Проблеми при отглеждане на моркови

09.12.2021
2021-12-09 20:26:00

Снимки: Pixabay.com

Отглеждането на моркови на открито е доста трудна задача и е важно да успеем да избегнем типичните грешки, които биха довели до проблеми с реколтата. Но кои са те? Специалистите определят най-общо 6 проблема, за които трябва да се погрижим.

Много е важно да имаме предвид, че дори и листата на морковите отгоре да изглеждат отлично, то това не е гаранция, че и кореноплодите са добре. Ето защо е важно внимателно да наблюдаваме лехите и при появата на проблем да действаме своевременно.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА МОРКОВИ

1.   Поява на гниене

Наличието на гъбни болести по морковите се забелязва с просто око. Кореноплодите се покриват с характерни петна, придобиват неприятен аромат и не са годни за консумация. Тези растения трябва да се унищожат, за да не заразят почвата и другите моркови. Не бива да оставяте дори и тези моркови, които имат съвсем малки признаци на заболяване, защото те ще разпространят заразата. Както неведнъж сме казвали, за да не се допусне появата на гъбни болести трябва навременна профилактика.

Преди сеитбата семената трябва да бъдат дезинфекцирани, а почвата да се подобри, като се намали киселинността й. Мястото, където отглеждате моркови трябва да се променя от време на време. Най-добри техни предшественици са ръж, рапица, горчица или овес. Когато поникнат морковите трябва да ги разреждате своевременно и да им осигурите регулярно поливане, като е много важно да не са нито сухи, нито преовлажнени. Фосфорно-калиевите торове трябва да се предпочитат пред азотните.

2.   Нацепване

Със сигурност сте виждали моркови, които са сцепени при ваденето им от земята. Освен неприятен външен вид, за съжаление те са причина и за недълготрайно съхранение. Понякога пукнатините са по целия морков. Какви може да са причините за появата им:

  • Излишък на азот
  • Нерегулярно поливане
  • Тежка почва

Как да решим този проблем? Като начало подхранете почвата със сапропел, след това трябва да се намали киселинността й.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА МОРКОВИ

3.   Криви моркови с нетипична форма

Появата на криви моркови, понякога доста оплетени и с причудливи форми може да се дължи на няколко неща. На първо място най-вероятната причина е добавянето на азотен тор или органичен тор по време на формирането на кореноплодите.

Друга причина може да е тежката камениста почва, която не дава възможност на морковите да растат прави. Тези моркови, разбира се, са годни за консумация и вкусовите им качества не пострадват. Но е трудно да се обработват и съхраняват. За да предотвратите проблема трябва да регулирате поливането и да избягвате пресния оборски тор.

4.   Моркови с власинки

По кореноплодите се образуват множество тънки власинки, които са всъщност смукателни коренчета. Вкусовите качества на кореноплодите в този случай не пострадват, но съхранението е по-трудно. Причината за появата на този проблем е лошото качество на почвата и нерегулярното поливане.

Решение на проблема: морковите отново ще станат гладки ако се повиши плодородието на почвата и се осигури допълнително разрохкване на почвата, за да се подобри въздухообменът.

5.   Нападение на морковена муха

За съжаление щом този вредител се появи можем да кажем, че няма да има добра реколта. Освен това вкусовите качества на морковите са влошени и те са нападнати от ларвите. Заразените растения могат да се познаят по лилаво-червения оттенък на листата.

За да не се сблъскате с тази напаст трябва да спазвате следните прости  правила. Семената трябва да бъдат подготвени за засаждане предварително, а морковите да се засаждат възможно най-рано, като се вземат предвид метеорологичните условия. Задължително трябва да премахвате плевелите, тъй като точно те привличат морковената муха.

Редовното разрохкване и плевене са профилактика, която не бива да пропускате. Можете да отблъснете морковената муха като засеете близо до морковите лук или чесън.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА МОРКОВИ

6.   Горчиви и безвкусни моркови

Макар и да нямат проблеми с външния си вид, тези морковите не могат да се употребяват за ядене, защото горчат. Причината, както обикновено, се корени в неправилната агротехника. Ако морковът се подава над почвата той натрупва соланин, който дава този горчив вкус на морковите. За да не стигне до това е нужно редовно да загърляте морковите и да ги покривате с пръст. Също така не бива да забравяте за морковената муха, точно заради нея морковите отделят това вещество в резултат, на което се появява горчивият им вкус. Горчивината може да се появи и когато морковът остане твърде дълго в земята.