Защо пожълтяват листата на мушкатото?

11.01.2022
2022-01-11 09:31:00

Снимки: Pixabay.com

Мушкатото е едно от най-непретенциозните и най-лесни за отглеждане цветя. То не изисква почти никакви грижи освен да го поливате и то не по-често от два пъти седмично. Но за съжаление понякога и мушкатото боледува. Листата пожълтяват и започват да падат. Кога обаче това е нормално и кога е признак на заболяване?

Лесно ще ги различите – когато листата пожълтяват и опадват, но на тяхно място се появяват нови – това е естествен процес. Но когато няма нови листа, а наблюдавате пожълтяване и опадване – това е признак на болест и трябва да вземете бързо мерки.

ЗАЩО ПОЖЪЛТЯВАТ ЛИСТАТА НА МУШКАТОТО?

Обикновено загубата на листа при стайните растения се дължи най-често на две причини: неправилна грижа и инфекция.

Неправилни грижи

Както вече казахме мушкатото не е претенциозно цвете и при него грешките, които може да допуснете могат да се сведат до три:

  • Прекалено много или недостатъчно поливки – за да определите нужното количество вода трябва да вземете предвид условията в помещението, където отглеждате цветето. Може въздухът да е достатъчно влажен и чести поливки да не се налагат. За да изясните проблема обърнете внимание на състоянието на листата и на почвата в саксията. Ако сте преовлажнили растението ще трябва да смените почвата като премахнете и загнилите корени, ако има такива. Ако, обратно, сте го засушили ще трябва да го полеете обилно с вода, като не пропускате да излеете събралата се в чинийката вода.
  • Температурата в помещението не е подходяща – мушкатото реагира нормално на намаляване на слънчевата светлина, но спадането на температурите за него може да е фатално. Особено вреден за мушкатото е сухият въздух с висока температура. В този случай е нужно да проветрявате по-често помещението, като предпазите цветето от течение. Добре би било също да овлажнявате въздуха, но не бършете листата с влажна кърпа. Мушкатото реагира и на ниските, и на високите температури по един и същ начин – листата му опадват.
  • Липса на подхранване – много хора смятат, че мушкатото няма нужда да се тори. Но това не е така. Добре е да използвате специалните торове, които са за стайни растения. Те съдържат всичко необходимо за правилното развитие на цветята. Ние предлагаме и специален кристален тор за мушката. Оптималният състав на макроелементи и високото съдържание на магнезий, осигурява растежа на растенията, буен цъфтеж и интензивно оцветяване на листата.

ЗАЩО ПОЖЪЛТЯВАТ ЛИСТАТА НА МУШКАТОТО?

Болести и вредители

Както и всички останали стайни растения мушкатото също може да се зарази с различни болести или да бъде нападнато от вредители. Най-важният симптом за това е опадването на листата и лошият им вид. Ето кои са най-разпространените болести и вредители, които са опасни за мушкатото:

  • Сиво гниене – листата изсъхват и върху тях се появява сив пух и тъмни петна. Това са симптоми, че цветето е заразено с гъбно заболяване. Затова трябва да премахнете листата и да смените почвата, а самото растение да обработите с противогъбични препарати. Препоръчваме Ви да използвате биофунгицида Биона Мимоза или уникалния биопрепарат Био Хийл.

ЗАЩО ПОЖЪЛТЯВАТ ЛИСТАТА НА МУШКАТОТО?

  • Ръжда - от долната страна на листата се образуват червени възглавнички. За лечение нашите агрономи препоръчват да използвате биопродуктите Биона Мимоза и Биона Екуизил. Тези продукти позволяват да се пръска с тях в затворени пространства,  защото са напълно натурални и безвредни и нямат неприятен аромат.
  • Белокрилка – за нея листата на мушкатото са лакомство, но за да се завъди това насекомо са нужни определени условия. Ако в помещението е топло и влажно – тя се чувства отлично. При появата й, третирайте с органичния продукт Биона Лимон.
  • Въшки – тези паразити се крият в местата, където се съединяват листата и стъблата. Напръскайте с Биона Лимон и Биона Енхансер или комбинацията Биона Флай и Биона Енхансер.

Разбира се и други болести и вредители могат да нападнат мушкатото. Нужно е да го наблюдавате внимателно и при първите симптоми да реагирате бързо.

ЗАЩО ПОЖЪЛТЯВАТ ЛИСТАТА НА МУШКАТОТО?

Как да върнем към живот болното мушкато?

Можете да спасите всяко стайно растение и мушкатото, включително. Има само един начин, но той е ефективен във всеки случай. Просто вземете здрава издънка от цветето, повредено от болест или вредител, и я пресадете в нова почва. Внимателната грижа и спазването на препоръчаните условия за цветето ще ви позволи да се насладите на красивия му цвят през зимата и лятото.