Стрелицията – екзотична и красива

14.04.2021
2021-04-14 10:11:00

Снимки: pixabay.com

Това оригинално цвете ще ви впечатли с красотата си. Формата на цвета му е много екзотична. Наричат го още и Райска птица, защото по външен вид напомня на глава на птица.

Стрелицията е онези цветя, които щом видиш и пожелаваш да имаш в градината си. Тя те кара да се възхитиш на причудливите творения на природата.

Стрелицията е родом от Южна Африка. Тя ще внесе в градината ви екзотичен полъх от далечни страни, изпълнени с непознати за нас тайнства. Превръща се в акцент и привлича вниманието към себе си. Листата на цветето също са много красиви и дори когато не е цъфнала тя е прекрасна.

Може би си мислите, че тъй като идва от страна с много различен от нашия климат, стрелицията ще се отглежда трудно и ще е капризна към условията. Това обаче изобщо не е така. Стрелицията е изключително непретенциозна и лесна за отглеждане.

Отглеждане

Тя е многогодишно растение. Важно е да знаете, че не е студоустойчива и затова трябва да я прибирате през зимата. Може да я отглеждате в градината или като стайно цвете.

Тя цъфти през пролетта, в продължение на 6 седмици и ако се грижите добре за нея ще ви  зарадва с цветовете си няколко пъти в годината.

Цветовете й са изключително издръжливи. Откъснати и поставени във ваза те могат да издържат и над 2 седмици. Заради оригиналния си вид стрелицията е предпочитана за оформяне на букети и флорални композиции. Тя им придава оригинален и екзотичен вид.

Светлина

Ясно е, че щом произхожда от Южна Африка стрелицията има нужда от много светлина и е светлолюбива. Но внимание – стрелицията не понася преките слънчеви лъчи. Затова е най-добре да я отглеждате на прозорци с източно или западно изложение.

Вирее най-добре на разсеяна ярка светлина. Ако прецените, че светлината в дома ви не е достатъчна, може да включите допълнително осветление. Как да разберете дали светлината е достатъчна?

Самото цвете ще ви покаже – когато му липсва светлина, то спира да цъфти и листата му се навиват. Така ще разберете, че мястото, където е не е подходящо за нея или, че трябва да включите допълнително осветление.

Влажност

Друго важно условие за отглеждането на стрелицията е умерената влажност. Тя не понася засушаванията, но също така трябва да внимавате и да не я преполеете, защото корените й ще загният. За целта е важно да осигурите добър дренаж.

Бъдете особено внимателни през периода на цъфтеж на цветето, защото тогава то има нужда от добра влажност. Следете почвата да не изсъхва. Добре е поливките да са на често. Както всяко друго цвете, през периода на покой, стрелицията няма нужда от чести поливки и затова трябва да ги намалите.

Друг критичен период са горещите летни дни. През това време трябва да напръсквате листата на стрелицията с пулверизатор, за да им осигурите нужната влажност.

Друго важно условие е за поливане да използвате престояла вода със стайна температура. Знаете, че не е добре да използвате водата директно от чешмата, поради наличието на хлор в нея.

СТРЕЛИЦИЯТА – ЕКЗОТИЧНА И КРАСИВА

Температура

Ако отглеждате стрелицията като стайно растение тя ще се чувства добре на нормалната температура на жилищата ни. Само, когато е периодът й на покой, през зимата, е добре да я оставите на по-хладно – около 14 градуса.

Остъклен балкон, оранжерия или стая, която не се отоплява ще са чудесни за нея в този период. Но бъдете внимателни да не прекалите. В никакъв случай температурата през периода на покой не бива да пада под 10 градуса. Тази температура може да е фатална за нея.

Друго важно за стрелицията е, че тъй като е родена в Африка естествено е, че не издържа нашите зими. Затова ако я отглеждате в градината, добре е да е засята в саксия, за да може да я прибирате през зимата на топло.

Друго важно условие е, мястото й в градината да е защитено от ветрове и течения и да е предпазено от преките слънчеви лъчи.

Подхранване

Стрелицията, разбира се, има нужда и от подхранване. Тъй като, ако е отгледана от семка тя ще започне да цъфти на втората, третата година, първоначално ще ви радва само с красивите си листа. Затова препоръчваме през първите години до цъфтежа да я подхранвате със специалния ни   тор  Фолиар голд 18-18-18.

Той съдържа висока и балансирана концентрация на трите основни хранителни елемента (N-P-K). Освен азот, фосфор и калий, този продукт съдържа и висок процент на хуминови киселини, морски водорасли и аминокиселини, елементи, които благоприятстват и улесняват усвояването на хранителните вещества от растението, а също така се характеризират и с биостимулиращ ефект.

Микрокристален, Фолиар голд 18-18-18 може да се използва и за листно приложение.

Важно: не бива да го смесвате с медсъдържащи фунгициди!

Когато забележите появата на първите цветни пъпки, тогава е време да включите в схемата на подхранване Гран  фолиар 10-10-30. Той е микрокристален тор, който е напълно водоразтворим, богат на калий и получен от висококачествени суровини. Продуктът не съдържа хлориди, сулфати и карбонати.

Освен това подходящ за този период е и кристалният тор за цъфтящи на полската фирма Планта. Това е NPK тор с микро и макроелементи, подходящ за подхранване на всички цъфтящи стайни, балконски и градински видове. Стимулира обилния и дълготраен цъфтеж.

СТРЕЛИЦИЯТА – ЕКЗОТИЧНА И КРАСИВА

Размножаване

То може да стане по два начина: чрез разделяне на корена или чрез семена. Ако изберете втория начин, имайте предвид, че цветето няма да цъфти през първите две години. При нас може да закупите качествени семена за стрелиция.

Болести и вредители

По принцип стрелицията е устойчива на болести, само много е важно да внимавате с преовлажняването на почвата.

От вредителите вероятно е да имате проблеми с акарите. Затова Ви препоръчваме да използвате биопродукта на испанската фирма Биона – Биона Лимон. Той е създаден на базата на етерични масла от кората на цитруси.

Този продукт е предназначен за борба срещу акари и листни въшки. Биона Лемон е със системно и контактно действие. Оптималното съдържание на Манган в Биона Лемон преодолява мангановия дефицит в растенията.

По този начин се стимулират процесите на фотосинтезата, увеличава се производството на зелените пигментни вещества, влизащи в състава на хлорофила и способстващи за улавянето на светлинната енергия и влиза в състава на редица ензими.

Специфични грижи:

  • Стрелицията не обича да я пресаждат и това трябва да става само в краен случай.
  • Вече ви предупредихме, че ако отглеждате стрелиция от семка – тя ще цъфне за пръв път едва на третата година. Дотогава ще се наслаждавате само на красивите й зелени листа.

Любопитно:

  • Името на стрелицията се свързва с това на английската кралица Шарлота, чието родно място било Мекленбург – Стрелиц.
  • Цветето е изобразено на монетите от 50 цента в Южна Африка.

Невероятно красива и екзотична стрелицията ще ви радва дълго време с красотата си. Ако имате нужда от съвет или консултация относно отглеждането й, можете да ни пишете. Нашите агрономи ще отговорят на поставените от Вас въпроси и ще ви посъветват как да постъпите при даден проблем.