Съвети за първоначално подхранване на фиданките

28.08.2019
2019-08-28 00:00:00

Снимка: Pixabay.com

Наред с избора на място при отглеждането на нови овощни насаждения, проверката на почвения тип, близостта до източници на вода, едно от важните мероприятия е правилното първоначално подхранване на младите растения.

Мнозина пропускат този момент поради различни причини: финансови, незнание или просто неглижиране. Ние от фирма „Аграра“ предлагаме ново виждане към приложението на хранителните вещества и природни добавки.

Приложението на Зеолита в отглеждането на трайни насаждения е интересно, тъй като той е продукт с изцяло природен произход и едно от важните качества, които притежава, е бавното поглъщане и отдаване на вода и хранителни вещества.

Друго негово предимство е фактът, че е и естествена бариера срещу вредните вещества, пропуска само важните молекули и йони до корените на растенията.

Смесването на Зеолит с органичния тор Био ланд  ще достави на новозасадените фиданки основни хранителни вещества, които ще подпомогнат младите растения в прихващането им. Органичното вещество, хуминовите и фулво-киселините, налични в Био ланд, развиват кореновата система, а съдържанието на Триходерма харзианум предотвратява появата на патогените и подобрява развитието на полезната микрофлора. Био ланд подобрява структурата на почвата, прави я мека, богата и топла.

Един от важните елементи, които формират младия корен на новозасадените растения е фосфора. Затова предлагаме към комплекса от Зеолит и Био ланд да се добави и минералния тор Микро старт.

Високото съдържание на фосфор и оптималното количество азот ще стимулират развитието на младото растение в първите фази на растежа. Микро старт подпомага формирането и удължаването на кореновата система при ниски температури.

В заключение можем да кажем, че комбинацията от трите продукта подобрява почвеното плодородие, структурата на почвата, увеличава полезната микрофлора, усилва темповете на формиране на кореновата система, подпомага натрупването на хранителни вещества около корените. По този начин се гарантира отличното прихващане и презимуване на фиданките, дава им се един добър старт, здравина и подготовка за развитието им.

Автор: инж. агроном И. Георгиева