Предпазно и лечебно пръскане с биопродуктите на Биона

22.06.2020
2020-06-22 08:02:00

Грижата за растенията в необичайна валежна обстановка, поставя много градинари и производители пред изпитание. Според нас най-добрата растителна защита е в правилния избор на фунгициди и инсектициди, като е много важно да се спазват карантинните срокове на използваните конвенционални препарати. Със съчетаването на конвенционални и биологични препарати ще произведете чиста и здрава продукция.

Фирма Аграра е официален вносител на биопрепаратите на испанската фирма Биона. В активната ни работа с производители на зеленчуци, лозя и овошки от цялата страна, спечелиха огромна преднина схемите за интегрирана растителна защита. В тях ние предлагаме съчетаването на биопрепаратите за РЗ с конвенционалните.

В работата ни с биопроизводителите обаче, препаратите на фирма Биона впечатлиха и спечелиха доверието им в много висока степен.

Една от схемите, които предложихме на производителите на зеленчуци в тази валежна обстановка, е комбинацията между Биона Мимоза, Биона Лемон и Биона Пауър.

Биофунгицидът Биона Мимоза е получен от растителни екстракти на Мимоза тенуифлора - дърво от семейство бобови и Куеркус робур- обикновен дъб. В продукта има добавени и органични киселини.

Действието на Биона Мимоза е насочено срещу патогените на фузариума, ризоктонията, склеротиния, алтернария, също така действа и срещу болестотворните бактерии на ксантомонас и псеудомонас. Продуктът е създаден чрез технология на нанопоглъщане, която гарантира пълно преместване, усвояване и асимилация на растителните екстракти, от които е произведен. Освен това използването на продукта индуцира удебеляване на клетъчните стени - гаранция за ограничаване на навлизането на патогените.

Приложението на Биона Мимоза е листно и почвено. При условия на нападение от болести и бактерии, препоръчваме да се прилага чрез поливане, за да има по-дълготрайно действие. При листно приложение, действието на Биона Мимоза е по-бързо.

Биона Лемон е уникален биоинсектицид. Изготвен от кората на цитрусови растения, този продукт е насочен за борба срещу листни въшки и акари. Етеричните масла леко омазняват листната повърхност, което пък е важно за прилепването на продукта. Освен това в Биона Лемон има добавен манган - за преодоляване на мангановия дефицит и за стимулиране на процесите на фотосинтезата.

Биона Пауър е своеобразен биостимулатор, който поради специфичното си съдържание стимулира процесите на фотосинтезата, действа съдоразширяващо, предпазва растението от заболявания като блокира гъбните патогени, които атакуват растението от вътре.

В периода на активен цъфтеж и залагане на завръза, препоръчваме приложението на Биона Уейт в комбинация с Биона Енхансър чрез листно приложение. Съдържанието на фосфор и калий е в такова количество, че благоприятства развитието на културите в първоначалния етап на наливане на плодовете. Препоръката ни е да се направят няколко приложения през около 7- 10 дена.

Инж.агр. И.Георгиева