Течни торове за зеленчуци

09.09.2021
2021-09-09 20:08:00

Снимки: Pixabay.com

Течните торове имат редица предимства пред твърдите. Те се дозират лесно, могат да се прилагат както почвено, така и листно. Ефектът от тях е видим в по-кратко време и още много други.

За да отгледаме богата и вкусна реколта от зеленчуци трябва да се погрижим за доброто им подхранване и осигуряването на всички необходими хранителни вещества и микроелементи.

Някои от торовете, които предлагаме, осигуряват на зеленчуците необходимите им микроелементи – магнезии, калий, калций, бор, мед и т.н.

Други торове са специфично разработени, например за :

  • развитието на корена
  • за стимулиране на цъфтежа
  • за по-доброто опрашване
  • по-добрия размер и вкус на зеленчуците 

Ние предлагаме биологични течни торове на италианската фирма Хидроферт. Те са създадени от натурални продукти, безвредни са и подпомагат развитието на растенията. Ще ви запознаем с някои от течните торове и специфичното им приложение.

Магни Кал (Magni Cal)

Tой е азотно-калиев тор, който е много ефективен при борба с болестите по растенията като гниене на домати, гниене по разсада, ягоди и целина, изсушаване на листата на краставици, изгаряне на марулята, подбиване на ябълки и др.

Магни Кал не е токсичен за културите и са му нужни само 3-6 часа, за да проникне в растението и да започне да действа. Продуктът може да се използва многократно по време на вегетация, на всеки 10 дни при нужда, до беритба.

Рууг гард (Root Guard)

Продукт специално разработен за подхранване на корените.  В него има добавена полезната почвена гъба Trichoderma harzianum. Тя установява взаимна връзка с корените на растенията и ограничава растежа на патогени чрез хиперпаразитизъм.

Хранителният компонент на този продукт (аминокиселини, хуминови киселини и морски водорасли Ascophyllum nodosum) осигурява биостимулиращ ефект, който води до развитие на корените и по-добро усвояване на всички хранителни елементи.

Това от своя страна води до балансирано вегетативно развитие. Основните ефекти от приложението на този биологичен стимулант на растежа е образуването на по-голям брой корени, които растат по-здрави и енергични.

Root Guard може да се прилага през всеки период от годината, при условие че температурата на почвата не е твърде ниска. Пролетните и есенните приложения са предпочитани, тъй като развитието на корените е в най-добрата си фаза.

Активег (Activeg)

Това е биостимулатор от растителен произход, получен чрез ензимен хидролизат на бобова биомаса. Продуктът подобрява фотосинтезата на хлорофила, увеличава устойчивостта на растенията на стрес и е изключително ефективен биостимулант.

Активег може да се прилага почвено при ниска доза няколко дни след разсаждане. Той стимулира кореновото и вегетативно развитие на младите растения.

ТЕЧНИ ТОРОВЕ ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИ

Биалга 15 (Bialga 15)

Съдържа 15% морски водорасли от видовете Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria. Добавени са естествени фитохормони, ензими, протеини, витамини, аминокиселини, полизахариди.

Биалга 15 се използва за стимулилане на растежа. Продуктът подпомага развитието на растенията, прави ги устойчиви и здрави. Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж и узряване на плодовете, както и тяхната трайност.

Подобрява кълняемостта на семената, помага за развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стресови условия, намалява значително влошаването на хлорофила, подобрява метаболизма на клетките.

Препаратът приложен листно, увеличава производството на биомаса и растителния метаболизъм. Подобрява усвояването на азот и намалява количеството на нитратите в растителните тъкани.

Вигор L Рапидо (Vigor L Rapido)

Изключително добър продукт, поради съчетанието в себе си на Морски водорасли от вида Sargassum, Хуматни киселини и растителни протеини, фолиева киселина и витамини.

Вигор L Рапидо е изцяло натурален продукт, който дава отлични резултати благодарение на високата концентрация и оптималното взаимодействие на неговите компоненти.

Продуктът подпомага фотосинтезата, растежа, образуването на растителни хормони и цветен прашец.

