С аромат на босилек

05.10.2018
2018-10-05 00:00:00

Снимка: Pixabay

Няма как да объркате аромата му - свеж, наситен, привличащ, с дъх на лято.

Традиционно босилекът се свързва предимно с италианската кухня – пица, паста, спагети и, разбира се, с прочутия сос песто. Той обаче влиза в състава на много други ястия, сосове и маринати. Подхожда си с телешко и дивечово месо, зеле и картофи. Използва се и за овкусяване на ястия с риба и яйца.

Безспорно, за предпочитане е да използвате пресен босилек в рецептите, които приготвяте. Така ще можете да се насладите в пълнота на свежестта, аромата и вкуса му. Тъй като растението вирее добре в домашни условия, може да го засадите в саксия и да е близо до вас винаги, когато ви потрябва.

Ако решите да отглеждате босилек у дома или в градината си трябва да знаете, че обича богатата и плодородна почва и много влага. Топлолюбив е. Осигурите ли му тези условия, ще се радвате на аромата му дълго време. Вече почти във всички хипермаркети може да си купите саксия със стръкове босилек. Друг вариант е да си направите сами разсад като засеете семена и когато поникнат да ги разсеете в саксии.

Названието му на латински е Ocimum basilicum или още наричан "Царската билка". Тъй като босилекът е богат на антиоксиданти, той осигурява добра защита на клетъчно ниво. Съдържа канелена киселина, която регулира кръвната захар и подобрява кръвообръщението. Билката има противовъзпалителен ефект, помага при сърдечно-съдови заболявания, а също така и при проблеми със стомаха. Освен като подправка босилекът може да се използва и за направата на чай. За целта се използват изсушените му листа. Важно е да знаете, че листата, които ще използвате за сушене, трябва се откъсват преди да е започнал цъфтежа на растението, защото тогава са най-богати на полезни вещества.

Ако решите да засеете босилек, в нашите магазини и в сайта ни ще намерите разнообразие от сортове. Ето някои от нашите предложения:

1. Традиционни сортове италиански босилек. Подходящи за направата на песто и за всички рецепти от италианската кухня, които решите да приготвите: Italiano Comune`SG, Napoletano Bolloso`SG, Геновезе, Италиански класически.


2. Предлагаме на вашето внимание и нов сорт босилек - Greco Compatto`SG. Той се отличава с повишен аромат и невероятен вкус. Растението е високо 20-25 см. компактно с много ситни листа. Бързо се възстановява след като бъде отрязано. Подлежи на оформяне. Отглежда се в саксии, алпинеуми, билкови кътове и градини.

3. За експериментаторите ще е интересен оригинален сорт  босилек с виолетови листа. Изключително ароматен е. Храстът е компактен с височина 20 - 30см, с нежни виолетови листа. Отглежда се в саксии като многогодишно растение, също така може да се включи като декоративен елемент в градините.