Вредители по ягодите и как да се избавим от тях?

11.11.2022
2022-11-11 17:30:00

Снимки: Pixabay.com

Ягодите са изключително вкусни и любими плодове, за съжаление не само за нас хората, но и за вредителите. Те често биват нападани от тях. Понякога това нападение може да унищожи цялата реколта. Кои са най-често срещаните вредители по ягодите и как да се избавим от тях?

1.   Нематоди

Нематодите са малки същества, подобни на червеи, които живеят в почвата и се хранят с корените на растенията. Те могат сериозно да ги повредят. В резултат ягодите раждат по-малко плодове. В някои случаи дори убиват растението.

Има няколко различни вида нематоди, които заразяват градинските ягоди, включително коренови нематоди, листни нематоди и нематоди по короната. Всички тези видове причиняват еднакво увреждане на растенията, въпреки че могат да имат различни жизнени цикли и хранителни навици.

ВРЕДИТЕЛИ ПО ЯГОДИТЕ И КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ТЯХ?

Има няколко начина за контрол на популацията на нематоди. Единият е да се използват устойчиви сортове ягоди, другият е да се соланизира почвата. Спазването на сеитбооборота също е от изключително значение.

Препоръчваме и нашия специален продукт Биона Нематик. Създаден е, за да намалява и елиминира популацията на нематоди в почвата. съдържа екстракти от Тагетес (Tagetes erecta), които гарантират нематоцидното и нематостатичното действие на този продукт срещу нематодите. Освен това Биона Нематик съдържа и голямо количество органична материя от водораслите Аскофилум нодозум (Ascophyllum nodosum), включени в състава й, като така подобрява структурата на почвата и подхранва растенията (действа и като органичен тор). Добавени са и микроелементи.

Лечението с Биона Нематик намалява заболяванията в корените, като подобрява храненето и усвояването на полезните вещества от почвата към корените и в цялото растение. Трябва да се прилага почвено.

2.   Щипалки

Щипалките са малки насекоми, които се хранят с ягоди. Това може да повреди плодовете и да ги направи по-малко вкусни. За да се отървете от тези вредители, особено полезни са лепящите или феромонови капани.

ВРЕДИТЕЛИ ПО ЯГОДИТЕ И КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ТЯХ?  

3.   Белокрилки

Белокрилките са малки крилати насекоми, които се хранят с растителен сок. Те са основен проблем за градинарите, тъй като могат бързо да заразят културите и да причинят значителни щети. Белокрилките са особено вредни за ягодите, защото пренасят вируси и намаляват добивите.

Има няколко начина да се справите с тях. Единият е да се използват лепкави капани, които хващат възрастните преди да са имали възможност да снесат яйцата си. Друг начин е да отглеждате растения, които отблъскват белокрилките, като невен или латинка.

Много успешно се справят с белокрилките специалните ни жълти лепящи листи срещу белокрилка.

Препоръчваме ви и специалния продукт с инсектицидно действие Биона Флай. Той е специално разработен за контролиране на атаките на белокрилката, листните въшки и други вредители върху културите. Действа, активирайки защитните сили на растенията и предотвратява развитието на възрастни и ларви и в това е голямото му предимство пред другите, предлагани на пазара подобни продукти. Смес е предимно от Daphne gnidium и Pipper auritum с добавени аминокиселини (6,2%).

ВРЕДИТЕЛИ ПО ЯГОДИТЕ И КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ТЯХ?

4.   Гъгрици

Тези малки тъмни бръмбарчета могат да причинят сериозни щети на реколтата ви, ако не бъдат контролирани. Възрастните снасят яйцата си вътре в ягодите и когато ларвите се излюпят, те се хранят с вътрешността на плода. Това не само ще направи плодовете неапетитни, но и значително ще намали добива.

Има няколко различни начина за контрол на популацията на гъгриците. Единият е да се премахнат и унищожат растенията, които са заразени, преди бръмбарите да имат време да снесат яйцата си.

Друг вариант е да използвате продуктът на испанската фирма Vitaterra – Терасект. Палиативен тор за превенция или за възстановяване на щетите, нанесени от зелева нощенка (lepidoptera,Helliotis, Spodoptera, Plusides), памукова нощенка, доматен молец (Tuta Absoluta). Има комплексно действие като подобрява развитието на растението, активира защитните му сили срещу неприятели и улеснява тяхното противодействие и възстановяване.

