Прополис – за здрави плодове и зеленчуци

30.09.2019
2019-09-30 00:00:00

Прополисът е вещество с изцяло естествен произход. Той е продукт от жизнената дейност на пчелите. Представлява смес от цветен прашец, смоли, восък, ензими. Подложен на млечно-кисела ферментация в стомаха на пчелите, той бива обогатен с витамини, хормони, ферменти, ензими и други активни вещества. Освен това той съдържа ароматни и фенолни съединения от групата на полифенолите, като флавоноидите е най-интересната фракция от тях.

Прополисът притежава множество предимства и намира редица приложения:

1. Той е естествен короборант - вещество, което подкрепя и увеличава природните защитни сили на растенията. Освен това подобрява устойчивостта им срещу вредни организми и/ или ги предпазва от вреди, причинени от абиотични фактори.

2. Продуктът притежава антисептично и защитно действие - приложението му започва от началото на фаза цъфтеж, за да предотврати зараза от Ботритис и Молиниоза.

3. Прополисът намира важно приложение и в етапа на прибирането на плодовете, т.е. преди прибиране на реколтата. Обработени с него плодовете се запазват здрави по-дълго време и лесно се съхраняват.

4. Прополисът има и лечебно действие. Приложен веднага след градушка или силен дъжд, той заздравява растенията и предотвратява заболявания от бактериален или гъбен произход.

Дозировка и приложение: 20- 25мл/10 л вода през около 15- 20 дни.

Важно! Прилагайте продукта в по-хладните часове на деня. В случай, че се наложи да го използвате при високи температури – вземете предвид по-ниската доза.

Автор: инж. агроном И. Георгиева