С какво да пръскаме след градушка?

25.05.2020
2020-05-25 08:35:00

Снимки: Pixabay.com

В сезона на бързо променливото време е добре стопаните да са подготвени за пръскане след паднала градушка.

Градушката причинява рани, през които навлизат патогени на различните болести. За да се спре този поток, пръскането трябва да стане с мед съдържащи препарати - дитан, манкозеб, син камък. Ние препоръчваме веднага след градушка да се приготви разтвор на Течен син камък в по-висока норма. Към него препоръчваме да се добави и Калиев сапун, за да прилепи по-плътно синия камък към листната маса.

Нашето ново предложение за пръскане след градушка е да се приложи препаратът Биона Рама - направен от пчелен прополис и екстракт от бял равнец, с добавен Манган и Цинк. Прополисът има способността да премахва патогена на сивото гниене, което се появява обикновено след градушки. Мангана и цинка стимулират фотосинтезата, което е особено важно за растения, пострадали от градушка, за да се възстановят в по-кратки срокове.

С КАКВО ДА ПРЪСКАМЕ СЛЕД ГРАДУШКА?Един от най-добрите препарати от продуктите на Биона е Биона БР Пауър. Този продукт е органичен биостимулатор, който действа срещу гъбни патогени, разпространяващи се по проводящите тъкани на растенията. Той има двойно системно действие - разпространява се по възходящия поток в растенията и лекува като блокира заболяването отвътре. Микроелементите манган, мед и цинк усилват фотосинтезата и коригират дефицита им.

За да е по-добър ефекта от лечението на растенията след градушка, препоръчваме редуването на Биона БР Пауър с Биона Кобре - един от отличните продукти на Биона. Със системно действие, Биона Кобре е комплексен меден разтвор. Едновременно лекува растенията от гъбни патогени и коригира медния дефицит. Подобрява имунната система на растенията, подпомага фотосинтезата им като стимулира метаболизма на азот, глюкоза и протеини и увеличава транспирацията им.

Препоръчваме към препаратите за растителна защита от серията Биона да добавяте прилепителя Биона Енхансър. Той ще подобри действието на останалите продукти и ще ги разпредели по-добре по повърхността на листата.

Така описаните дотук биопродукти ще предпазят и излекуват наранените след градушка растения, ще ги подпомогнат  във възстановяването им и ще ги върнат към нормалното им развитие.

При дърветата градушката може да причини наранявания по кората и да изпочупи клони. Счупените клони трябва да се отрежат и заедно с раните да се намажат с овощарска замазка. Ние предлагаме да изберете овощарската замазка на Адама с меден сулфат. Освен, че раните ще са затворени, те ще бъдат и дезинфенкцирани.

За повече въпроси по отношение на приложението на продуктите на Биона може да се обърнете към нашите агрономи.

Инж.агр.И.Георгиева