Растителна защита при овошките и лозята през месец юли

01.07.2019
2019-07-01 16:54:00

Снимка: Pixabay.com

Агрономите на Аграра съветват:

Използвайте екологични продукти за защита на лозята през месец юли


Месец юли е натоварен за лозарите. След поройните дъждове и очакваните високи температури е важно да се погрижим за лозите, за да се радваме на добра реколта.

Наблюдаваме една положителна тенденция и тя е, че все повече стопани обръщат поглед и се доверят на биоземеделието, затова и нашите агрономи подготвиха схема за растителна защита на лозите изцяло от безвредни биопродукти.
За да предпазите л
озята от обикновена и брашнеста мана може да направите предпазни пръскания с Фунгуран и Сяра, Манкозеб и Кумулус, Купроцин и Сяра.

На вашето внимание предлагаме един изключителен фунгицид на фирма АДАМА, със съдържание на натриев хидроген карбонат, който е регистриран за борба с оидиума. Освен за лозата, препаратът може да се използва за защита от брашнеста мана по овошните култури и зеленчуците.
Друг екологичен препарат, на биологична основа е Био хийл. Съдържанието на водорасли, хуминови киселини и Триходерма едновременно предпазват от заболявания и подхранват.
Срещу различните видове вредители, използвайте биоинсектицидите Нимазал, Рапакс, Пиретро натура.

Топ биопрепарати за пръскане на овошките през месец юли

Овошките също не бива да остават без защита в този критичен летен месец. Дъждове и високи температури – идеална комбинация за развитие на повечето болести. За да защитите дръвчетата ви препоръчваме няколко доказали своето действие биопрепарати, които да приложите по следната схема – изготвена от нашите агрономи.

През месец юли завръза на плодовете вече е оформен. За предпазване от патогенни гъби, за повишаване на устойчивостта на растенията срещу стрес, резки температурни промени, за стимулиране на растежа, подходящо е използването на биологичния препарат Био хийл.  Добре е да го прилагате в началото на месеца.

Един от най-препоръчваните от нашите агрономи продукти на фирма Хидроферт е новият Хидро голд вег- 100% органичен азот, извлечен от кафяви морски водорасли. Този продукт съдържа високо количество добре балансирани аминокиселини, които се абсорбират бързо. Това засилва биохимичните процеси в растенията, производството на протеини, ензими, захари. Редовната употреба на Хидро голд вег гарантира уеднаквено израстване на плодовете, подобрява вкусовите им качества, повишава устойчивостта им към стрес.

За предпазване от брашнеста мана и струпясване по круши и ябълки използвайте контактния фунгицид Адама.

Срещу листните въшки препоръчваме използването на калиев сапун, направен от калиев карбонат и растителни масла. Сапунът разлага ексудатите от листните въшки, предпазва от следващи атаки на насекомите.

По време на фазите на растеж  наливане на плодовете препоръчваме използването на Хидро голд супер - с високото си съдържание на аминокиселини, ологопептиди, пептиди, препаратът се пренася бързо в метаболитно активните центрове и влияе положително върху наливането на плодовете и подобрява органолептичните им качества.

Автор: инж. агроном И. Георгиева