Валериана - как да я отглеждаме?

08.04.2021
2021-04-08 10:54:00

Валерианата е изключително полезна билка, но освен това тя е и много красива и спокойно може да намери място в градината ви. Валерианата е многогодишно тревисто растение, което достига височина  1,5 метра.

Засяване

Добри предшественици за валерианата са - бобовите, зърнените житни, зеленчуковите и фуражните култури. Валерианата може да засадите, както на слънчево, така и на сенчесто място. Най-подходящото време за засаждане е края на октомври и началото на ноември, преди да настъпи трайното застудяване.

На 1 кв.м. се засяват 0,7 – 0,8 грама семена, но това важи ако ще я засявате през пролетта или лятото, ако е преди зимата ще трябва да увеличите това количество с 15-20%.

Препоръчва се ширината на лехата да не е по-малко от 1 метър. Дълбочината зависи от почвата – при лека почва – 2-3 см, на по-тежка – 1-1,5 см. Междуредието е около 45 см.

Поливане

Веднага след засаждането, поливането трябва да е внимателно, през сито, за да не извадите семената. След това поливането трябва да е умерено, но не бива да оставяте да се засушава.

Почва - Валерианата расте на лека почва.

Пресаждане

Когато пресадите валерианата на постоянно място, грижите за нея вече са обичайни.

Те от своя страна са свързани със следните няколко действия :

Най-добре е пресаждането да стане през пролетта. Разсадът вече има 4-5 листа и може да се приспособи лесно на новото място. За предпочитане е да й изберете слънчев терен, но и на сянка ще й е добре. Тук разстоянието между редовете е добре да се увеличи на 60-70 см.

Подхранване

Валерианата дава по-добри добиви, когато се подхранва. Внасянето на органо-минерални торове ще направи вашето растение по-здраво и с по-добри лечебни свойства.

Цъфтеж

Валерианата ще започне да цъфти след втората година с красиви цветове. Те са бели или нежно розови, събрани в съцветия. Цъфтежът й продължава цяло лято. В средата на лятото семената са напълно узрели и могат да се събират.

Полезни свойства

Лечебните свойства на валерианата са известни отдавна. За лекарствени цели се използват предимно коренищата на растението. По аналогия с повечето билкови лекарства, продуктите на базата на валериана имат терапевтичен ефект с натрупване.

Заради това те обикновено се предписват за дълъг курс, най-често за облекчаване на стреса и успокояване на централната нервна система.

Благоприятният ефект на валериановите лекарства е доказан и при:

  • епилепсия
  • тахикардия
  • болки в ставите
  • сърцето
  • някои стомашни заболявания, включително гастрит

Валерианата може да навреди на организма само при индивидуална непоносимост, което се случва изключително рядко. Тъй като има успокояващ ефект върху централната нервна система, трябва да сте внимателни когато го приемете и да внимавате с дейности, изискващи концентрация – шофиране, работа с машини и др.