни растения у дома е системното им презасаждане или подмяна на субстрата. Растението увеличава размера си над появата, количеството на корените в субстрата също се увеличава. Недостатъчното пространство в саксията може да доведе до забавен растеж или дори загуба на растението. Най-доброто време за пресаждане е през пролетта. След това растенията възобновяват развитието си и понасят по-добре такова прехвърлянето в по-големи контейнери или саксии. Когато пристъпваме към разсаждане, нека подготвим достатъчно голяма саксия. За предпочитане с 2 - 4 см по-голяма от предишния. Важно е в дъното му да има дупки, които позволяват да се оттича излишната вода.

За много големи растения подгответе саксия, в която растенията се вписват пропорционално. Друго необходимо нещо е субстрат, адаптиран към изискванията на дадено растение, както и камъчета или експандирана глина, които ще използваме като дренаж. При присаждането на растението можете да обогатите субстрата с дългодействащ тор или хидрогел, който ще задържа влагата в субстрата по-дълго. Преди разсаждането растението трябва да се полива. Това ще ни помогне безопасно да извадим растението от саксията. Трябва да се режат твърде дългите, повредени или изсъхнали корени. На дъното на новия съд трябва да се постави дренажен слой, след което върху него да се постави нов субстрат. Растението се засажда така, че да расте на същата височина, както преди. След засаждането растението трябва да се полива.Това ще премахне въздушните пространства около корените. Не торете веднага след пресаждането на растенията. Изчакайте поне месец.

Почистване и грижи

Стайните растения систематично се покриват с прах. От този прах растенията губят своята декоративност. Това ограничава достъпа на светлина и предизвиква забавяне на фотосинтезата. Ето защо е толкова важно да поддържате листата на растенията чисти. В зависимост от растението можем да почистим листата с влажна кърпа или специални кърпички, които допълнително се накисват в тор. Също така за постигане на дълготраен ефект може да използате балсам за листа. Такава процедура обаче може да се извърши само върху растения с големи лъскави листа. Растенията с малки листа е най-добре да се поставят под душа. Трябва да използвате  лека струя хладка вода и да предпазите саксията от преливане. Има и растения, които не понасят вода върху повърхността на листата. Тези растения са покрити с нежни косми, т.нар трихоми.

Когато почиствате растенията, добре е да ги разгледате отблизо и да премахнете избледнелите издънки и изсъхналите листа. Понякога също е  добре да отрежете растението, за да стимулирате растежа или да ограничите прекалено изпъкналите издънки. При почистване на растението може да забележите болести или вредители по стайните растения.

Грешки в грижите за растенията

Основната грешка в грижите за растенията е липсата на постоянност. Забравянето да поливаме може да доведе до смъртта на растението. Преполиването също има отрицателен ефект върху растенията. Твърде честото поливане може да доведе до загниване на корените, което също може да унищожи цялото растения.

Друга често срещана грешка при отглеждането на растения е твърде честото торене. Големи количества тор се натрупват в малко количество почва в саксията, което кара почвата да стане физиологична. Ето защо е толкова важно да се трансплантират растения и стриктно да се спазват дозировките на торове. Друг пропуск по отношение на растенията е твърде ниската влажност на въздуха в помещението и общото несъответствие на растението с условията в нашия дом.

По материали на Planta.pl