Защо гният плодовете на пипера?

20.07.2021
2021-07-20 09:09:00

Снимки: Pixabay.com

Много градинари се сблъскват със следния проблем – плодовете на пипера започват да гният на стърка. На какво се дължи това? В повечето случаи причината е болест, но не рядко това може да се дължи и на друго – ненавременна профилактика за вредители или неправилна грижа като цяло. Затова преди да предприемем каквито и да било действия трябва да разберем точната причина за това гниене, съветва руския сайт semena-zakaz.ru.

Най-често срещаните причини за гнието на пипера са:

1.   Алтернария

Как се проявява това заболяване? Първоначално на листата на растенията се образуват петна в неправилна форма, ограничени от жилки. Цветът им е тъмнокафяв до черен. В по-късен етап заболяването се разпространява и върху плодовете, а воднистите петна потъмняват и изсъхват, след това се покриват с налеп наподобяващ черна плесен.

Лечение: Ако случаят е такъв и Вашите насаждения са заразени с алтернария, Ви препоръчваме да приложите лечение с биопрепаратите на испанската фирма Биона, чийто официален представител сме. Те са изключително ефикасни, безвредни са и не нанасят щети. Срещу алтернарията приложете следната комбинация:

Биона Кобре: Комплексен меден разтвор. Липсата на микроелемента Мед блокира редица процеси  в растителната система. Приложението на Биона Кобре стимулира метаболизма на азот, глюкоза, протеини и влияе на процеса на транспирацията в растенията. Медта влиза в състава на редица ензимни системи, особено в синтеза на фитоалексини и лигнин. Приложението на Биона Кобре подобрява имунната система на растенията, вследствие на което инфекциите при тях намаляват. Смесващият агент - хептаглюконова киселина, огражда молекулата на медта, и я разнася по-бързо в системата на растенията. Лечението с Биона Кобре намалява гъбичните заболявания, осигурявайки по-добра реколта и по-високо качество на плодовете. Приложенията могат да бъдат листно и почвено, и двете апликации имат високо ниво на абсорбция и асимилация.

Биона Екуизил: Направен е от екстракти на полски хвощ. Високото съдържание на силициева киселина го прави незаменим био фунгицид в борбата с Оомицетните гъби. Той има изсушаващо действие срещу редица патогенни гъбни заболявания по растенията. А именно алтернария, фитофтора, брашнеста мана, кубинска мана и др. Това го прави предпочитания био фунгицид. Той действа контактно, като избягва спорообразуването след като е „изсушил“ веднъж патогена. Алкалоидът, които се съдържа в този продукт - еквисетонин, благоприятства образуването на дебели и здрави клетъчни стени на растенията.

2.   Върхово гниене

Върховото гниене погрешно се причислява към заболяванията, но всъщност е признак, симптом на неправилни грижи. Съществуват две форми на върхово гниене: бактериално и физиологично.

ЗАЩО ГНИЯТ ПЛОДОВЕТЕ НА ПИПЕРА?

Физиологичното върхово гниене обикновено поразява пипера, когато не е спазена агротехниката на неговото отглеждане. Достатъчно е да не се спазва графикът на поливане и корените и листата, лишени от влага, започват да я черпят от плодовете.

Важно е също така да се спазва и графикът на подхранване на пипера, защото друга често срещана причина за появата на върхово гниене е недостигът на калций. А дефицитът на калций е резултат от повишено съдържание на калий и натрий в почвата. Върховото гниене, причинено от липса на калций, се проявява преди всичко на млади плодове, които още не са узрели докрай. В този случай е нужно да отстраните заразените плодове и да регулирате торенето и поливането.

Бактериалното върхово гниене се причинява от бактерии. Разраствайки се влажните светлозелени петна превръщат плода в гнила каша със специфичен аромат. Някои пипери започват да гният изцяло отвътре.

Лечение: За да преодолеят заболяването растенията трябва да се подсилят и стените им да станат по-здрави. Нужно е и да се преодолее липсата на калций. Затова препоръчваме следните биопрепарати:

Калциева основа (Calcio Base) - Високото съдържание на калций (15%) в калциевата основа има голямо значение за процеса на неутрализиране на органичните киселини. За разлика от калия, той регулира процесите на просмукване и воден баланс. Калцият е от съществено значение за клетъчното делене; влиза в състава на ензима малтаза, а тя от своя страна е важна за растежа на меристемите, а също така и за образуването на цветен прашец.

Микрап Калций - това е течен тор, богат на калций и обогатен с органични вещества с много високо качество. Формулацията на Микрап Калций гарантира мобилността и циркулацията на калция. Течният тор съдържа още бързоусвоими свободни аминокиселини, хуминови киселини, бетаини, въглехидрати, витамини и много други компоненти, полезни за метаболизма на растенията.

