Защо тиквичките гният по време на зреенето?

04.08.2023
2023-08-04 21:04:00

Снимки: Pixabay.com

Тиквичките са от семейство Тикви и са добре познати и масово отглеждане у нас. Използват се в диетичното хранене. Този зеленчук е полезен, защото има високо съдържание на витамини, микроелементи. Допълнително предимство на тиквичките е, че те никога не предизвикват алергични реакции. Но често градинарите се сблъскват с проблема с гниенето на тиквички в процеса на узряване. Защо се случва това и как да избегнете подобни проблеми?

Причини за гниенето на тиквичките

Основните причини за гниенето на тиквички в гнездата са:

  • грешно място на засаждане;
  • лоши климатични условия;
  • твърде плътно засаждане;
  • липса на определени микроелементи в почвата;
  • болести по растенията.

Някои фактори зависят от градинаря, те могат да бъдат отстранени. Други не зависят от нас по никакъв начин, но също е възможно да се намали степента на негативните последици от тяхното въздействие. Струва си да се анализира отделно всяка причина за гниене на тиквички, за да се определят основните правила за засаждане и отглеждане на тиквени култури.

Избор на мястото на засаждане

Опитните градинари знаят, че всеки сезон трябва да променяте местоположението на зеленчуковите лехи в градината. Не трябва да се засаждат едни и същи култури на едно и също място от година на година. С всеки сезон реколтата ще се влошава. Това се отнася пряко за тиквичките. Те ще започнат да гният, ако се засадят на същото място, където миналата година сте отглеждали краставици, тикви, патладжани или пъпеши и дини. Ще се радвате на добра реколта, ако засадите тези зеленчуци на мястото, където растат картофи, моркови и лук. Засаждането на кореноплодни култури трябва да се редува с тиквови.

Висока влажност заради климатичните условия

Продължителните дъждове и ниските температури на въздуха са фактори, които провокират гниенето на тиквичките. Тези растения са топлолюбиви, растат добре при слънчево време. Не можем да повлияем директно на този фактор, но е възможно да намалим нивото на отрицателното въздействие на прекомерната влажност на въздуха и почвата. За да направите това, е добре да поставите слой слама на земята. Имайте предвид, че трябва да я сменяте периодично. Сламата се характеризира с висока хигроскопичност, абсорбира излишната влага и предотвратява гниенето. По време на дъжд можете да покриете растенията с филм, това също минимизира негативните ефекти от продължителното лошо време.

Гъсто засаждане

Засаждането на тиквички се извършва чрез засяване на семената на тези растения. Ако са изникнали твърде плътно, трябва да се разредят. Прекалено гъстото засаждане е фактор, който провокира гниене. Листата и завръзите получават по-малко слънчева светлина, естествената вентилация също е нарушена, което провокира процеса на гниене. Ако пропуснете правилния момент за разреждане, тогава можете само да намалите листата, но направете това внимателно, за да не премахнете завръза.

Недостатъчно микроелементи в почвата

Качеството на почвата също е от значение. Почвата трябва периодично да се наторява. Торовете се избират въз основа на няколко фактора:

  • вида на културите, които планирате да засадите;
  • първоначален тип и състав на почвата;
  • състав и качество на водата, използвана за напояване.

Ако за напояване се използва твърда вода с високо съдържание на желязо, тогава йодът няма да бъде достатъчен в почвата. Често първоначално в почвата има недостатъчно съдържание на бор, който е необходим на тиквичките за нормално узряване. Този проблем е лесен за решение. Необходимо е растението да се третира със специалния тор на Хидроферт - Микрап Боро 11.

Болести по растенията

Активното гниене на тиквичките често е в резултат на болести - брашнеста мана или вирус на краставична мозайка. Препоръчваме Ви в подобни случаи да се доверите на биопрепаратите на Биона. Те едновременно защитават и лекуват. Биона Екуизил  е продукт предназначен за защита от гъбични фитопатогенни агенти. Създаден е на основата на растителен екстракт от Полски хвощ. Разрешен е за употреба в биоземеделието. Действа като превантивен и лечебен продукт срещу гъбична инфекция от Oomycetes – оомицетни гъби и други. Може да го използвате при болести като мана, брашнеста мана, сиви петна, гниене.

Друг ефективен препарат е Сулфо куик - Продуктът осигурява по-голяма физическа  устойчивост на болести, причинени от патогените на брашнестата мана. Разработен е на базата на органична сяра със системно възходящо и низходящо действие. Индуцира защитните сили на растенията, подобрява калусообразуването, повишава нивата на образуването на хлорофил.

При проблеми с отглеждането на тиквички, можете да разчитате на професионалния съвет на нашите агрономи. Доверете се на знанията и опита, за да отгледате богата, здрава и вкусна реколта.