Възстановяване на овощна градина (вишни)

25.06.2019
2019-06-25 00:00:00

Снимка: личен архив

Предистория: овощната градина от вишни е засадена преди 6 години. Собственикът на градината неправилно е посъветван да засади фиданките в малки дупки. Като резултат растенията в момента са силно заплевелени, с тънки стъбла, малки листни петури, с много дребен плод, видимо недобре обгрижвани, заболяването по тях е бяла ръжда.

Нашият съвет за възстановяване на дръвчетата: Почистване на плевелната растителност, оформяне на достатъчно големи, според короната на растенията, чашки. След това препоръчваме кореново подхранване с минерално- органичния тор АZ fert 6-12 plus 2Mg. Този продукт е с по-високо съдържание на макро и микро елементи и е по-ефективен от останалите органични и минерални торове, заради балансираното съотношение на хранителните вещества. В състава на този тор влиза и почвената гъба Триходерма харзианум, която унищожава патогенните гъбички в почвата.

За усилване метаболизма на дръвчетата използвахме листно приложение на Хидро фулвик и Микрап рейм. Хидро фулвик подобрява растежа на стъблата, листата и ще помогне за залагането на пъпките за следващата година. Микрап рейм подобрява механичната устойчивост на растенията. Съдържанието на Мед и Желязо предпазват от заболявания, придават здравина на растенията и помагат за преодоляване на стреса.

Предвид нелекуването заболяване, препоръчахме пръскане на вишневите дръвчета с препарата Силит и последващо пръскане с Флинт макс.

Двукратното третиране с Вигор Л Рапидо през около 20 дена ще повиши метаболизма и усвояването на хранителните вещества внесени около корените. След окапване на листата препоръчахме заораването им с цел да се унищожи патогенът на бялата ръжда.

Автор: инж. агроном И. Георгиева