ВРЕДИТЕЛИ ПО ЯГОДИТЕ И КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ТЯХ?

5.   Листни бръмбари

Листните бръмбари са вредители, които могат да причинят сериозни щети на ягодите. Те се хранят с листата, което може да доведе до невъзможност на растението да фотосинтезира правилно. Това ще доведе до по-ниски добиви. Освен това листните бръмбари пренасят болести, което допълнително намалява качеството на плодовете.

Има няколко начина да предотвратите появата им. Един от тях е да се премахнат всички листа, които са били повредени от тези вредители.

6.   Мравки и листни въшки

Мравките и листните въшки могат да бъдат истински проблем за производителите на ягоди. Те повреждат плодовете, листата и стъблата на растението, а също така пренасят и болести.

Има няколко начина за справяне с мравките и листните въшки. Можете да използвате примамки или капани, които са много ефективни. Например: биогранули (пудра) против мравки, Брос спрей против мравки, леплив капан за мравки, лепящи листи срещу листни въшки.

7.   Охлюви и плужеци

Плужеците се хранят с листата на растението и в резултат те покафеняват и умират. Охлювите ядат ягодите и те гният. И двата вредителя могат бързо да унищожат културите, ако не бъдат контролирани.

ВРЕДИТЕЛИ ПО ЯГОДИТЕ И КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ТЯХ?

Какво можем да направим? Първо, много е важно да поддържате градината си чиста от растителни остатъци. Това ще затрудни плужеците и охлювите да се скрият и да нападнат растенията. Можете също да опитате да хванете или примамите тези вредители с храна, която харесват, като краставици, пъпеши или тиква.

Предлагаме и няколко продукта, които са специално създадени за борбата с охлювите и плужеците:

Репелент-еко тор срещу охлюви - Пелетите срещу охлюви са смес от микроелементи, съдържащи микс от фосфор, калциев оксид и магнезий. Действа чрез „запарване“ и дехидратиране на мекотелите. Съдържанието се разпръсква по периметъра на площ от 500 кв.м. В зависимост от тежестта на поява на мекотели, прилагайте препарата след забелязване на първите повреди, като се разпръсква равномерно около растенията.

Тералим - Тор на медна основа за предотвратяване на щетите, причинени от охлюви и плужеци. Този разтвор потиска тяхната активност и ги отблъсква, като ги дехидратира, изсушава лигавиците, което предотвратява поглъщането на нападната реколта и растения. Потиска отделянето на слюнка, като не остават следи по растенията. Екологичен продукт.

Биона Синкар - произведен от естествени екстракти, действа срещу плужеци (голи охлюви), попови прасета и охлюви, телени червеи, както при контакт, така и при поглъщане. Създаден, за да даде по-голяма жизненост на растенията. За превантивно и лечебно действие при недостиг на манган. Напълно натурален продукт, който не предизвиква фитотоксичност. Безостатъчен продукт и не изисква карантинен период.

Може да засеете и цветя, които да отблъскват охлювите. Предлагаме ви два различни микса: Микс от цветя против охлюви на Тораф,  а също и Цветен микс отблъскващ охлюви на Секлос.

ВРЕДИТЕЛИ ПО ЯГОДИТЕ И КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ТЯХ?

8.   Оси

Осите са привлечени от ягодите от сладкия им аромат. Те се хранят с плодовете, листата и цветовете на растението, причинявайки значителни щети. Освен че ядат реколтата, осите снасят и яйцата си в ягодите. След това ларвите на тези оси се хранят с плодовете отвътре, причинявайки още повече щети.

Много ефективен за борбата с осите е ЕКО капан за оси. Продуктът е предназначен да предпазва от насекоми, като ги улавя. Не е биоцид. Капанът е базиран изключително на естествени компоненти и е предназначен за контрол на оси, стършели и обикновени мухи. Препоръчва се за използване само на открито: в градини, на тераси, при беседки и др. Уникалният дизайн на уловителя и съставът на течността гарантират висока ефективност.

Извод

Вредителите могат да съсипят реколтата от ягоди, но, както се убедихте, има начини да се справите с тях. Не забравяйте редовно да проверявате растенията си за наличие на вредни насекоми и да предприемете незабавни действия, ако ги забележите. С малко усилия можете да се насладите на изобилна реколта от вкусни ягоди.