Защо пожълтяват листата на стайните растения?

21.11.2022
2022-11-21 10:24:00

Снимки: Pixabay.com

Стайните растения ни позволяват да внесем красота в домовете си, да се радваме на красиви багри дори през зимата. Те са възможност за тези, които нямат градина, да отглеждат красиви цветя. Всеки, който е гледал цвете у дома, знае, че не е толкова лесно. Не е достатъчно само да го засадиш в саксията и да го поставиш на перваза. Стайните растения изискват грижи. Те често боледуват и ако не ги лекувате може дори да загинат. Днес ще обърнем внимание на пожълтяването на листата на стайните растения. На какво може да се дължи и какво да предприемем.

Неправилно поливане

Еднакво вредно е и преполиването, и засушаването.

  • При недостатъчна влажност пожълтяването започва от върховете, а след това обхваща целите листа.
  • При преполиване тургорът остава в добро състояние, но оттенък се променя. Листата стават жълто-кафяви.
  • Негативно влияние може да има и пръскането с пулверизатор. В случай, че темепературата в помещението е ниска или водата е твърда – листата може да започнат да пожълтяват.

Какво да направим?Много е важно да разберете от точно колко влажност се нуждае растението, което отглеждате. Всяко има специфични изисквания към поливките и е добре да се съобразите с тях. Направете подходящ график за поливане и го следвайте стриктно. В някои случаи може да се наложи да премахнете пожълтелите листа и да пресадите растението в нова саксия.

ЗАЩО ПОЖЪЛТЯВАТ ЛИСТАТА НА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ?

Прекалено силна светлина

Често растенията не реагират добре на твърде много светлина. В същото време пожълтяване на листата може да се появи дори при тези видове, които традиционно се считат за фотофилни (като теменужки, здравец, орхидеи и др.). Обикновено, поради липса на светлина, листата стават бледи и по-малки. От друга страна излишъкът води до изгаряния и появата на жълти петна.

Какво да направим? – Естествено, в този случай саксията с растението трябва да се премести на друго място, което ще бъде по-защитено от ярките лъчи. Например, на перваза на прозорец със засенчване. Ако листата пожълтяват от едната страна, можете да обръщате саксията от време на време, за да може всяка част от нея да получи достатъчно светлина.

ЗАЩО ПОЖЪЛТЯВАТ ЛИСТАТА НА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ?

Лошо качество на почвата

Често проблемът с пожълтяването може да възникне и когато почвата не е с необходимото качество. Например, когато се взема от градината, не се подлага на предварителна дезинфекция. Това води до появата на вредители по повърхността на растенията.

Понякога почвата може да е слаба и да не осигурява на растението нужните му хранителни вещества. Може да му липсват цинк, магнезий и други елементи. Или почвата има неподходяща киселинност и плътност, което не позволява на растението да абсорбира микроелементи.

Какво да направим? – Препоръчваме ви да използвате готовите торфени смеси. В нашия сайт ще намерите специалния торф за декоративни растения на литовската фирма Сулинкиай. Той се приготвя от екологично чисти органични материали и натурални минерални добавки, без болести. Характеризира се с добро задържане на водата. Съставките осигуряват отличен растеж на растението, бързо развитие на корените. Субстратът се препоръчва за градински и стайни цветя, за саксийни растения и висящи кошници. Предлагаме и универсален торф, подходящ за цветя и зеленчуци.

Предлагаме ви и Универсален микробиологичен продукт за стайни растения. Подобрява качеството на почвата, повишава нейната биологична активност, ускорява поникването на семената и развитието на растенията. Помага на растението да усвоява по-лесно хранителните вещества. Значително засилва устойчивостта на растението към негативните фактори на околната среда.

ЗАЩО ПОЖЪЛТЯВАТ ЛИСТАТА НА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ?

Наличие на вируси, бактерии и гъбни болести

Понякога пожълтяването на листата може да е признак на заболяване. Например:

  • фузариум - гъбна болест, която засяга растенията в резултат на неправилна грижа.
  • вертицилийно увяхване - засяга кореновата система и също е придружено от пожълтяване.
  • инфекциозна хлороза - това заболяване възниква в резултат на вирусна инфекция. Нейни причинители са вредители.

Какво да направим? – Първо, растението трябва да се отдели от другите, за да не ги зарази. След това го напръскайте със специални препарати като бактерициди и фунгициди. При тежки случаи на увреждане, може да се наложи да унищожите растението.

Срещу по-голяма част от болестите може да използвате препаратите с инсектицидно действие на Биона. Например:

Биона Екуизил - действа като превантивен и лечебен продукт срещу гъбична инфекция от Oomycetes – оомицетни гъби и други. Ефективен е срещу болести като мана, брашнеста мана, сиви петна , гниене.

ЗАЩО ПОЖЪЛТЯВАТ ЛИСТАТА НА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ?

Нападение на вредители

Пожълтяването на листата може да се дължи и на нападение на акари, листни въшки или други вредители. Те се хранят със сока на растението, което кара листата да се извиват и пожълтяват.

Какво да направим? – Огледайте внимателно растението, за да установите дали е нападнато от вредители. Ако забележите такива – изолирайте цветето и го третирайте с подходящ препарат. В бъдеще трябва да вземете превантивни мерки, за да предотвратите появата на вредители.

Можете да използвате специалните продукти на Биона за защита от вредители.

Биона Флайсъдържа растителни екстракти и етерични масла, които защитават растенията от всички степени на нападение на вредителите.

Биона Тич - Блокира развитието на листни въшки, акари, молец, трипс, както и на много други насекоми

За защита може да използвате специалните малки жълти лепящи листи срещу вредители. Те са ефективни срещу земни мухи, плодови мушици, листни въшки, акари, белокрилки, листозавивачки, трипс.