Ревенът – особености на отглеждане и употреба

11.01.2023
2023-01-11 10:06:00

Снимки: Pixabay.com

Във всяка градина има места, които са малко или повече сенчести. Повечето култури изискват слънчеви места и затова често не знаем какво да засеем там. Ревенът е растението, което ще ви спаси от този проблем. Той вирее чудесно на сенчести места. Красив е и е изключително декоративен. Освен това стъблата му могат да се консумират и са изключително полезни. Той е готов за бране още през май месец и се причислява към ранните зеленчуци.

Основни характеристики

Ревенът принадлежи към семейство Лападови. Различните сортове се отличават по размера, цвета и формата на листата. Стъблото му е изправено, листата са едри и вълнообразни. Въпреки че ревенът е много известен в Европа, той първоначално е бил отглеждан в Индия и Китай. Донесен е в Стария свят от монаси поклонници. А известният пътешественик и изследовател Николай Пржевалски го пренася за първи път в Русия, връщайки се от Китай.

РЕВЕНЪТ – ОСОБЕНОСТИ НА ОТГЛЕЖДАНЕ И УПОТРЕБА

Ревенът се използва широко в кулинарията и ландшафтния дизайн. Но има и лечебни свойства. Коренът и листата на растението съдържат много полезни киселини. Не всички обаче са полезни за хората.

Важно! Листата на растението съдържат много оксалова киселина. Дори малката му консумация може да причини тежко отравяне. Затова за хранителни цели се използват само дръжките – стъблата и те също е добре да са млади.

Тази част от растението е високо ценена в кулинарията. Стръкът от ревен се слага в супи и салати, палачинки и пайове. В Китай са разпространени няколко разновидности на чай на базата на стъбла от ревен и дори има алкохол, в който се добавят.

РЕВЕНЪТ – ОСОБЕНОСТИ НА ОТГЛЕЖДАНЕ И УПОТРЕБА

Отглеждане

Растението вирее добре във влажни, дренирани почви. Киселите почви не се препоръчват за тази култура. Не е желателно да се засажда ревен в низините. Предпочита сенчести места. Като цяло, както показва практиката, растението се развива добре на хладен климат. Ревенът не обича горещото време. Ето защо в южните райони се отглежда като едногодишна култура. В този случай е необходимо редовно овлажняване на почвата и старателно мулчиране на корените.

Ревенът е устойчив на вредители и болести, но във влажни почви с лош дренаж може да бъде засегнат от кореново гниене. Понякога по същата причина се появяват петна по листата, което значително намалява декоративните свойства на културата. Това обаче не се отразява на хранителните качества на отделните части на растението.

РЕВЕНЪТ – ОСОБЕНОСТИ НА ОТГЛЕЖДАНЕ И УПОТРЕБА

За да предпазите ревена от повишена влажност е добре да го отглеждате на повдигнати лехи. И все пак той също се нуждае от поливане и е добре да му осигурите постоянна влажност.

Растенията запазват декоративни свойства в продължение на 15 или дори 20 години. Въпреки това, за по-наситен цвят на листата, се препоръчва да се подновяват насажденията на всеки пет години.

Размножаване

Най-подходящият начин е вегетативният. В началото на пролетта малка част от корена на ревена се отделя от основното растение. На него трябва да има поне една пъпка. След това се засажда на малка дълбочина. Ако ще се засявате семена от ревен, сеитбата трябва да се извърши през есента.

РЕВЕНЪТ – ОСОБЕНОСТИ НА ОТГЛЕЖДАНЕ И УПОТРЕБА

Избор на подходящо място

Ревенът изисква голямо пространство. За отглеждане е по-добре да изберете място на сянка. Ако в градината имате изкуствено декоративно езерце или водопад, мястото на ревена е близо до тях.

При засаждането трябва да се има предвид, че ревенът расте бързо и активно. Затова е добре да се подрязва редовно, или да му се отдели повече място.