С какво да подхраним младите овощните дървета?

23.11.2018
2018-11-23 00:00:00

Снимка: Pixabay

Преди да пристъпите към засаждане на овощно дръвче е нужно да сте предприели няколко предварителни стъпки:

- определяне на местоположението на новото овощно насаждение,

- почвен анализ,

- избор на вид плодно дръвче и сорт.

Едво след това се пристъпва към засаждането на растенията.

В тази статия ще разгледаме един нов пример на подготовка на почвата и засаждане и ще се опитаме да подмогнем стопаните в избора на торове и препарати за по-качествено и бързо прихващане на трайните насаждения.

При подготовката на почвата за засаждане препоръчваме да се натори с балансирания органичен тор A-Z Fert. Той комбинира в състава си макро и микроелементи с качествени органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът е с по-високо съдържание на хранителни вещества и е по-ефективен от обикновените органични и минерални торове. Високият процент биологичен въглерод прави AZ Fert продукт, който подобрява физическите характеристики на почвата (структура, пропускливост, способност за задържане на вода и мекота). Органичното вещество, доставено от AZ Fert, стимулира развитието на корена и абсорбцията; също така благоприятства развитието на полезна микрофлора и фауна около корените. AZ Fert подобрява развитието на добри микроорганизми в почвата и предотвратява растежа на почвените патогени, тъй като съдържа в себе си инокулат от полезната гъба Trichoderma charzianum .Тя унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Съдържа също естествен тор. Почва с по-високо съдържание на органични вещества е по-тъмна, по-топла, подобрява кълняемостта на семената и растежа на младите растения. Използването на A-Z Fert намалява засолеността на почвата.

Приложението е 40-60 кг на декар.

След засажадето на овошките за добро уплътняване на почвата около корените на младите дръвчета се прави поливка. Агрономите на фирма "Аграра" препоръчват тя да се осъществи с органичния течен тор Grow quick, който съдържа свободни аминокиселини, олигозахариди, ензими, хуминови киселини, бетаини и други компоненти, важни за растителния метаболизъм. Поради вложените в него водорасли , хуматни киселини и хидролизиран биостимулант, той осигурява доста предимства, като:

-по-високи добиви,

-по-здрави коренови системи,

-по-добър растеж на растенията;

-по-голям размер на плодове с по-високо съдържание на захар

-по-устойчиви на болести и вируси насаждения.

Дължи се на съдържащите се в него хуматни киселини, морски водорасли Ascophyllum Nodosum и хидролизиран биостимулант.

С настъпването на пролетните месеци, грижата за младите фиданки продължава. Препоръчваме почвено приложение на Алга Микс- органичен продукт, който съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията. Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви.

Почвеното приложение е 2-3 пъти в сезон.

След разгръщане на листната маса, препоръчваме чрез фертигация приложението на Нийм Кейър Fl (Neem Care Fl) - високоактивен органичен тор, предназначен специално за развитието на корена. Прилагането му подпомага образуването на по-голям брой и по-дебели корени, както и коренови власинки. Подхранени с препарата, корените стават по-силни и по-устойчиви на вредителите в почвата. Биостимулиращо действие на продукта, подпомага развитието на растенията засадени в „уморени“ почви или такива с нематода. Нийм Кейър Fl (Neem Care Fl) подобрява устойчивостта на насажденията при неблагоприятни външни условия. Добре е да се прилага през пролетта и есента и когато температурата на почвата е оптимална за развитието на корена.

С Нийм Кейър Fl (Neem Care Fl) торенето означава не само хранене, но и укрепване!

Препоръчителното приложение е 2-3 пъти в сезон.

Автор: инж. агроном И. Георгиева