Зимно пръскане на овошките

13.11.2018
2018-11-13 00:00:00

Едно от важните мероприятия през зимния период е пръскането на овощните дървета. След окапването на листата, овошките изпадат в покой. Това е времето, в което трябва да се направят пръсканията срещу редица болести и неприятели: струпясване по семковите, къдравост по прасковата, мехурки по сливата.

Пръскането може да стане с 2% бордолезов разтвор или с Бордо микс също 2%. Разбира се, може да използвате и редица медсъдържащи препарати като Фунгуран, Шампион, Куприцин. Семковите видове може да напръскате с карбамид при около 60-70% окапване на листата на дърветата.

Агрономите на "Аграра" ООД предлагат на вашето внимание една много ефективна комбинация от Тирам 80 ВГ и Акарзин за зимно пръскане. Тирамът е контактен фунгицид, предпазващ от редица заболявания като струпясване по ябълка , ранно кафяво гниене по череша, сачмянка по череша, къдравост по праскова, ранно кафяво гниене по кайсия, сачмянка по слива. Акарзинът е прилепител, който в комбинация с Тирама предпазват овошките от тези заболявания и вредители. Освен това Акарзин е парафиново масло, което създава своеобразен филм върху повърхността на растенията и недопуска развитието на вредителите през зимата в топлите дни.

"Аграра" ООД предлага за есенно-зимния период промоция на Тирам и Акарзин за 30 л работен разтвор, която можете да разгледате тук: Тирам 100г + Акарзин 1л

Времето за определяне на първото зимно пръскане е след окапване на листата на дърветата при температура на въздуха около 12-15 градуса в тихо и ясно време.

Второто зимно пръскане се извършва преди разпукване на пъпките на дърветата. Избира се сравнително топъл зимен ден с темпратура на въздуха над 10 градуса.

Важността на зимните пръскания е много голяма. Ако ги пропуснете, това ще доведе до поражения на плодните дървета, с които стопаните се справят трудно или продължително. С тях предотвратявате или намалявате в значителна степен заболеваемостта по плодните дървета и популациите на вредителите през вегетацията.

Автор: инж. агроном И. Георгиева