С какви биопродукти да подхраним доматите?

04.02.2020
2020-02-04 13:28:00

Снимки: pixabay.com

При производството на разсади на домати препоръчваме торфено-почвения състав да е избран внимателно. Торфените субстрати, които предлагаме за засяване на семената са изключително добре подготвени - фино калибрирани, пречистени, с добавени хранителни вещества. Това са висок клас смески, които са обеззаразени, без плевелни семена и с висока въздушна проводимост. Всички тези качества гарантират здрав и уеднаквен разсад.

1. При засяването на семенатаС КАКВИ БИОПРОДУКТИ ДА ПОДХРАНИМ ДОМАТИТЕ?

препоръчваме към тези торфено-почвено субстрати да се добавят продуктите Био хийл и Микориза.

Био хийл е произведен от хуминови киселини, морски водорасли и с включена Триходерма харзианум. Тези три съставки обеззаразяват семената, гарантират дружното израстване на младите растения, формират силна и здрава коренова система.

Добавянето на микоризни симбиотични гъби подпомага формирането на корена, подобрява храненето на младите растения, които израстват по- високи, по-здрави и устойчиви на заболявания.

2. Препоръчваме основното наторяване на площите, където ще се засаждат домати

да стане с органичния тор Био ланд в комбинация с органо- минералния А-Z ферт. Двата тора подобряват структурата на почвата, възстановят микрофлората, подобряват почвената структура, възстановяват хумусния слой. В двата продукта се съдържа Триходерма харзианум, която предпазва растенията от редица почвени патогени, кореново гниене и увеличава устойчивостта на растенията при внезапни природни промени.

3. Ние препоръчваме в лехите да се добави и Зеолит.

Този инертен материал има влагозадържаща роля, не разрешава вредните йони да достигат корените на растенията, задържа хранителните вещества и бавно ги отделя на по-късен етап.

4. В момента на разсаждането на доматитеС КАКВИ БИОПРОДУКТИ ДА ПОДХРАНИМ ДОМАТИТЕ?

внесете в лехата микоризния препарат INOQ S+. Микоризните гъби в него ще влязат в симбиоза с корените на разсада, бързо ще образуват мрежа от хифи, които усвояват хранителните вещества около корените на растенията и ги предвижват към системата на растенията.

5. Първа поливка се прави 

с комбинация между препарата Био хийл и Роот гард. Двата продукта предпазва растенията от почвени патогени, хуминовите киселини привличат хранителните вещества, а морските водорасли стимулират първоначалното израстване.

6. Поливка с Био хил се прави след около 20 дена отново.

Тук вече бихме могли да добавим и биостимуланта Вигор Л рапидо. Неговото приложение е листно или чрез системата за капково напояване. Този продукт подпомага фотосинтезата, ускорява метаболитния обмен, оттам оптимизира растежа на цялото растение.

7. Следващата трета поливка с биопродукта Био Хийл препоръчваме да бъде с биостимуланта Алга микс 

този продукт се използва основно при насажденията като регулатор на растежа. Той стимулира израстването и развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви.

С КАКВИ БИОПРОДУКТИ ДА ПОДХРАНИМ ДОМАТИТЕ?8. Във фаза залагане на първи цвят приложението на стимуланта Микрап Боро

ще подобри качеството на оплождането на цвета, ще регулира клетъчното делене и ще подобри качеството на оплождането. Приложението е няколко пъти през около 20- 25 дена.

9. Във фаза залагане на първи плод

препоръчваме чрез поливната вода да се внесе препарата Хидро хумик 16. Приложението му ще повиши усвояемата енергия на растенията и ще мобилизира абсорбирането на хранителните вещества от корените им. Приложен листно, препаратът подобрява клетъчната пропускливост и повишава предвижването на хранителните вещества до всяка част на растенията.

10. Във фаза наедряване на плода

прилагаме комбинацията между двата продукта Микрап Калций и Микрап Магнезий чрез пръскане. Калцият предотвратява върховото гниене, което доста често се получава при първия завръз, стимулира активния цъфтеж, Микрап Магнезиий стимулира фотосинтезата и натрупването на хранителни вещества.

11. Във фаза наедряване на плодоветеС КАКВИ БИОПРОДУКТИ ДА ПОДХРАНИМ ДОМАТИТЕ?

изключително значение имат елементите Калий и Фосфор. Комбинацията от двата елемента спомага за синтеза на захари, натрупване на сухо вещество и подобряване на органолептичните качества на плодовете. Приложението на препарата Матурандо, който съдържа тези два елемента във висока концентрация, ще постигне именно този ефект при отглеждането на домати- плодове изключително добре оформени, с подчертани сортови качества.

Използването на всички дотук препоръчани препарати става през около 10- 20 дена

Всички са те са изработени по специална технология, която се основава на микронизацията на активните хранителни вещества. Възприемането им става през листата и през корените на рстенията, в този смисъл са предназначени за използване през системата за капково напояване и чрез пръскане.

В изхранването на домати препоръчваме използването на микрокристалните торове от серията Гран Фолиар.

Всички те съдържат трите основни хранителни вещества- Азот, Фосфор и Калий, с добавени микроелементи.

Първият микрокристален тор от тази серия, който препоръчваме да се използва е Фолиар Голд с добавени аминокиселини и хелатно желязо. Именно тези последни съставки активно се включват в обмяната на веществата, ускоряват процесите на усвояване на хранителните елементи и оттам много бързо ще забележите резултата от това подхранване -

мощни растения, с добре оформени цветни китки, активен цъфтеж и здрав завръз

С КАКВИ БИОПРОДУКТИ ДА ПОДХРАНИМ ДОМАТИТЕ?

Следващият микрокристален тор, който се прилага от тази серия е Гран фолиар 10:10:30. Неговата употреба засилва процесите на изхранването на плодовете, наливането и избистрянето става в пъти по-бързо, увеличава се теглото на плодовете. Приложението на микрокристалните торове е листно и чрез поливната вода.

Комбинацията между микрокристалните торове и биостимулантите удължава цъфтежния период, подобрява качеството на плодовете, подчертава сортовите характеристики.

За изработване на подробни схеми за хранене, може да се обърнете към нашите агрономи.

инж.агр.И.Георгиева