Зимата – труден период за стайните растения

18.01.2021
2021-01-18 18:11:00

Снимки: Pixabay.com

Зимният период е  труден за саксийните растения. Дните стават по-кратки, все по-малко светлина достига до апартаментите и това е основната причина растенията да преминат в състояние на покой. От друга страна, високата вътрешна температура стимулира растенията за по-нататъшен растеж.

Какво да правим със саксийните растения през зимата?

Тъй като температурата намалява и дните стават по-кратки, растенията се променят. Някои от тях губят листата си, при някои надземните части умират, а тези с вечнозелени листа забавят жизнените процеси. Намаляващото количество светлина, достигащо в домовете, също е сигнал за растенията в саксии да забавят жизнените процеси. Следователно зимата е времето, когато трябва особено да се грижим за растенията, които отглеждаме на закрито. Трябва да осигурим подходящите условия в зависимост от вида. Растенията със сигурност ще ни се отплатят с буйна зеленина през пролетта.

Светлина

Зимните месеци се характеризират с по-кратък ден. Ако е възможно, поставете цветята на перваза на прозореца или близо до него. Най-много светлина идва през източния и южния прозорец. При недостатъчна слънчева светлина растенията се удължават, могат да загубят листа или дори да умрат. Най-малко устойчиви на дефицит на светлина са растенията със светли или пъстри листа, така че трябва да се грижим специално за тях. Обърнете внимание и на факта, че повърхността на листата трябва да е чиста. Задържането на прах върху растенията допълнително блокира достъпа до светлина. Не забравяйте систематично да почиствате растенията с мека гъба или кърпа. За да не се задържа прах върху повърхността на листата и, за да запазите дълго време естетичния вид на растенията, може да използвате балсам за бляскави листа. Можем да поставим по-малките растения под душа и да измием праха с нежна струя хладка вода. Изчеткайте с  мека четка растенията, чиито листа са покрити с косми. Чистите растения със сигурност ще използват по-добре слънчевите лъчи.

ЗИМАТА – ТРУДЕН ПЕРИОД ЗА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯТемпература

Когато количеството светлина е ограничено през зимата, растенията се нуждаят и от по-ниска температура. Ако е възможно, поставете растенията в светла, неотопляема стая или светло мазе. Идеално решение за зимуване на растенията би било да ги поставите на остъклена веранда или зимна градина. Малцина обаче могат да си позволят такова решение. Въпреки това, не забравяйте да преместите растенията от перваза на прозореца докато проветрявате. Мразовитият въздух може сериозно да увреди растенията. Важно е и да отдалечите растенията от източниците на топлина, тъй като твърде високите температури могат да причинят изсъхване на листата.

Влажност на въздуха

Повечето растения, които украсяват домовете ни, идват от тропическите гори с високи температури и влажност. Междувременно при включени радиатори в нашите апартаменти влажността спада до около 40%. За да помогнем на растенията да оцелеят през зимата, трябва да увеличим влажността, като окачим овлажнители за въздух или мокри кърпи върху радиаторите. Можете също така да инсталирате овлажнител за въздух в стаята за цветя. Добро решение е също така да поставите растенията на поставки, пълни с керамзит или малки камъчета. Водата, която се изпарява от мокрият керамзит, овлажнява въздуха около растението. Повечето растения  могат да бъдат оросявани с вода, но не забравяйте да използвате престояла или преварена вода, за да избегнете отлагането на варовик по листата.

Поливане

Растенията, забавяйки своите жизнени процеси, изискват ограничено напояване. Количеството вода, от което растенията се нуждаят, зависи от температурата в помещението, количеството светлина и от размера на саксията, в която растението расте. Тъй като излишната вода е по-опасна за растенията, нека се опитаме да ги поливаме, когато субстратът вече е сух. Нека коригираме честотата на поливане според условията в стаята. Ако растенията са в хладно помещение, можем да ги поливаме дори веднъж на 2 седмици. Ако обаче поддържаме около 20 ° C и по-висока температура в жилището, определено трябва да поливаме растенията по-често. За поливане е най-добре да използвате престояла  вода със стайна температура. Когато поливате растенията, не забравяйте да отстраните излишната вода от чинийката, което ще предотврати гниенето на корените.

Торене

Торове, известни като зимни торове, се предлагат в нашите агроаптеки. Те са предназначени за хранене на растения, които зимуват в апартаментите. Растенията през есенния и зимния период трябва да понесат много неудобства, така че трябва да се грижим специално за тях. Торовете, предназначени за подхранване на растения през зимата, не съдържат азот (N), за да не стимулират растежа им. Те съдържат основно калий, фосфор и микроелементи, които допринасят за доброто състояние на саксийните цветя. Не трябва да торим растенията, които сме преместили на хладно място, за да осигурим зимна почивка. Трябва обаче да обърнем специално внимание на зимно цъфтящите растения. Тези растения се хранят най-добре с торове за цъфтящи растения.

Вредители

Сухият въздух и високите температури отслабват силно растенията. Това може да доведе до появата на вредители като паякови акари, белокрилка и щитоносни въшки. Тогава единственото, което ни остава, е да се снабдим със средства за борба с тях. За борба с вредителите в затворени помещения през зимата препоръчваме да използвате биологичния инсектоакарицид Биона Лимон.

Цветя, цъфтящи през зимата

С удоволствие компенсираме липсата на цветове през зимата, като купуваме цъфтящи растения. Те обаче изискват специални грижи. Особено що се отнася до подхранването, трябва да помним да им осигурим правилната доза от необходимите елементи. Най-популярни през зимата са цветя, свързани с Коледа, като коледна звезда или коледниче. Често в апартаментите се намират и растения, обикновено наричани африканска виолетка ( стайна теменужка ) или циклами. Независимо дали растенията в нашите апартаменти цъфтят или са зелена декорация, трябва да им обърнем нужното внимание, за да ни зарадват с външния си вид.

По материали от Planta.pl