Хидро Cal/Mg е течен продукт с висока концентрация на свободни аминокиселини и олигопептиди. Калцият и магнезият се свързват в органичната фракция. Това позволява минералната фракция да бъде под формата на разтвор, т.е. метаболитната форма, която обикновено се използва от растенията. Аминокиселините, олигопептидите и полипептидите са от съществено значение за процеса на предаване на минералите в клетките. Хидро Cal/Mg е създаден, за да противодейства на растителните заболявания, причинени от недостиг на калций или от недостиг на магнезий.

3.   Сиво гниене

Появява се на листата на пипера като малки точки, които постепенно се увеличават и покриват целия лист. След което преминават и на плодовете и стъблото.

Като профилактична мярка, за да не се появява заболяването е необходимо да се поддържа подходящата температура и влажност в оранжерията.

Лечение: В случай, че установите наличието на сиво гниене при пипера може да приложете следното лечение. Нашите агрономи отново препоръчват да използвате биопрепарати:

Биона Мимоза е създаден на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени киселини, органични киселини и карбоксили. Разрешен е за употреба в екологичното земеделие. Продуктът има системно и контактно действие и защитава растенията от гъбни заболявания. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето. Уплътнява клетъчните стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените.

Биона Кобре ще помогне и тук. Вече ви запознахме по-горе с неговите съставки и действие.

ЗАЩО ГНИЯТ ПЛОДОВЕТЕ НА ПИПЕРА?

4.   Вредители

Пиперът може да бъде нападнат и от вредители, които да увредят плодовете.

Охлюви и плужеци

Като основен признак на увреждане от охлюви и плужеци това са заоблени дупки в центъра на младите листа и наличие на слуз директно върху растенията. По принцип по подобен начин се поразяват плодовете, които лежат на земята.

За да се справите с проблема трябва ръчно да съберете охлювите и плужеците, които излизат обикновено през нощта. Нужно е също добре да почиствате мястото и да изхвърляте растителните остатъци. Като допълнение може да използвате и препарати против охлюви и плужеци.

Биона Синкар – произведен е от естествени екстракти, действа срещу плужеци (голи охлюви), попови прасета и охлюви, телени червеи, както при контакт, така и при поглъщане. Биона Синкар дава по-голяма жизненост на растенията. За превантивно и лечебно действие при недостиг на манган. Той е напълно натурален и не предизвиква фитотоксичност.  Безостатъчен продукт и не изисква карантинен период.

Тералим Vitaterra - Тор на медна основа за предотвратяване на щетите, причинени от охлюви и плужеци. Този разтвор подтиска тяхната активност и ги отблъсква, като ги дехидратира, изсушава лигавиците, което предотвратява поглъщането на нападната реколта и растения. Подтиска отделянето на слюнка, като не остават следи по растенията. Екологичен продукт.

ЗАЩО ГНИЯТ ПЛОДОВЕТЕ НА ПИПЕРА?

Нощенки

По принцип по-опасни са не нощенките, а техните гъсеници. Преди да се преместят на плодовете те първо изгризват краищата на листата, за разлика от охлювите, които предпочитат да ядат центъра. След това преминават към плодовете. За да се спасите от тях трябва ръчно да премахнете гъсениците нощно време.

Като предпазна мярка се явяват дълбокото прекопаване през пролетта и есента, както и събирането на растителни остатъци и плевенето. Важно е също така профилактично да пръскате с биопрепарати против вредители. Препоръчваме Ви да използвате:

Биона Флай – в неговия състав влизат растителни екстракти и етерични масла, които му позволяват да защити растенията от всички степени на нападение на вредителите Оранжерийна белокрилка, Тютюнева листна въшка и други вредители. Продуктът действа срещу ларвите и възрастните индивиди. Смес е предимно от Daphne gnidium и Pipper auritum с добавени аминокиселини (6,2%). Действа, активирайки защитните сили на растенията. Той блокира развитието на белокрилката, листните въшки и други вредители и по-конкретно избягва развитието на възрастни и ларви и в това е голямото му предимство пред другите, предлагани на пазара подобни продукти. Приложенията на Биона Флай имат превантивен и лечебен ефект върху растенията. Превантивният ефект се изразява в увеличаване на защитата на растенията, като прави културите по-силни срещу атаките на белокрилката, листните въшки и други. Лечебният ефект на продукта се състои в това, че  действа блокиращо на развитието на вредителите. Биона Флай е системен и контактен биоинсектицид. Действа при поглъщане от вредителя като предизвиква превъзбуждане на ЦНС, а при попадане върху вредителя - разгражда хитиновата му обвивка.

Като обобщение ще кажем, че каквато и да е причината за появата на гниене на пипера най-важното за градинаря е бързо да разбере на какво точно се дължи и да вземе навременни мерки, за да спаси реколтата.