Тиквата – полезна и лесна за отглеждане

30.09.2021
2021-09-30 14:04:00

Снимки: Pixabay.com

Тиквата е един от най-големите по размери зеленчуци в градината. Някои екземпляри определено са впечатляващи. Тя е и изключително полезна, защото е богата на каротин.

В кулинарията тиквата се включва и към основните ястия и към десертите. Тя е универсална. С нея може да приготвите супа, да бъде гарнитура за меса или да я включите в други ястия, но с тиква се приготвят сладкиши, кремове и други десерти.

Освен това тиквите са и чудесни за декорация. Те стоят красиво както в самата градина, така и у дома. 

В нашия каталог ще откриете изключително разнообразие от тикви:

  • бели
  • оранжеви
  • тип цигулка
  • декоративни 

Кои са най-популярните видове ?

ТИКВАТА – ПОЛЕЗНА И ЛЕСНА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

Тиква Big Max

Късен сорт. Един от най-едрите сортове. Тиквите са с ярко оранжева кора, кръгли, достигат до 50-70 кг. Растенията са буйни, виреят добре на плодородна почва, имат нужда от топлина и влага.

За ранна реколта, се препоръчва да се засажда разсад. Расте най-добре в райони, защитени от ветрове, в песъчливо- глинеста или лека глинеста почва.

Тиква Варшавски макарони

Растенията са храстовидни и дават 6-8 овални леко удължени плодове. Първоначално са със зелена, а по-късно с жълта кора. Вътрешността на зрелите плодове под въздействието на кратко готвене се разделя подобно на спагети. Идеални за печене.

Декоративни тиквички Little Indian- Mix

Смес от уникални, многоцветни форми на малка декоративна тиква (тегло 100-300гр.). Създава интересни декоративни плодове с различни форми и цветове, диаметър 5-8 см и дължина 12-15 см. Ежегодно пълзящо или катерещо растение, подходящо за засаждане на огради и стени.

Тиква Биг макс за Хелуин

Много плодороден сорт с ядливи плодове с тегло около 20 кг, леко сплескани с жълто-оранжев цвят. Сърцевината е много вкусна. Перфектна декорация за Хелоуин. Засяване на семената през втората половина на май, 2-3 семена в гнездо. Оставете едно растение след поникване.

Тиква Хокайдо (Uchiki Kuri)

Това е японски сорт тиква, която се характеризира с ядлива кора, ранно зреене и изключителн вкус, напомнящ печени кестени. Плодовете, които имат форма на голям лук, достигат тегло около 1,5 кг. 

Подходящи са за дълготрайно съхранение. Благодарение на плътната си и невлакнеста консистенция тиквата Hokkaido е подходяща за приготвяне на супи, салати, десерти, за печене на грил или задушаване.

Благодарение на значителния и бърз растеж на летораслите може да я засеете и до огради или беседки. Тиквата Hokkaido е много полезна заради високото съдържание на провитамин А в нея, повече отколкото в морковите.

ТИКВАТА – ПОЛЕЗНА И ЛЕСНА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

Как да отгледаме тиква в градината?

Тиквата е топлолюбиво растение. Оптималното време за засаждането й е когато почвата се затопли и средната дневна температура е над 10 градуса.

Засаждането на тиквата в почвата е добре да става при температура не по-ниска от 13 градуса, тъй като при по-ниски температури семките на тиквата не получават добро развитие и загниват в почвата.

Добре е, да имате предвид, че по принцип в този момент, когато ще засаждате тиквите, почвата вече е лишена от обема влага, който би бил достатъчен за поникването на разсада.

Затова преди да сложите семената в гнездато го навлажнете добре с около 2 литра вода. Разстоянието между гнездата трябва да бъде не по-малко от 60 см, тъй като тиквата се разпространява много. Добре е да изберете открити, слънчеви места.

Тиквите могат да се отлеждат по два начина:

  1. Чрез производство на разсад, отгледан в оранжерия, или в домашни условия с торфени саксийки месец преди планираното засаждане. Разсадът не се пикира.
  2. Чрез семена, които се засаждат директно в почвата, не по-късно от края на месец май. 

ТИКВАТА – ПОЛЕЗНА И ЛЕСНА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

Основни изисквания при отглеждането на тиквите:

  1. При засаждането добавете органични торове.
  2. Покриване с фолио за възстановяване на температурния режим.
  3. Задължително поливане, но не със студена вода, в периода на цъфтеж и формирането на завръзи.
  4. В момента на зреенето на тиквите поливките се ограничават.
  5. Задължително подхранване на всеки две седмици.
  6. Осигурете защита, за да не може плода да не се допира до почвата и да загнива.

Особености на поливането на тиквите

Като влаголюбиво растение, което се вижда от мощната му коренова система и големите листа, тиквата се нуждае от обилно поливане. Изсмуквайки влагата от почвата, тя веднага я изпарява през листата, като по този начин си осигурява условия подобни на оранжерия.

Това е необходимо, за да може растението да образува женски съцветия. Като безкрайно деликатно цвете, тези съцветия не понасят топлина и сухота. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на поливането по време на периода на цъфтеж на тиквата.

Водата, която използвате за поливане, не трябва да бъде по-ниска от 20 градуса. Не поливайте тиквата с вода от извори или кладенци, тъй като студената вода може да унищожи растението.

Преди поливане е необходимо почвата да се разрохка на дълбочина 10-12 см, без да се повреди горната част на кореновата система, както и да се отстранят плевелите.

Торене на тиквите

Правилата, които трябва да се следват са следните няколко:

  1. Първото торене се прави, когато се появат три или пет същински листа.
  2. Второто торене се прави в самото начало, когато се образуват издънките на тиквите.

За да отгледате висококачествена реколта от тиква в собствената си градина, трябва внимателно да поливате и навременното да подхранвате растенията. Вегетационният период на тиквата продължава около три месеца.

За 90 дни, без много усилия и грижи, можете да отгледате вкусен и здравословен продукт. Тиквата не е капризно растение и ще ви зарадва с богата реколта.