Защо да варосваме овощните дървета?

20.11.2020
2020-11-20 14:30:00

Снимка: Planta.pl

Варосването на дървета е мероприятие, което се състои в покриване на ствола и клоните на дърветата с вар. Белият цвят предпазва овощните дървета през зимата и ранната пролет от затоплящия ефект на слънчевата светлина.

Какво представлява варосването и защо се прави?

Варосването на дървета насочено към защитата на стволовете на дърветата срещу вертикални пукнатини и рани. Кората се пука, когато тъканите се стимулират към живот под въздействието на слънчевата светлина, а когато температурата падне, те замръзват. Това е особено важно през зимата, когато слънцето грее повече в безоблачни дни, докато през нощта температурата пада под 0°C. Тогава има големи температурни разлики между деня и нощта. Нагряването на кората води до това соковете да циркулират. За съжаление, през зимните месеци, след като слънцето залезе, температурата веднага пада и топлата кора бързо се охлажда. Затоплените клетки стават склонни към замръзване. Замръзналите тъкани умират и кората се разкъсва. Такова място е изложено на атаките на вируси, бактерии или паразити. Стволът, боядисан в бяло, отразява слънчевите лъчи и предотвратява нагряването му. Избелването поддържа дървото в добро състояние и предотвратява увреждането на кората, а също така забавя момента, в който сокът започва да се движи в растението.

Кога да варосваме дърветата?

Трябва да започнем да варосваме дървета, когато дните са слънчеви, а нощите са мразовити. Прието е да се варосват дърветата през февруари, но това не е непременно препоръчителен срок. Първото варосване може да се извърши в края на ноември и декември, но не по-късно от началото на януари. Стъблата на дърветата и клоните трябва да бъдат покрити с вар до средата на март, така че може да се наложи обработката да се повтори след обилни валежи.

Как и с какво да варосаме дърветата?

Използваме варово мляко за варосване на дървета. Това е вар, смесена с вода в съотношение 1 кг вар на 5 литра вода. За да може разтворът да прилепне по-добре към ствола на дървото, към него може да се добави глина или говежда тор. Това предотвратява измиването на варта от дъжд. Тези добавки, увеличават адхезията на сместа към стъблото.

Когато се подготвяте за варосване дърветата, не забравяйте за защитното облекло. Защитните очила и ръкавици са особено важни. Нанесете готовото варово мляко върху дървото с дебела четка с мека четина. Варосването на стволовете и клоните на дървета е предимно от югозапад, защото там слънцето нагрява най-много. Ако варта се отмие от дъждовете, варосването може да се повтори.

По материали на: Planta.pl