Защо разсадът променя цвета си?

05.04.2021
2021-04-05 10:55:00

Снимки: pixabay.com

За всички градинари е ясно, че здравият разсад е гаранция за добра реколта. Затова и с такова внимание се отнасяме към малките, нежни растения. За да пораснат те здрави и силни, трябват ежедневни грижи – подхранване, поливане, осигуряване на допълнителна светлина, регулиране на температурата, закаляване и др. Неведнъж сме говорили за грижата за разсада, но сега ще обърнем внимание на един доста често срещан проблем – промяната на цвета на разсада. Той може да става жълт, да се появяват бели петна по листата, да почернява и др. Всяка промяна на цвета обаче е сигнал за проблем и трябва да реагирате светкавично.

1.   Разсадът пожълтява

Ако разсадът ви започне масово да пожълтява, може да се дължи на една от следните причини:

  • Ярко осветление – разсадът не обича прекалено много светлина
  • Проблем с поливането – може да се дължи както на преполиване, така и на засушаване.
  • Киселинност
  • Недостиг на микроелементите калий и азот
  • Болести: фузариоза, хлороза и др.

Най-важно е да осигурите оптимални и добри условия за отглеждането на разсада. Температурата през деня трябва да е стабилна и да не надвишава 25 градуса. През нощта да не пада под 15 градуса. Защитете разсада от преките слънчеви лъчи. Поливките да се не повече от два пъти за 7 дни. Най-добре е да наливате вода долу в тавата под разсада.

Преди заплануваното пресаждане на разсада е нужно постепенно да го адаптирате към новите условия.

Кафявите ръбове по края на листата, „говорят“ за липса на минерали. Добавете калий, той може да реши възникналия проблем.

Ако забележите забавяне на растежа, а листата на разсада загубят своята яркост и са започнали да пожълтяват – ще ви помогнат азотните торове.

2.   Стъблото в основата почернява

Това е симптом на болеста „черен крак“. Тя е много опасна и в резултат на нея разсада може да загине. Причина за появата й може да са:

  • Присъствие на бактерии в почвата
  • Некачествени семена
  • Липса на проветрение
  • Твърде гъсто засаждане
  • Повишена влажност
  • Висока температура или резки изменения

ЗАЩО РАЗСАДЪТ ПРОМЕНЯ ЦВЕТА СИ?

Обеззаразяване на почвата и семената може да предотврати появата на болестта.

Ако в съда с разсада се е появила тази болест, трябва да махнете заразените растения, а почвата да подмените или дезинфекцирате. След това добавете торове или препарати, които да подсилят устойчивостта на разсада към болести.

Забележка: Потъмняването на стъблото понякога е особеност на самия сорт. Ако растението изглежда здраво и се развива добре, най-вероятно точно това е причината за потъмняването.

3.   Разсадът придобива червен, син или виолетов цвят

Ако тези цветове се появат на долните листа значи разсадът страда от недостиг на полезни вещества в почвата. Това най-често се забелязва в студена и дъждовна година – растенията стават бледи и придобиват всякакви такива нетипични цветове, забява се растежа. Това се случва, когато малките корени не успявят да доставят полезни вещества. Трябва бързо да подхраните разсада, за да се справите с проблема.

4.   На листата се появява бял налеп

Побелелият разсад е признак на поява на брашнеста мана. Пострадалите листа променят формата си, увяхват и накрая падат. Около месец, един път седмично пръскайте с препарата Скор.

5.   Различни петна по листата

Те със сигурност са причинени от болест. В този случай е изключително важно да се консултирате с агроном, да опишете точно проблема и той да ви предпише лечение за съответната болест. Важно е да реагирате бързо, за да предотвратите разпространението на болестта. Нашите агрономи са на Ваше разположение, ако срещнете какъвто и да е проблем при отглеждането на разсада. Можете да се доверите на опита и професионализма им!