Примерни схеми за прилагане на биопрепаратите на Биона

29.05.2020
2020-05-29 15:17:00

Снимки: Pixabay.com

Тази година фирма Аграра стана официален вносител на биопрепаратите за растителна защита на испанската фирма Биона.

Предлагаме ви няколко схеми за приложението им, които ще гарантират отглеждането на здрава реколта.

Залагането на цветните бутони е в определен етап от развитието на растенията. В облачно и хладно време тази фаза е компрометирана. За това ние предлагаме да се приложи биостимулантът Биона Сет - той ще индуцира залагането на качествени цветни бутони, ще подобри цъфтежа като стимулира удължаването на поленовата тръба, и най-главното - ще предотврати оронването на цветовете.

Във влажното и с променлива температура време се намножават листните въшки, а липсата на ниски зимни температури провокира проявата на заболяванията по растенията да се появят рано.

ПРИМЕРНИ СХЕМИ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА БИОПРЕПАРАТИТЕ НА БИОНА

За профилактични пръскания срещу вредители препоръчваме Биона Флай в комбинация с Биона Мимоза.

Биона Флай е системен и контактен инсектицид, изработен на базата на растителни екстракти, разработен конкретно за борба срещу листни въшки и белокрилка. В него има обаче включени азот и аминокиселини, което стимулира залагането на цветове и израстването на растенията. В този смисъл този продукт се явява и стимулант на растежа.

Биофунгицида Биона Мимоза – направен от бобови растения, контактен и системен биофунгицид, действието му е насочено срещу патогените на фузариума, ризоктонията, питиум, алтернария и др. Продуктът действа и срещу болестотворните бактерии.

Интересното при Биона Мимоза е, че образува филм върху растенията като по този начин ги предпазва от болестите.

Действието на двата продукта ще се засили ако към тях се добави биоприлепителя Биона Енхансър. Той ще подобри действието на двата продукта и ще ги разположи по-добре и по-равномерно върху листните петури.

С дъждовното и влажно време се разпространяват и голите охлюви и поповите прасета, които нанасят значителни повреди по растенията, като изгризват листата на младите зеленчуци или ги унищожават напълно. За преодоляване на атаките им препоръчваме да се използва биолимацида Биона Синкар. Освен това той преодолява и мангановия дефицит и подпомага растенията в общото им израстване.

Във всички продукти на серията Биона има добавени активни съставки, които стимулират цъфтежа, фотосинтезата, коригират дефицитите на микроелементи, от които растенията се нуждаят през цялата вегетация.

Ако имате нужда от съвет или консултация относно предлаганите от нас биопродукти – пишете ни. С удоволствие ще отговорим на въпросите ви.

Инж.агр.И. Георгиева