Защо не цъфтят лалетата?

14.10.2022
2022-10-14 12:18:00

Снимки: Pixabay.com

Цъфтежът на първите пролетни цветя, към които се отнасят и лалетата, е ярко събитие и носи много щастие след дългата зима. Но понякога цветарите се сблъскват със следния проблем: лалетата не цъфтят. Причините за това могат да бъдат няколко и е важно да ги уточним сега, в периода на засаждане на есенните луковици. От изключително значение е да се предпазим от грешки при засаждането и грижата след това, за да се радваме на прекрасни лалета през пролетта.

Най-чести причини за липсата на цъфтеж са:

ЗАЩО НЕ ЦЪФТЯТ ЛАЛЕТАТА?

1.   Не добро състояние на луковиците

Написаното така звучи много общо и е нужно да направим уточнение, какво означаво лошо състояние на посадъчния материал.

  • Луковицата не е достатъчно пораснала и има нужда от допълнително съзряване. Не очаквайте цъфтеж от растения, чиито луковици са с диаметър 3 см или по-малко. Несъмнено размерът на луковицата зависи от сорта, но си струва да се разчита на общоприетата класация. Според нея луковиците с диаметър 1,5-2 см се наричат ​​детки. 3-4 см принадлежат към средните категории. 4 см и нагоре - към екстра категория.
  • Луковици след форсиране. Материалът, останал след форсирането, не се изхвърля, но не си струва да засаждате тези луковици през пролетта. По-добре е да изчакате до есента, когато вероятността да разцъфтят е по-голяма.
  • Луковиците са болни или повредени. Ако случайно сте закупили болни луковици – не ги засаждайте. Може да засадите такива с малки щети, но дори и тогава няма гаранция, че те ще цъфнат. Затова избирайте само здрави и с добър външен вид луковици от проверени магазини и доставчици.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТЯТ ЛАЛЕТАТА?

 2.   Грешки, които допускаме при отглеждането

На първо място много е важно да не се предоверявате на „опита на предците“. Това че баба ви и майка ви не са изкопавали луковиците преди зимата и не са променяли мястото на лехите, не значи, че е правилна стратегия за съвременните сортове. До преди няколко години луковиците наистина не се изкопаваха с години. Дълго време те растяха там, където са били засадени. Факт е обаче, че съвременните сортове не се отглеждат по този начин. С течение на времето луковиците потъват по-дълбоко в земята, губят сила, за да пробият на повърхността и да дадат цвят. В допълнение, съвременните сортове дават огромен брой малки луковици, които не са жизнеспособни без подходяща грижа. Не е необходимо да изкопавате луковиците на лалета всяка година, достатъчно е да правите това веднъж на 2-3 години.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТЯТ ЛАЛЕТАТА?

3.   Дълбоко засаждане

При засаждане на луковици е необходимо да се придържате към общоприетото златно правило: дълбочината на засаждане е равна на 3 пъти диаметъра на луковицата. При твърде дълбоко засаждане луковиците стават по-малки и по-слаби. Когато е плитко - страдат от измръзване и не понасят зимата.

4.   Неспазване на сроковете за засаждане

Ако времето на засаждане на луковиците е леко нарушено, това може да не е голям проблем. Достатъчно е да разберете, че ненавременното засаждане на растения винаги е свързано с риск те да не цъфнат навреме. Твърде рано засадените луковици растат преждевременно и следователно могат да умрат. Късно засадени - нямат време да се вкоренят.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТЯТ ЛАЛЕТАТА?

5.   Неправилно откъсване на лалетата

Когато режете лалета за букет, важно е да оставите поне 2-3 листа непокътнати. Именно листата помагат на луковицата да запълни нуждата от хранителни вещества. Ако режете цветята с листата, луковиците стават по-малки с течение на времето и цъфтежът спира.

6.   Рано изкопаване на луковиците

За да цъфти на следващата година, е важно луковицата да се запаси с хранителни вещества. Ето защо е необходимо да се изкопаят луковиците на лалетата не по-рано от изсъхването на листата. Увяхването е сигнал, че луковицата е готова да премине в латентно състояние.

7.   Неправилно съхранение на луковиците

Има определени изисквания, които трябва да се спазват при съхранението на луковиците на лалетата. Ето кои са те: стаята трябва да е суха и добре проветрена. В същото време, в първите дни след изкопаване, температурата на съхранение не трябва да надвишава +23 ... +25 ° C. След това се намалява до +14...+16°C. Ако луковиците са съхранявани на студено - не се образува цветна пъпка, а при прегряване тя се поврежда. В резултат на неспазване на температурния режим по време на съхранение - луковиците не цъфтят.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТЯТ ЛАЛЕТАТА?

8.   Други грешки

Ако нарцисът, например, перфектно показва своите декоративни качества с малко или дори никакви грижи, то лалетата са много взискателни към условията на засаждане. Когато се грижите за тях, е изключително важно да спазвате агротехниката.

Недопустимо е да се засаждат лалетата на сянка. В този случай луковиците отслабват и често спират да цъфтят през втората година. Важно е да се спазва режимът на торене, тъй като в резултат на липсата на добро хранене посадъчният материал става по-малък. Препоръчваме ви изключителния кристален тор на Планта специално за луковични растения. С него цветовете стават по-едри, а багрите по-наситени.

ЗАЩО НЕ ЦЪФТЯТ ЛАЛЕТАТА?

При подреждането на цветни лехи се предпочитат рохкави почви, наситени с полезни компоненти с добра въздухо- и водопропускливост.

По-рядко фактори, на които градинарят не може да повлияе, пречат на процеса на отглеждане на лалета. Например, лалетата може да не цъфтят след мразовита зима или нашествие на гризачи на мястото.