Пролетно подхранване на почвата в оранжерията

22.03.2023
2023-03-22 13:35:00

Снимки: Pixabay.com

Повечето градинари отглеждат едни и същи култури в оранжериите си, което води до бързо изтощаване на почвата и намаляване на реколтата. Освен това в почвата се натрупват и фитопатогени, които водят до болести по растенията. За да не се стигне до това положение е нужно да подхранвате почвата и да се грижите за нейното плодородие и микрофлора.

Най-често в оранжериите се отглеждат домати, краставици и пипер. Тези култури се нуждаят преди всичко от калий, калций и азот. За нормалното си развитие растенията имат нужда и от  желязо, силиций и магнезий. За да им осигурите всички необходими елементи трябва през пролетта да наторите почвата с препоръчани от специалистите торове и други полезни добавки.

ПРОЛЕТНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПОЧВАТА В ОРАНЖЕРИЯТА

Какви могат да бъдат те?

Компост

Най -достъпният органичен тор е компостът. Може лесно да се приготви от всеки, използвайки различни органични вещества. За целта можете да използвате плевели, паднали листа, отпадъци от зеленчуци, окосена трева, оборски тор и други. Колкото по-различни компоненти се използват в състава, толкова по-ценен ще се окаже продуктът.

За да приготвите компост, трябва да изкопаете малка дупка и да изхвърлите всички съществуващи органични компоненти там. Получената маса трябва да се смеси. За да се ускори процеса на узряване на компоста може да добавите някои съставки, които да активират процеса. Ние ви предлагаме следните органични добавки:

Компост активатор - концентриран микробиологичен продукт за обработка на растителни суровини и ускоряване на процеса на разлагане и компостиране. Продуктът ускорява процеса на компостиране до десет пъти, премахва лошата миризма от компостната купчина и спомага за производството на висококачествени органични торове за вашата градина. Продуктът е произведен от патентовани микроорганизми и притежава екологичен сертификат.

Компостарт от Планта -  ускорява компостирането на биологичните домакински отпадъци. Ускорява процеса на разграждане в компостерите.

Препарат за компостиране- естествено разлага органични отпадъци. Ускорява процеса на съзряване на компоста и в същото време намалява обема на материала за компостиране. По този начин компостът съдържа голям брой необходими хранителни вещества и няма лоша миризма.

Бактерии за компостиране - Бактериален препарат, съдържащ безопасни, непатогенни, полезни бактерии и ензими, които естествено разграждат органичните отпадъци, ускорявайки процеса на зреене на компоста и в същото време намалявайки обема на компостирания материал. По този начин компостът съдържа голямо количество необходими хранителни вещества, но без плесен и неприятна миризма.

ПРОЛЕТНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПОЧВАТА В ОРАНЖЕРИЯТА

Предлагаме Ви и готов компост: универсален, конски и за зеленчуци.

Зрелият компост съдържа много бактерии и аминокиселини, полезни за растенията. В състава му, в достъпна форма, са налице почти всички елементи, необходими за нормалното развитие на културите.

Биохумус

Алтернатива на компоста е биохумусът. Този продукт е резултат от дейността на дъждовните червеи, които абсорбират растителната маса. В процеса на подготовка на субстрата също участват бактериите. Ако червеите живеят в компост, тогава с течение на времето цялата маса суровини се превръща в биохумус. В резултат на това се образува още по-ценен субстрат за растенията, който има уникални свойства. Преминавайки през храносмилателната система на червея, материалът се допълва от вещества, ценни за растенията. В същото време семената на плевели и потенциално опасни бактерии за културите - умират.

Биохумусът съдържа в големи количества полезни елементи, които се абсорбират добре от домати, пиппер и краставици. В субстрата има естествени антибиотици. Съдържа се в достатъчни количества и растителни хормони. Отделно има хуминови киселини, които стимулират растежа.

ПРОЛЕТНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПОЧВАТА В ОРАНЖЕРИЯТА

При нас може да закупите следните видове биохумус:

Биохумус за домати

Биохумус за широколистни и цъфтящи декоративни растения

Биохумус за зеленчуци и плодове

Биохумус универсален

Биохумус за балконски растения

Биохумус за орхидеи

Пепел

Пепелта се смята за безопасен, ефективен и органичен подобрител на почвата. В състава й влизат голямо количество калий, магнезий, манган и други елементи. Растенията усвояват добре полезните вещества, които се намират в пепелта. Прилагането на пепел намалява нивото на киселинност на почвата, помага да се подобри структурата й. Разходната норма е 150 г на кв.м.

Растенията бързо усвояват, съдържащите се в пепелта вещества. Те от своя страна допринасят за формирането на кореновата система и цъфтежа. Силицият, който е в изобилие в пепелта, прави растенията по-устойчиви на болести. Този елемент също влияе положително върху вкусовите характеристики на плодовете като увеличава хранителната им стойност.

ПРОЛЕТНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПОЧВАТА В ОРАНЖЕРИЯТА

Минерални торове

Не бива да пропускате пролетното подхранване на почвата с минерални торове. Тук е много важно да не прекалявате. Ако надвишите нормата, растенията ще нарастват на височина и листна маса, но няма да плододават. Това най-често се случва, когато в почвата има излишък от азот. Затова трябва да сме много внимателни с азотсъдържащите торове.

За да не допуснете грешка ви препоръчваме при подготовката на почвата да използвате специалните ни готови смеси за пролетно торене. Те се прилагат съгласно инструкциите, които се предоставят от производители. При строго спазване на правилата няма да има проблеми и растенията в оранжерията ще получат допълнителни хранителни вещества в правилния обем.

ПРОЛЕТНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПОЧВАТА В ОРАНЖЕРИЯТА

Нашите агрономи препоръчват:

А-З Ферт 6-12 + 2 Mg - балансиран минерален и органичен тор, който комбинира в състава си макро и микроелементи с качествени органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът е с по-високо съдържание на хранителни вещества и е по-ефективен от обикновените органични и минерални торове. A-Z Fert се препоръчва за торене на всякакъв вид култури и почви. Прилага се при есенно и пролетно торене.

Био ланд - органичен тор, разрешен в биологичното земеделие, който съчетава в състава си макронутриенти, органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът доставя основни хранителни вещества заедно с органично вещество в почвата. Високият процент биологичен въглерод прави Био Ланд 4-4-2 продукт, който подобрява физическите характеристики на почвата (структура, пропускливост, способност за задържане на вода и мекота). Органичното вещество, доставено от Био Ланд 4-4-2, като хуминовите и флувинови киселини, стимулира развитието на корена и абсорбцията; благоприятства развитието на полезна микрофлора и микрофауна около корените. Био Ланд 4-4-2 се препоръчва за торене на всякакъв вид култури, отглеждани както в органичното, така и в традиционното земеделие. Препоръчва се за предвегетационно и пролетно торене.