Задържане на цветовете на овошките при рязко застудяване

27.03.2020
2020-03-27 10:18:00

Снимки: pixabay.com

В условията на променливото пролетно време, когато високите температури се сменят с много ниски в рамките на часове, комбинирани с висока въздушна влажност, цветовете на първите разцъфнали плодни дървета са изложени на огромен риск.

Компрометирането на реколтата е налице при пролетните слани. След много разговори с наши клиенти, ние предприехме стъпки в посока на това да подпомогнем производителите на плодове и стопаните в стремежа им да опазят цвета на дърветата през пролетта.

Наред с предпазните пръскания срещу гъбни болести, пръскането за задържане на цвета на плодните дървета е много важно.

Нашето предложение за такъв препарат е Биона Сет. Той е със специфично съдържание - Бор, Молибден, Фосфорен пентаоксид. Биона сет индуцира залагането на качествени цветни бутони, удължава поленовата тръба, стимулира цъфтежния процес, предотвратява оронването на завръза.

ЗАДЪРЖАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ НА ОВОШКИТЕ ПРИ РЯЗКО ЗАСТУДЯВАНЕПриложението на Биона Сет е два пъти - първото пръскане е предцъфтежно. Второто пръскане, което е изключително важно, е след опадването на около 80% от цветовете. Приложението е листно, така продуктът се усвоява много по-бързо от растенията.

С нарастването на листните петури, нараства и завръзът. В този момент предлагаме да се приложи препаратът Вигор Л рапидо - естествен продукт, микс от аминокиселини, който във висока концентрация и оптимално съотношение между различните компоненти, позволява да се повиши фотосинтезата на растенията няколко пъти.

Следващото пръскане в предложената от нас схема е комбинацията между уникалния продукт - биостимулант Акти Вег и микрокристалния Фолиар Голд. Приложена в ранните фази на наливането на плодовете, ще направи едновременно няколко неща - първо ще увеличи нивата на фотосинтезата и ще увеличи растителния метаболизъм като заедно с това ще разнесе по системата на растението хранителните вещества от Фолиар Голд.

Високият процент на хуминови киселини, морски водорасли и аминокиселини, благоприятстват усвояването на хранителните вещества от растенията и едновременно с това имат и биостимулиращ ефект.

Препоръчваме използването на биостимуланта Акти вег да става всеки месец в комбинация със стимулантите за наливане на плододовете - Матурандо, Гран фолиар 10:10:30, Фолиар Голд.

За изработване на индивидуални схеми за растителна защита и схеми за подхранване, може да се обърнете към нашите агрономи.

Инж.агр. И.Георгиева