В градината през есента!

26.09.2022
2022-09-26 09:47:00

Снимки: Pixabay.com

Есента е много важен период за градинаря. Това е времето, когато трябва да свършим куп важни задачи, включващи подготовката на градината за зимата. Кои са те?

Събиране на реколтата

През есенните месеци продължава събирането на реколтата – ябълки, круши, дюли, сливи и др. Важно правило е да обирате плодовете първо от ниските клони, а след това от високите.

Погрижете се за земята около дърветата

Важно е да се погрижите за земните кръгове под дърветата. Премахнете плевелите. След това прекопайте почвата и я мулчирайте с дървесни стърготини, торф или други материали.

В ГРАДИНАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА!

Наторете дърветата и храстите

Дърветата и почвата под тях са се изтощили и затова трябва да се подхранят. През този период не е удачно да торите с богати на азот торове, защото те стимулират образуването на листа и филизи. Сега е нужно да осигурите калий и фосфор. Препоръчваме ви да използвате специалните есенни торове, които са с точния състав.

Премахнете вредителите!

Време е да се справите с вредителите. Когато листата опадат е добре да третирате градината с инсектициди. Така вредителите, които са на земята, ще бъдат унищожени. Ако закъснеете с обработката те ще се скрият в почвата. Затова сега е най-подходящият момент за обработка.  

Обилно поливане на дърветата

Ако лятото е било сухо и горещо дърветата определено се нуждаят от вода. Затова е важно да направите едно обилно поливане, с което да осигурите добра влажност до метър и половина в дълбочина. За целта младите дървета се нуждаят от около 40 литра вода, възрастните - до 70 литра, големите дървета – 100 литра и повече.

Важно! Преди да направите поливката задължително изчакайте да опадат основната част от листата на короната.  

Варосайте дърветата!

Сега е най-подходящото време за варосване. Изберете хидратна вар на Планта- тя успешно ще издържи валежите. Белият цвят предпазва овощните дървета през зимата и ранната пролет от затоплящите ефекти на слънчевата светлина.

В ГРАДИНАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА!

Обърнете внимание на малините

Когато обирате последните плодове на малините е време за резитба. Отстранете всички клонки, които са дали плод. Скъсете младите до одървесената част.

Санитарна резитба

Огледайте внимателно овощните дървета и отстранете всички проблемни издънки. Препоръчваме ви да използвате и специалната овощарска замазка. Тя подобрява устойчивостта на растенията към атаките на гъбични заболявания и вредители. След това може да започнете и с оформящата резитба, но ако желаете нея може да я отложите за края на зимата или началото на пролетта.

Засадете нови храсти и дървета

Ако желаете да украсите градината си с нови видове храсти или дървета сега е много подходящ момент да ги засадите, защото ще имат време да се вкоренят до началото на зимата.

Премахнете капаните

Ако през лятото сте поставяли някакви арома- или феромонни капани за вредители по дървета сега е моментът да ги премахнете. Много е важно да изчистите изделията внимателно като унищожите вредителите и да ги дезинфекцирате, ако са за многократна употреба. 

В ГРАДИНАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА!

Есенните зеленчуци

Есента е щедра! Реколтата от картофи, моркови, цвекло и ряпа трябва да бъде прибрана и подготвена за съхранение през зимата.

Използвайте биопрепарати!

Сега е моментът да третирате почвата, ако през лятото сте имали проблеми с болести и вредители. Съветваме ви да използвате биопрепарати. Ние ви предлагаме изключително ефективни и безвредни биопродукти, които ще ви помогнат да осигурите превантивна защита на градината.

Покритие за лехите

Осигурите защита на лехите със зеленчуци от ранните студове и слани. Оранжериите и парниците трябва да се затварят през нощта.  

Подгответе почвата за разсади

Замръзналата почва е трудна за оране, затова сега е моментът да я подготвите. Ако ще засявате разсадите си в почва от градината сега е моментът да я подготвите. Преди това премахнете от лехите всички плевели. След това дезинфекцирайте почвата. Торбите с почвата съхранявайте на сухо, не много студено място.

Засейте сидерати

Добре е възможно най-рано да засеете сидерати. Така до настъпването на студовете те ще имат възможност да поникнат, да се развият, да защитят почвата от плевели и да я обогатят.

В ГРАДИНАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА!

Направете високи лехи

Ако се чудитите какво да правите с растителните остатъци, окосената трева и отрязаните клонки, добър вариант е да ги използвате за оформянето на високи лехи. Септември-октомври е подходящо време за оформянето им.

Подгответе неотопляемите оранжерии

Те трябва да бъдат подготвени за зимата особено внимателно. След прибиране на растенията изкопайте почвата, дезинфекцирайте и проветрете, направете дребни ремонти, ако е необходимо, измийте опорите и повърхностите.

Есенно торене

Есенното торене е много важно. Преди това трябва да прекопаете градината, а след това да я подхраните с подходящ тор. Вече писахме за специалните ни есенни торове, които съдържат нужните елементи в точните пропорции за този период.