Сладката царевица – как да я отгледаме сами?

28.10.2021
2021-10-28 19:45:00

Снимки: Pixabay.com

Сладката царевица става все по-популярна у нас. Консумира се самостоятелно, но и като гарнитура към различни ястия.

Вероятно много от вас се питат каква е разликата от обикновената царевица?

Захарната царевица (Zea mays var.saccharata.) е подвид, който се прибира в млечна зрялост и се консумира в свежо, замразено или консервирано състояние. В сравнение с обикновената царевица, растенията на захарната царевица са по-ниски, братят по-силно, имат по-малки и няколко на брой кочани.

Характеристики

Сладката царевица е чувствителна към топлината и за да се развива добре й е нужна достатъчна слънчева светлина. Затова е важно да пристъпите към сеитба през пролетта и то когато почвата се е затоплила достатъчно.

Оптималната температура е 12-13 градуса на дълбочина 10 см. Освен това е изключително чувствителна към ранните пролетни и късните есенни слани.

Сладката царевица е и влаголюбиво растение, затова е важно да избягвате засушаването. Тя вирее добре на плодородни рохкави почви далеч от подпочвени води.

Срокове на сеитба

Сладката царевица се отглежда най-често чрез директна сеитба. Като първа реколта може да засеете сладката царевица в периода април-май, а за втора реколта – юни-юли.

Засява се на дълбочина 5-6 см, на междуредия от 70 см и в реда между растенията на 25-30 см. Може да я засеете и гнездово с по 2-3 семена вътре, а след поникването да оставите само 1 растение.

СЛАДКАТА ЦАРЕВИЦА – КАК ДА Я ОТГЛЕДАМЕ САМИ?

Грижи при отглеждането

При отглеждането й се извършват около 3 недълбоки почвени обработки като се загърлят растенията. Както вече уточнихме много е важно и поливането, което ще осигури високо качество и вкус на зърната.

Прибиране на реколтата

Сладката царевица се прибира във фаза млечна зрялост. Тя се познава по потъмняването на свилата. Сладката царевица може да се консервира, замразява и вари. Зелената маса, която остава след обирането на кочаните, е пълноценен зелен фураж за силажиране.

Сортове сладка царевица

В нашия каталог ви предлагаме изключително разнообразие на сортове сладка царевица. Някои от тях са наистина впечатляващи.

СЛАДКАТА ЦАРЕВИЦА – КАК ДА Я ОТГЛЕДАМЕ САМИ?

Сладка царевица Zlota Karlowa SNF

Този сорт царевица е много ранен и високодобивен. Вегетационен период - 90 дни. Ражда малки кочани с дължина 8-12 см, по 2-3 броя на растение. Царевицата е много сладка и вкусна. Подходяща е за консервиране.

Сладка царевица – Миниголд

Късен сорт, образуващ малки кочанчета. Растенията са със средна височина. Младите незрели сочни кочани са  дълги 10-12 см и са подходящи за директна консумация  могат и да се консервират и да се използват като допълнение към салати или други ястия.

Семената се засяват през пролетта след последните студове по 2-3 зърна на дълбочина от 2-4 см. След поникване, растенията се разреждат, като се оставят по две растения в едно гнездо. Обича  топли, слънчеви почви, богати на хранителни вещества.

СЛАДКАТА ЦАРЕВИЦА – КАК ДА Я ОТГЛЕДАМЕ САМИ?

Сладка царевица Тести суит хибрид

Ранен, сладък хибриден сорт царевица. Вегетационен период - 90 дни. Дава малки, сладки кочани с дължина 20 см. Това е топлолюбиво растение. Вирее добре в кисели глинести или песъчливо-глинести, богати на хумус почви, слънчеви топли райони, защитени от вятъра.

Супер сладка царевица GSS 8529 F1

Мощен и силен в борбата със стресовите условия супер сладък хибрид. Подходящ за лятно и ранно есенно производство. Гарантира висок добив с потенциал за няколко едри кочана от растение.

Кочаните са много едри, изравнени, с атрактивно златисто оцветяване, подходящи както за прясна консумация, така и за консервиране. Не е взискателен към условията на отглеждане. 

Освен това при нас ще намерите и всичко необходимо за отглеждането на сладката царевица – органични и конвенционални торове за подхранване, биологични препарати за защита от вредители и болести и други. На ваше разположение са и нашите агрономи при нужда от съвет или консултация.