Защо и как да мулчираме градината?

10.12.2025
2025-12-10 13:47:00

Източник: Pixabay.com

Мулчирането е стара техника в градинарството, но в последните години интересът към нея се засили и тя става все по-популярна. Освен това е и екологична, защото мулчът задържа влагата, потиска развитието на плевелите и така ни спестява честото поливане и торене, плевенето, употребата на химични препарати. Мулчът предпазва корените от измръзване и има още много предимства, които ще разгледаме подробно. Но нека отговорим на основния въпрос:

Какво представлява мулчирането?

Мулчирането е градинска техника, която представлява покриване на горния слой на почвата с органични или неорганични материали. Като мулч могат да се използват следните материали:

  • Органични – слама, компост, дървесен чипс, окосена трева, листа
  • Неорганични – агротекстил, керамзит, камъчета

И двата вида имат своите предимства и недостатъци. Органичният мулч се разлага и така обогатява почвата. Но от друга страна, ако листата или растителните остатъци са заразени с болест, то те ще я предадат и на мулчираните растения. Неорганичният мулч е по-дълготраен, но не обогатява почвата.

Предимства на мулчирането 

  1. Запазва влагата – доказано е, че намалява изпарението с до 70% и така ни спестява честите поливки.
  2. Потиска развитието на плевелите – за да се развиват плевелите се нуждаят от слънчева светлина, а мулчът спира достъпа ѝ
  3. Подобрява състава и структурата на почвата – това важи единствено за органичните видове. Те се разлагат и обогатяват почвата с хумус
  4. Поддържа постоянна температура – предпазва корените от измръзване през зимата и прегряванепрез лятото.
  5. Предпазва от ерозия – предотвратява изнасянето на почвата при дъжд и вятър.

Видове мулч – предимства и недостатъци 

  • Компост – това е най-добрият избор, който можете да направите. Той е ораничен, подхранва почвата, подходящ е за всички растения. Важно е да имате предвид, че трябва да се нанася на тънък слой от 1-3 см.
  • Слама – най-често използваната. Подходяща е за зеленчукови лехи, ягоди и картофи. Нейните предимства са, че е лека и задържа вода. Като недостатък можем да посочим, че има опасност да привлече охлюви. Дебелина на слоя: 10-15 см.
  • Дървесен чипс или люспи от елда – Неговото голямо предимство е, че се разлага бавно и има дълготраен ефект. Много подходящ за овошки, цветя и храсти. Трябва да внимавате да не натрупате дебел слой около дръвчетата, защото това ще попречи на затоплянето на почвата. Дебелина на слоя: 5-10 см.
  • Окосена трева -  тя е много богата на хранителни вещества и бързо се разлага. Подходяща е за домати, краставици, картофи. Важно – нанасяйте тънък слой 1-2 см, защото има опасност да плесеняса. И освен това трябва да сте сигурни, че не е заразена с болести или вредители.
  • Листа – те са предпочитани най-вече за есенно мулчиране на овошките. Всъщност просто не се месим на природата! Неслучайно листопадът е преди зимата, за да може да се осигури защитна покривка. Дебелина на слоя: 5-10 см.
  • Агротекстил – потиска развитието на плевелите трайно. Най-често се прилага при ягоди, защото освен всички предимства запазва плодовете чисти.
  • Камъчета – те са много красиви, но са подходящи преди всичко за сухолюбиви растения като лавандула, сукуленти и др. Не ги използвайте за зеленчуци, защото се нагряват силно през лятото.

Как да мулчираме? 

Нека разгледаме стъпка по стъпка какво трябва да направите, за да мулчирате градината си. Вече сте избрали с какво да го направите.

Ето какво следва:

  1. Подготовка на почвата – почистете плевелите, разрохкайте почвата и после полейте.
  2. Поставяне на мулча – разстелете го равномерно и следете за правилната дебелина на слоя.
  3. Обилна поливка – имайте предвид, че при мулчираните култури поливките са редки, но по-обилни

Мулчиране на някои култури

Нека разгледаме как да се мулчират и с какво по-популярните култури, които се отглеждат в градините.

  • Домати – за тях най-добре е да изберете слама. Мулчът предпазва от напукване, поява на кафяви петна и намалява нуждата от чести поливки.
  • Краставици – също изберете слама или трева. Предпочитат хладна влага. Мулчът ги предпазва от патогени в почвата.
  • Картофи също слама.
  • Пипер – окосена трева.
  • Ягоди – изберете черен агротекстил за мулчиране. Предпазва от плевели, затопля почвата и ягодите остават чисти.
  • Дървета и храсти – заложете на избора на природата – листа. Важно е да не ги натрупвате плътно до ствола, защото има опасност от развитие на болести. Направете кръг с диаметър около метър.
  • Цветя – за да е по-естетично, изберете камъчета или декоративни кори и люспи.

Често допускани грешки при мулчиране 

  • Твърде дебел слой мулч – това е опасно, защото ще доведе до загниване.
  • Пресен оборски тор като мулч – ще изгори корените на растенията
  • Мулчиране до стъблото на дърветата – това е причина за появата на болести.

Ако имате желание да мулчирате, но нямате опит и имате нужда от съвет, нашите агрономи са на ваше разположение.