Защо ягодите нямат завръз и плодове?

15.08.2022
2022-08-15 16:16:00

Снимки: Pixabay.com

Богата реколта от ягоди – мечта на много градинари! Тя обаче е постижима само за тези, които полагат много грижи за растенията и имат търпение. Много често градинарите се сблъскват със следния проблем – дребни плодове или изобщо отсъствие на реколта. Отсъствието на цветове е всъщност по-притеснителният факт. С такъв проблем често се сблъскват неопитните градинари. Какви може да са причините за това?

1.   Ягодите са засадени прекалено късно

Ако растението е засадено миналата година, но през този сезон не е дало нито едно цветче, тогава процедурата е извършена твърде късно, поради което градинските ягоди не са се развили и не са получили необходимата сила за цъфтеж и последващо плододаване.

Младите розетки трябва да се засаждат в края на юли, максимум - в началото на август. Ако процесът бъде отложен, сезонът ще бъде загубен.

ЗАЩО ЯГОДИТЕ НЯМАТ ЗАВРЪЗ И ПЛОДОВЕ?

Не трябва да се надявате, че ягодите веднага ще започнат да цъфтят и да дават плодове след засаждането. Ще трябва да бъдете търпеливи и да изчакате реколта през следващата година.

2.   Неправилна дълбочина на засаждане

Това е от изключително значение. Огледайте добре розетките с ягоди. Ако сте ги засели много надълбоко, трябва да ги разровите леко, защото иначе няма да цъфтят и плододават. Но не бива и да са прекалено „оголени“ – в този случай трябва да ги засипете с плодородна почва, богата на хумус, след което да ги полеете.   

3.   Прекаленото торене може да навреди

Неопитните градинари понякога в старанието си да отгледат богата реколта от ягоди ги торят прекалено често, мислейки, че така е добре за тях. Всъщност прекаленото подхранване води до „напълняване“ както при хората. Какво означава това – формират се много излишни розетки, които можете да разпознаете по големите яркозелени листа. До развитието на голяма листна маса води торенето с азотсъдържащи препарати. В резултат ягодите не дават плодове, а листа. В такава ситуация всички азотни препарати трябва да бъдат премахнати от храненето на растението, а да се наблегне на тези, богати на фосфор и калий. В резултат всички сили на ягодите ще бъдат пренасочени към образуването на пъпки, които ще образуват съцветия през новия сезон.

ЗАЩО ЯГОДИТЕ НЯМАТ ЗАВРЪЗ И ПЛОДОВЕ?

4.   Недостиг на хранителни вещества

Освен прекаленото, недостатъчното торене също е вредно. Ако почвата е бедна и липсват хранителни вещества ягодите не цъфтят и не дават плодове.

В идеалния случай трябва да мулчирате мястото, където сте засяли ягодите със смес от хумус и плодородна почва. След това изчакайте няколко седмици и подхранете кореново, като използвате комплексен тор с макро- и микроелементи.

В началото на август поставете на ягодите дървесна пепел. Това е необходимо за реколтата следващата година.

5.   Недостатъчно светлина

Недостигът на светлина също може да е причина за липсата на реколта. Растенията, които са засадени на слънчево място, се развиват много по-добре в сравнение с тези, засадени на сенчести. Имайте предвид, че ягодите трябва да се огряват от слънцето минимум 8 часа в денонощие – това е гаранция за богата реколта.

6.   Какво да правим, ако ягодите са измръзнали?

Ако през зимата времето е било нестабилно с характерни зимни студове и резки затопляния, тогава розетките могат да измръзнат, в резултат на което цветните пъпки просто умират. През пролетта такива ягоди се опитват да се развият, но много бавно образуват нови листа и те най-често са деформирани.

Сланите също са опасни и могат да увредят цветните пъпки. При опасност от слани трябва да защитите ягодите, като ги покриете с агротекстил.

ЗАЩО ЯГОДИТЕ НЯМАТ ЗАВРЪЗ И ПЛОДОВЕ?

7.   С времето реколтата намалява

Ако Вашите ягоди дълги години са ви радвали с богата реколта, нормално е с времето те да плододават по-слабо. Това е особено забележимо при ремонтантните сортове. В този случай трябва да имате предвид колко време ягодите могат да растат на едно и също място. Обикновено този срок е указан на опаковката.

Много често градинарите забравят от колко години отглеждат ягодите. Принципно на всеки 3-4 години младите розетки на ягодите се засаждат на ново място.

Не трябва да пропуснете времето, когато Вашите ягоди ще станат на 5 години. Освен това не е добре да вземате разсад от собствените си ягоди. Най-добре е да закупите нов и да го засеете в края на юли на ново място. Това ще позволи на младите растения да се вкоренят добре преди зимата и през следващата година ще ви зарадват с вкусни плодове.