Семената на Токита - гаранция за отличен резултат

02.01.2020
2020-01-02 14:25:00

Снимка: Pixabay.com

Фирма Аграра е официален дистрибутор на японската фирма Токита за семена на домати, краставици, патладжан, зеле и др. зеленчуци. Тези семена са надеждни, с гаранция за високи добиви и качество на продукцията.

Новите сортове домати на Токита са интересни, високодобивни, разработени за свежия и консервния пазар, с висока степен на издръжливост на транспортиране и съхранение.

Домат Pink sun

Предлагаме на вашето внимание домат сорт Pink sun F1 /TY 1103/. Средно ранозрял сорт, индентерминантен, предназначен за отглеждане в оранжерии. Плодовете са на китка по 5-6 броя, изравнени по големина, с наситено розов цвят, сладък на вкус, с тегло на отделния плод до 280 г. Сортът е устойчив на TY-1,3a, TMV2, fol1, V, Nem, S. Предназначен за свежия пазар, с отлични данни на съхранение.

Следващият сорт е домат Tropical Red F1 /TSX 551/. Средно ранозрял сорт за колово отглеждане на открито и в оранжерии. Плодовете са на китка, с тегло на отделния плод 210 г, изравнени по големина, цветът е тропическо червено. Tropical Red F1 е устойчив на TY-3a, TMV2, V, Mi, предназначен за свежия пазар. Вкусът му е сладък с подчертан аромат на узрели домати. Сортът е толерантен на ниски и много високи температури.

Домат TSX-204Друг домат на Токита е TSX 204. Сортът е червен, детерминантен, типичен салатен тип - високодобивен, непукив, без зелен пръстен. Растенията са добре развити, плодовете са на китка, с тегло на отделния плод до 200 г. Сортът TSX 204 е устойчив на V, F, TMV, N.

Домат Super Bhomi

Безколов сорт домат на Токита, тип Рио Гранде, е сортът Super Bhoomi F1. Сортът е средно ранозрял, червен, предназначен за полско производство. Плодовете са на китка, с тегло на отделния плод до 90 г. Сортът има отлични качества на консервен домат, с висок процент сухо вещество, качество, което се търси от високодобивните сортове, предназначени за преработка. Super Bhoomi F1 е устойчив на TMV2, TYLC, Bacterial Wilt.одоби

Краставици Testi kingХит на пазара за семена в момента са дългоплодните краставици Testy King F1. Сортът се отличава с мощен хабитус, залага първи цвят след третия същински лист. Плодът достига до 24- 25 см дължина, тъмнозелен цвят, отличава се със сладък вкус, сочна и хрупкава консистенция, силен аромат на краставица. Сортът се отличава с висока адаптивност - може да се отглежда в оранжерии и на открито. Толерантен на брашнеста мана.

Друг изключително високодобивен сорт е Testy Gold F1 - дългоплодна краставица - 25- 28см, с тъмнозелен цвят, с малки бодлички и с подчертан вкус. Растенията се отличават със силно развито стъбло, толерантни са на брашнеста мана. Сортът е предназначен за производство на открито и в оранжерии. При правилен хранителен режим, включващ основните хранителни вещества и биостимуланти, беритбения период продължава до късна есен.

Корнишони Prymus F1- един забележителен сорт от листата на Токита. Prymus F1 има мощно развито стъбло, с къси междувъзлия, залага изключително женски цветове. Сортът е предназначен за отглеждане на открито, плодовете му се отличават с крехка консинстенция, хрупкави са, сладки, без горчивина и кухини във вътрешността. Сорт Prymus F1 е предназначен за свежия пазар и за консервиране. Устойчив е на брашнеста мана, вирусни заболявания, краставична мозайка.

Патлажан Black

Патладжаните на Токита представляват също интерес за производителите на зеленчуци. Ние ще представим два сорта от тях- черния патладжан Black Arrow F1 и белият TSX-44.

Сортът Black Arrow F1 е с мощно растение, високо и разклонено стъбло. Плодовете са удължени, с тъмновиолетов цвят. Този патладжан е предназначен за отглеждане в оранжерии и на открито, ранен хибрид, високодобивен.

Белият патладжан TSX-44 на Токита е изключително интересен - предназначен за свежия пазар, може да се отглежда на открито и в оранжерии. Най-характерната му особеност е, че тъмният сок, който изтича обикновено при патладжаните, тук го няма. Вкусът на сорта е сладък, месест и много вкусен.

Продължаваме с представянето на едни от най-новите и продуктивни сортове на фирма Токита - броколи, карфиол и зеле.

Броколи Zen F1- хибриден сорт, с тъмнозелен цвят. Главата е стегната и плътна, с форма на купол. От разсаждането до беритбата броколи Zen F1 има вегетационен период 90 дни. Устойчив е на брашнестта мана. Реколтира се в есенно-зимния период. Сортът е предназначен за свежия пазар.Броколи Zen

Броколи TRI- 9055 F1 е средно ранен сорт. Периода му на вегетация след разсаждане е 80- 85 дни. Растението е високо с тъмнозелена глава, с форма на висок купол. Главата е плътна и стегната. Сортът се реколтира есенно- зимния период. Сортът е предназначен за свежия пазар.

Карфиолите на Токита са представени от сорт White ball F1 и от сорт Fujiama F1.

White ball F1 е средно ранен до късен хибрид. Периодът на вегетация след разсаждане е 80 дена. Формата на главата е купол, с тегло от 1,2 до 1, 5 кг. Сортът формира цветните пъпки при температура 15- 17 градуса. Карфиолът е устойчив на черно гниене. Има дълъг срок на съхранение.

Карфиол Fujiama F1- сортът е средно ранен. Сеитба на открито март месец. Периодът му на вегетацията след разсаждане е 70-75 дни. Формата на главата е тип купол, теглото варира между 1,3-1,5 кг. Този сорт формира цветните си пъпки при температура 20° – 25°. Този сорт карфиол на Токита има дълъг срок на съхранение.

Няколко са сортовете зеле на Токита.

Първият, който представяме е сорт Blue Jays F1. Вегетационният му период след разсаждане при пролетна сеитба е 55 дена. При лятно разсаждане е 60 дена. Формата на зелката е кръгла, теглото е 1,5- 2 кг. Сортът е устойчив на F. Предназначен е за свежия пазар.

Сорт Green Presto F1 е подходящ за пролетно и лятно производство. Вегетационен период на пролетно Green prestoпроизводство - 50 дни от разсаждане. Вегетационен период на лятно производство - 55 дни от разсаждане. Растението е компактно със средна големина, теглото на зелката е 1 - 1,5 кг. Сортът е топлоустойчив, формата на главата е тип топка. Използва се за прясна консумация. Сортът е устойчив на черно гниене, толерантен на F.

Сорт Blue Pearl F1- подходящ за пролетно и лятно производство. Вегетационен период на пролетно производство 70- 75 дни след разсаждане. Вегетационен период на лятно производство 80- 85 дни след разсаждане. Растението е компактно със средна големина, тъмносиньо-зелено цвят. Теглото достига 1,5 - 2 кг, формата на главата е тип топка. Използва се за прясна консумация и за консервирване. Сортът е устойчив на черно гниене и е толерантен на F.

Сорт Scarlet Pearl F1 /TSX-888 F1/ червен сорт зеле на Токита. Хибриден сорт, за пролетно отглеждане. Вегетация 55 дена след разсаждане. Зелката е стегната и компактна, кръгла, с тегло 1,0-1,5 кг. Сортът е устойчив на черно кореново гниене и F.

Автор: инж. агроном И. Георгиева