Правила за зимуване на пеларгониите

04.11.2019
2019-11-04 00:00:00

Снимка: Pixabay.com

Мушката, сакъзчета, индрише, кралско мушкато...Общото им название е пеларгониуми.

През лятото те цъфтят обилно и безспир, радвайки ни с огромното си разнообразие от форми на цвета и листата.

През есента когато температурите се понижат, пеларгониумите сякаш искат да ни покажат абсолютната си сила - разцъфтяват още по-красиво и завладяващо.

Но през зимата трябва да ги приберем. Много от пеларгониумите не харесват това преместване, пожълтяват бързо, листата им окапват и изгубват лятната си хубост.

В тази статия ще разгледаме как да намалим до минимум стреса и да адаптираме по-бързо пеларгониумите към условията на дома през зимата.

Колкото по-старо е едно растение, толкова по-трудно се адаптира към условията на средата. Затова много от любителите на цветята предпочитат да направят резници и да вкоренят нови растения от тях. Това става обикновено в края на месец август. Добре е, те да се заложат в стайни условия, така че когато дойде зимата, младите растения да преодолеят по-лесно промяната.

Друг начин за преодоляване на стреса от преместването е да се прибират постепенно саксиите и сандъчетата - още през месец август и септември от слънчевата тераса, ги преместете на перваза на прозореца. Прегледайте листата на пеларгониите. Много от видовете са любимо лакомство за вредителите - особено за белокрилката. За да не внесете насекомото в дома си, започнете да пръскате пеларгониумите с Калиев сапун. Той ще разруши ексудата от вредителя, т.е. ще премахне медената роса, а маслата, които се съдържат в него, ще „задушат” ларвите.

За да преминат още по-добре адаптацията, може да поливате пеларгониумите с комбинация от Микраб Рейм и Алга микс. Двата препарата помагат на растенията да преодолеят стреса от пренасянето, подобряват механичната им устойчивост, забавят стареенето, помагат цъфтежа да продължи.

Необходима ли е резитба на пеларгониумите?

Отговорът е многолик. Когато растенията са станали много големи, подрязването е начин да контролираме растежа, да накараме спящите пъпки да се развият, за да осигурят силни и здрави издънки. Това се прави поне един месец преди планираното преместване на растенията с цел презимуване. В противен случай, ако се забавите с резитбата, издънките ще израстат слаби и издължени поради липсата на светлина.

Температурата, при която пеларгоиумите ще се чувстват добре през зимата, е около 12- 15 градуса.

Ако е по-ниска от тази, коригирайте поливката. Поливайте само при необходимост. Пеларгониумите сами ще покажат кога и колко да ги поливате - старите листа пожълтяват, младите почти не се развиват. Поливането става през деня, не по-късно от 14 часа, далеч от кореновата шийка.

Ако температурата на зимуване е доста над 15 градуса, задължително трябва да осигурите допълнително осветление и своевременно поливане. Поливането става всеки път щом субстрата пресъхне.

Също така може да използвате и микрокристални торове за подхранване - започнете с Гран фолиар 20:20:20, поливайте през около 10 дена с него. Когато пеларгониума заложи цветните пъпки, преминете на Гран фолиар 10:10:30. Така ще осигурите дълготраен и обилен цъфтеж.

Автор: инж. агроном И. Георгиева