Защо не цъфти орхидеята и как да се грижим правилно за нея?

19.12.2022
2022-12-19 12:00:00

Снимки: Pixabay.com

Орхидеята е изключително красиво и нежно цвете. Тя всъщност е много непретенциозна и се отглежда изключително лесно. Но какво да правите ако Вашето цвете не цъфти? Нека разгледаме какви може да са причините за липсата на красивите цветове на орхидеята.

Болести

Смята се, че орхидеята се нуждае единствено от подхранване и редовно поливане. И това е точно така, но само в случаите, когато цветето е здраво. Ако е заразено и се бори с някаква болест, очевидно и дума не може да става за цъфтеж.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТИ ОРХИДЕЯТА И КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ПРАВИЛНО ЗА НЕЯ?

Обръщайте внимание на листата и стъблото. Прознаците на заразяване лесно ще забележите при внимателно оглеждане. Колкото по-рано започнете лечението, толкова е по-голям шансът да победите болестта. За да забележите навреме болестта ще ви помогнат детайлните и регулярни огледи на растението.

Без почва!

Корените на орхидеята се чувстват прекрасно в кори. Вместо почва се препоръчва използването на специални субстрати, които се основават на дървесна кора. Наличието на почвени частици в саксията значително увеличава вероятността от гниене на корените.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТИ ОРХИДЕЯТА И КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ПРАВИЛНО ЗА НЕЯ?

Коренът на орхидеята се нуждае от достатъчно светлина през целия живот на растението. Прозрачна саксия е необходима не само в ранните етапи на отглеждане.

Правилно поливане!

Няма нужда да поливате цветята по график – орхидеите се нуждаят от вода, когато е необходимо. Ако субстратът в саксията е изсъхнал и корените са сиво-сребристи, тогава цветето се нуждае от вода. Редовното планирано поливане не само няма да увеличи честотата на цъфтежа, но и ще увеличи вероятността от гниене на корените.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТИ ОРХИДЕЯТА И КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ПРАВИЛНО ЗА НЕЯ?

Саксията с орхидея се препоръчва да се потопи във вода за 1,5-2 часа. Потапянето на около една трета от растението ще бъде повече от достатъчно. Поливането може да бъде завършено с "душ" с пулверизатор или лейка.

Спазвайте правилата за подхранване!

Много растения, за да се развиват нормално в стайни условия, изискват допълнително торене. Орхидеите също трябва да се подхранват. Подхранването се препоръчва да се комбинира с потопяемо поливане. Наторявайте не повече от 2 пъти месечно и само със специални торове, предназначени за орхидеи. При нас ще намерите няколко варианта за подхранване на орхидеите:

  1. Течен тор на полската фирма Планта - Торът е преднзначен за всички видове орхидеи. Съдържанието на фосфор и калий значително влияе върху интензивния цъфтеж на орхидеите.
  2. Поликот таблетки за орхидеи - Торът е предназначен за подхранване на всички видове орхидеи в саксийно отглеждане. Работи през целия вегетационен период. Модерната, иновативна формула го прави ефективен, лесен за използване и осигурява оптимално хранене на растенията. Подобрява цъфтежа, оптимизира развитието на корените, има положителен ефект върху устойчивостта и цвета на растенията. Използвайте 1 таблетка за 1 растение.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТИ ОРХИДЕЯТА И КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ПРАВИЛНО ЗА НЕЯ?

  1. Апликатор - течен тор за орхидеи - иновативен растежен стимулатор, предназначен за подхранване и регенерация на всички видове орхидеи, под формата на удобен апликатор, който е готов за употреба. Един апликатор (40мл) осигурява растителни хранителни вещества, в рамките на период до 4 седмици. Специално подбрана формула от хранителни вещества, осигурява продължителен и изобилен цъфтеж и здрав вид, блясък и наситен цвят на листата.
  2. Торни пръчици за орхидеи - Пръчиците осигуряват рационален растеж, укрепване и най-вече цъфтеж на орхидеи. Специалната конструкция на пръчката води до изключително бавно и дълго действие, подходящо за тях. Удобна форма на приложение, дълготрайно действие и лекота на използване са функции, които със сигурност ще се харесат на заетите хора, които искат да имат добре поддържани и цъфтящи орхидеи. N:P:K - 9-7-7.2

Поддържайте правилен температурен режим

Вегетативният период продължава през цялата година - няма нужда от понижаване на температурата, с изключение на смяна на режима в зависимост от времето на деня. През деня оптималната температура на въздуха, при която орхидеята се развива напълно, е 20-30 градуса по Целзий. През нощта се препоръчва да се понижи със 7-9 градуса.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТИ ОРХИДЕЯТА И КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ПРАВИЛНО ЗА НЕЯ?

Всъщност поддържането на оптимален режим е много просто - не забравяйте да отворите прозореца през нощта. Такава настройка имитира промяната на температурата в естествената среда.

Оптималното ниво на влажност на въздуха е 70-80%. Допустимата граница е 40%. Проветрявайте стаята редовно. Препоръчително е да поставите няколко съда с вода около саксията с орхидея. Можете също така да инсталирате овлажнител в стаята. Саксиите с растения се препоръчват да се поставят в тава, пълна с камъчета или експандирана глина - добавете вода, но не забравяйте, че дренажните отвори не трябва да бъдат блокирани.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТИ ОРХИДЕЯТА И КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ПРАВИЛНО ЗА НЕЯ?

Осигурете достатъчно осветление

За нормално развитие е необходим дълъг светлинен ден - 10 часа. Растението трябва да се постави на южен, югоизточен или югозападен прозорец. Пазете цветята и листата от пряка слънчева светлина! През лятото орхидеите трябва да бъдат засенчени чрез регулиране на светлината - най-лесният начин да направите това е с щори. Ако не е възможно да се осигури достатъчно ниво на осветеност от естествени източници на светлина, използвайте специални фитолампи.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТИ ОРХИДЕЯТА И КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ПРАВИЛНО ЗА НЕЯ?

Полезни съвети

Това са изключително важни съвети за развитието на Вашата орхидея:

  • растенията понасят липсата на влага по-добре от излишната влага;
  • не отстранявайте цветоноса в края на цъфтежа - от него могат да израснат листни издънки;
  • уплътняването на субстрата и растежа на корени – е доказателство, че трябва да преместите растението в друга саксия.
  • при температура от +17-22 градуса по Целзий цветята живеят по-дълго.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТИ ОРХИДЕЯТА И КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ПРАВИЛНО ЗА НЕЯ?

Всички орхидеи имат различни периоди на цъфтеж. Следвайте препоръките по-горе и орхидеята определено ще ви зарадва с красиви цветове!