За да се радвате на богата реколта от картофи

19.07.2023
2023-07-19 14:58:00

Снимки: Pixabay.com

Картофът е царят на зеленчуците у нас. Никой няма да откаже ароматно картофено пюре, хрупкав чипс или сочни картофени кюфтета. Този зеленчук дава богата реколта, има чудесен вкус и се приготвя по много начини. Но за да получите големи и здрави картофи, трябва не само да подготвите почвата и да изберете сорт. Важно е също така и правилно да подхранвате растенията в точното време.

Подхранването на картофите ще осигури допълнителни хранителни вещества, които може да приложите чрез кореново или листно торене по време на вегетационния период. Подхранването спомага за подобряване на растежа и развитието на върховете, образуването и наедряването на грудките, повишава устойчивостта към болести и вредители, както и повишава съдържанието на нишесте и витамини в клубените.

Подхранването на картофите може да бъде кореново или листно. Кореново - това е прилагането на торове в почвата под корена. Листно - това е пръскане на растенията с разтвор на торове върху листата. Кореновото подхранване осигурява основното торене, а листното - допълнително или спешно.

В статията ще ви разкажем как правилно да подхранвате картофите, за да получите богата реколта, какви торове да използвате и кога да ги прилагате.

ЗА ДА СЕ РАДВАТЕ НА БОГАТА РЕКОЛТА ОТ КАРТОФИ

Как торовете влияят на ръста и развитието?

Картофите са взискателна култура, която има нужда от много хранителни вещества от почвата. Следователно, за да се получи добра реколта, е необходимо да се осигурят на растенията достатъчно количество азот, фосфор, калий, магнезий, калций и други микроелементи.

През пролетта и лятото протичат най-интензивните процеси на растеж и развитие на картофите. По това време растението се нуждае от допълнително подхранване, за да образува силни върхове и множество грудки. Ако не се подхранва през този период, тогава ще се развие слабо, ще цъфти малко, ще образува малки и нискокачествени грудки.

Торовете за картофи през пролетта и лятото могат да се прилагат както преди, така и след засаждането. Преди засаждането се препоръчва да се прилагат органични или минерални торове върху цялата площ или в гнездата. След това може да се извърши кореново или листно торене с интервал от 2-3 седмици.

ЗА ДА СЕ РАДВАТЕ НА БОГАТА РЕКОЛТА ОТ КАРТОФИ

Как да избягваме излишното или недостатъчно торене?

Картофите не трябва да се торят, ако почвата е достатъчно плодородна и съдържа всички необходими хранителни вещества. Също така не ги подхранвайте, ако са засадени на място, където преди това са отглеждане бобови растения, сидерати или други култури, които обогатяват почвата с азот.

Освен това не е необходимо да подхранвате картофите в неблагоприятни климатични условия, например по време на силна суша или студ. В тези случаи те могат само да влошат ситуацията, като причинят прекомерно израстване на листата или намаляване на устойчивостта на стрес.

Също така, не подхранвайте картофите в края на лятото или есента, когато те вече завършват своя вегетационен период и се подготвяте за прибиране на реколтата. По това време подхранването може да провокира растежа на нови издънки и грудки, които няма да имат време да узреят и ще бъдат с лошо качество.

ЗА ДА СЕ РАДВАТЕ НА БОГАТА РЕКОЛТА ОТ КАРТОФИ

С какво да подхранваме картофите?

Торенето на картофите може да става с органични, минерали или комплекси торове.

Органичните торове са остатъците от животни или растения: тор, хумус, компост и т.н. Органичните продукти са източник на азот и други важни елементи, както и начин да направите почвата по-рохкава и жизнена.

Минералите са химикали, които съдържат едно или повече хранителни вещества. Това могат да бъдат прости съединения (например амониев нитрат, суперфосфат, калиева сол) или сложни. Това е концентрат от хранителни вещества, които действат бързо върху растенията.

Комплексните торове са смеси от органика и минерали, които дават на растенията всичко необходимо в правилното съотношение.

Какъв тор да изберете за картофите зависи от вас. Трябва да вземете предвид състоянието на почвата и растенията, както и вашите предпочитания. По принцип органичните торове могат да се препоръчат преди засаждането или след покълването, за да се подобри растежа. Минералните - след цъфтежа за формиране и нарастването на грудки. Комплексните - във всяка фаза на развитие на картофите.

ЗА ДА СЕ РАДВАТЕ НА БОГАТА РЕКОЛТА ОТ КАРТОФИ

Срокове и дозировки на торене

Подхранването на картофите трябва да се извършва в съответствие с фазите на тяхното развитие и нуждите от хранителни вещества. Най-общо могат да се разграничат три основни периода:

Първото торене е 2-3 седмици след засаждането или след покълването. През този период картофите се нуждаят от азот за растежа и образуването на корени. Можете да използвате разтвор на урея (10 г на 10 л вода) или амониев нитрат (20 г на 10 л вода) и да напръскате растенията по листата или да полеете корена.

Второто торене - 2-3 седмици след първото или по време на цъфтежа. През този период картофите се нуждаят от фосфор и калий за образуването и наедряването на клубените. Можете да използвате разтвор на суперфосфат (50 g на 10 литра вода) или калиева сол (30 g на 10 литра вода) и да напръскате растенията по листата или да ги полеете с разтвор. Можете също така да добавите хумус (1 кг на 10 литра вода) или сложен тор (според инструкциите).

Третото торене - 2-3 седмици след второто или 3-4 седмици преди прибиране на реколтата. През този период картофите се нуждаят от фосфор и калий, за да укрепи картофите и да подобри тяхното качество. Можете да използвате разтвор на суперфосфат (100 g на 10 литра вода) или калиева сол (50 g на 10 литра вода) и да напръскате растенията върху листата или да полеете корена. Можете също така да добавите пепел (2 чаши на 10 литра вода) или сложен тор (според инструкциите).

Дозировките и честотата на подхранване могат да варират в зависимост от почвените условия, сортовете картофи, метеорологичните условия и други фактори. Ето защо е необходимо да се наблюдават растенията и да се коригира храненето, ако е необходимо.

ЗА ДА СЕ РАДВАТЕ НА БОГАТА РЕКОЛТА ОТ КАРТОФИ

Заключение:

Торенето на картофите е важен елемент от грижата за тази култура, което ви позволява да получите богата и висококачествена реколта. То трябва да се извършва своевременно и правилно, като се използват различни видове. При избора на торове е необходимо да се вземат предвид нуждите на растенията в различните фази на тяхното развитие, както и състоянието на почвата и климата.