Прекрасни бегонии – мисията възможна!

11.10.2019
2019-10-11 00:00:00

Бегонията  е красиво, обичано и много разпространено у нас цвете. Ще го срещнете в градини, по балкони и тераси, както и като стайно растение. Ще ви впечатли с разнообразието си от форми и цветове.

Бегонията е адаптивна, непретенциозна и изключително красива. На това дължи и популярността си. Може да я отглеждате в градината си като градинско цвете или у дома като стайно. Ако имате северен балкон и все не успявате да отгледате красиви цветя на него – бегонията е вашето решение. Видът каскадни бегонии са особено подходящи за балконите. Може да ги засеете в сандъчета или във висящи саксии и да комбинирате различни цветове. Ще получите истински водопад от багри.

Бегонията в природата вирее на места с тропически климат. Предпочита топли и влажни райони. Среща се в Южна и Централна Америка, Африка и Южна Азия.

В естествени условия бегониите растат в пукнатините на скалите или върху корените на стари, вековни дървета.

За първи път бегониите са открити и описани от френския монах Шарл Плюше през ХVII век по време на експедиция на остров Хаити. Той нарича откритото от него цвете „Бегония“ в чест на губернатора на Санто Доминго Мишел Бегон (1638–1710) негов приятел и покровител.

Днес са познати множество видове бегонии – над 1000 в природата и още около 2000 хибрида. Огромно разнообразие от багри и форми – ниски със ситни цветенца или големи, подобни на храсти. Височината им варира от 5-10 см до 2-3 метра.

Да отгледаш бегония като стайно растение има много предимства. Разнообразието от цветове, форми, височини ще ви даде голям избор и ще можете смело да реализирате идеите за озеленяване на дома ви. Тя се вписва много добре в интериорния дизайн както на домове, така и на офиси и обществени сгради. Причината – не е капризна, а е изключително ефектна и красива.

За да отгледате прекрасни бегонии не е нужно много, но е важно да знаете какви са правилните грижи за тях. Както вече споменахме, те не са претенциозни цветя, но първото и най-важно условие е да им осигурите достатъчно влага и умерена температура на въздуха.

Освен това тя не обича да си сменя мястото и затова е добре да помислите в началото точно къде би било най-добре да я поставите. За да изберете правилното място, вижте какви условия са и необходими:

Светлина: Цъфтящите бегониите се нуждаят от ярка светлина. Лятото обаче не бива да ги излагате на преките слънчеви лъчи, защото може да се получи изгаряне на краищата на лисатата. Декоративните нецъфтящи видове предпочитат разсеяна светлина. За тях са подходящи прозорците с източно или западно изложение.

Температура: няма някакви специални изисквания за температурата, при която да се отглеждат бегониите. Те виреят на нормални за сезона температури. Лятото най-добрият за развитието им температурен диапазон е около 20-22 градуса. Зимата – температурата не бива да бъде по-ниска от 15-18 градуса. Общо взето нормалната температура, която поддържаме в жилищата си.

Влажност на въздуха: тъй като в природата бегониите растат в страни с тропически климат те определно имат нужда от висока влажност на въздуха.

Но, ВНИМАНИЕне бива да пръскате с пулвелизатор бегонията. Пръските вода, които попадат върху цветето, могат да провокират образуването на кафяви петна по листата. За да не страда бегонията от сух въздух поставете саксията в по-голяма чинийка. В нея насипете керамзит или мъх и го поливайте периодично. Така изпаренията ще осигурят нужната влага на бегонията.

Поливане: През лятото поливайте растението обилно, но не позволявайте застой на водата в саксията или в чинийката под нея. Еднакво опасно е и засушаването, и прекомерната влажност.

Поливайте с престояла на стайна температура вода, когато горният слой на саксията изсъхне на дълбочина на 1-1,5 см.

През зимата поливането на цъфтящите бегонии силно намалява. Грудковите бегонии пък заспиват зимен сън, затова ги преместете в сандъче със сух торф и не ги поливайте до пролетта.

Подхранване (Торене): Започвайки от момента на цъфтене, подхранвайте бегониите с торове за цъфтящи цветя на всеки 2-3 седмици. „

Предлагаме и специален тор за бегонии на Biopon. Високото съдържание на калий в него гарантира буен и обилен цъфтеж на бегониите чак до късна есен. В периода от пролетта до есента наторявайте на всеки 7 дни. През зимните месеци е достатъчно да наторявате растенията веднъж месечно.

Съдържащи азот торове използвайте само за нецъфтящите видове бегонии, защото те стимулират образуването на листа, но спират цъфтежа.

Пресаждане: Грудковите бегониите се пресаждат всяка пролет, а коренищните – когато съдът им стане тесен. След пресаждането, с цел по-лесна адаптация, растението трябва да се остави на тъмно място и да се полива обилно, за около 3-4 дена.

Цъфтеж: Обикновено по-голяма част от видовете бегонии цъфтят през лятото. Някои видове могат да цъфтят целогодишно, а други през есента.

Размножаване: Бегониите са еднодомни растения, т.е. едно растение образува и мъжки и женски цветове. Коренищните бегонии се размножават чрез разделяне на коренището. Грудковите – чрез грудки, а нишковидните – от семена.

Възможни проблеми и болести:

Ако цветовете на бегонията започват да опадват преди да са разцъфнали или да й капят листата – причината най-вероятно е сухият въздух и недостатъчно вода.

Ако листата се бледи – не й достига светлина.

Вредителите, които най-често нападат бегониите, са акари, трипси и листни въшки. В този случай ви препоръчваме нашите препарати против тези вредители.

Брашнестата мана е заболяване, което се среща масово при бегониите. Щом я забележите трябва веднага да третирате с подходящ фунгицид.

Освен това бегониите боледуват също и от сиво гниене и маслени петна.

Зимуване: Грудковите бегонии имат нужда от покой през зимата и те „заспиват“ зимен сън. След като прецъфтят трябва да ги преместите в торф или да ги оставите в сандъчетата и рязко да намалите поливането. Нужно е да си съхранявате при температура 10-15 градуса до пролетта. „Събуждането“ им може да започнете през февруари.

Ако решите да отглеждате бегония в градината трябва да знаете, че тя предпочита полусенчести, защитени от вятъра места. Цъфти непрекъснато от май до октомври. Добре е грудките да се засаждат през периода февруари – май.

Където и да решите да отглеждате бегонията, какъвто и вид от многобройните да изберете – няма да съжалявате. Това изключително красиво цвете ще ви радва с прекрасните си цветове и благородната си красота.