Зеолит – природното чудо!

29.07.2019
2019-07-29 00:00:00

Представяме ви един природен продукт, за който мнозина може би са чували, а други – не. Един продукт, който в момента е актуален и предпочитан в земеделието като важен помощник - Зеолит.

Зеолитът притежава редица свойства, които го правят необходима добавка в съвременното отглеждане на зеленчуци, овошки и декоративни растения.

Едно от важните му качества е поглъщането и последващото отдаване на т.нар. зеолитова вода взависимост от температурата на околната среда.

Друго важно негово свойство е йонният обмен, който може да извършва като селективно отделя и приема молекулите на различни вещества. Структурата на зеолитите е такава, че може да пропуска едни вещества и да задържа други.

В земеделието природният зеолит - клиноптилолит, се използва за регулиране на състава на почвите, осигурявайки бавното отделяне на елемента Калий. Обогатява почвите с важните микроелементи Манган, Магнезий, Желязо, Кобалт.

Друго изключително важно качество на зеолита е увеличаването на теглото му до 55% след досег с вода, след което бавно я отделя в корените на растенията. Това е от изключително значение, тъй като се предотвратява загниването на корените и оттам се намалява заболеваемостта на културите.

Зеолитът е минерал от естествен произход. Зеолитът на Хидроферт е получен от смилането на природния клиноптилолит с големина на гранулата 0-25 микрона.

Зеолит на Хидроферт е много подходящ за листно приложение, тъй като подпомага развитието на растенията. Той изгражда своеобразна физическа бариера срещу атаки на патогени и насекоми.

Приложен почвено е подходящ за по-доброто задържане на вода и хранителни вещества, които по-късно постепенно се освобождават.

Зеолитът намалява и засолеността на почвата. Помага за задържането на хранителните вечества внесени около корените на растенията, придвижва ги с равномерно темпо и осигурява балансирано хранене.

Внесен заедно с гранулираните торове, не позволява слепване на гранулата.

Автор: инж. агроном И. Георгиева