Използвайки Вигор L Рапидо ще получите:

  • по-високи добиви
  • по-голям размер на плодовете
  • подобряване на органолептичните характеристики на културите
  • по-дълъг срок на годност на продукцията

При отслабване на растенията в резултат на стрес (фитотоксичност), измръзване, градушка или коренова асфикция, Вигор L Рапидо ще ускори тяхното вегетативно възстановяване. Продуктът се нуждае само от 3-6 часа, за да проникне в растенията и да започне да действа.

Гроу Куик

Това е органичен азотен течен тор, който съдържа свободни аминокиселини, които лесно се абсорбират, олигозахариди, ензими, хуминови киселини, бетаини и други компоненти, важни за растителния метаболизъм.

Поради вложените в него водорасли, хуматни киселини и хидролизиран биостимулант той осигурява доста предимства, като:

  • по-високи добиви
  • по-здрава коренова система
  • по-добър растеж на растенията
  • по-голям размер на плодове с по-високо съдържание на захар
  • по-устойчиви на болести и вируси насаждения

Тези плюсове се дължат на съдържащите в него хуматни киселини, морски водорасли Ascophyllum Nodosum и хидролизиран биостимулант.

Матурандо

Това е течен тор, богат на фосфор (15%) и калий (20%), получени от най-висококачествени суровини. Матурандо може да се прилага по време на фазите на растеж и узряване на плодовете и има незабавен положителен ефект върху качеството и количеството на продукцията.

Калият и фосфорът, съдържащи се в Матурандо, спомагат за синтеза на захари и за увеличаването на плодовия и зеленчукови аромати.

ТЕЧНИ ТОРОВЕ ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИ

Микрап Боро 11 (Micrap Boro 11)

Има висока концентрация на борен етаноламин. Борът е основен микронутриент и играе важна роля при оплождането на растенията.

Доказано е, че той стимулира :

  • удължаването на поленовата тръба, като по този начин улеснява оплождането.
  • регулира клетъчното размножаване и благоприятства за по-високи добиви.

В Микрап Боро 11 борът образува комплекс с етаноламин, който е най-подходящият вариант за осигуряване на елемента в растението.

Микрап Калций (Micrap Calcio)

Течен тор, богат на калций и обогатен с органични вещества с много високо качество. Формулацията на Микрап Калций гарантира мобилността и циркулацията на калция.

Течният тор съдържа още :

  • бързоусвоими свободни аминокиселини
  • хуминови киселини
  • бетаини
  • въглехидрати
  • витамини и много други компоненти, полезни за метаболизма на растенията

Други алтернативи

Предлагаме и специални разработки на течни торове на полската фирма Планта.

Много предпочитан от нашите клиенти е техният течен универсален тор. Той е предназначен за всички видове култури. Осигурява оптимален растеж на растенията и по-високи добиви.

В резултат на неговата употреба растенията имат интензивна зелена маса и значително се удължава периодът на цъфтеж. Благодарение на оптималното съдържание на микро- и макроелементи се грижи здравето на растенията.

Много добре върху развитието на растенията влияе и Биохумусът на Планта. Универсален биологичен тор от калифорнийски червей за наторяване на всички видове зеленчуци. Влияе върху правилния растеж и развитие на растенията, като им осигурява необходимите хранителни вещества и подобрява състоянието на растенията.

Интересен продукт е и Медният тор с карбоксилни киселини KOPER  на фирмата Секлос. Този меден тор е предназначен да повиши естествената устойчивост на растението и имунитета им срещу болести.

Медта насърчава синтеза на лигнин, който образува дебела растителна стена. Здравата стена осигурява физическата устойчивост на растението срещу болести. KOPER действа и като биостимулант, предпазващ плодовете от некроза и хлороза.

И друг търсен от клиентите ни продукт на същата фирма е Биостимулантът за зеленчуци. Биологично активен органичен екстракт от вермикомпост, който стимулира растежа на всички зеленчуци. Средният разход на опаковката е 0,5л ~ 100л работен разтвор. Основна употреба - февруари - август.

В каталога и сайта ни ще откриете изключително разнообразие от течни торове за зеленчуци, които ще ви помогнат да отгледате по-качествена, по-богата и по-вкусна реколта.