Байкал ЕМ1 – почвен пробиотик за здрави растения и по-богата реколта

21.01.2019
2019-01-21 00:00:00

Най-голямото предимство на отгледаните в собственита ни градина плодове и зеленчуци, освен че ги консумираме съвсем пресни, е че можем да ги произведем и органични. Като отговорни стопани всички ние подбираме внимателно препаратите, които използваме в стопанствата си, и се доверяваме предимно на био алтернативите.

Затова искаме да ви запознаем с един доказал качествата си био продуктБайкал ЕМ1 (Ефективни Микроорганизми). Той е създаден от компанията „ЕМ Кооперация“ – гр. Москва и е един от най-добрите микробиологични препарати. На пазара е от преди близо 16 години и през това време е доказал своите качества. Получил е множество награди, посветени са му статии и научни доклади. Той е органичен препарат и е напълно безвреден за хората, растенията, животните и природата.

В какво се състои неговото действие?

Байкал ЕМ1 е почвен пробиотик. В състава му са включени много полезни микроорганизми и бактерии, които внасят живот и осигуряват на растенията повече хранителни вещества и по-добра среда за развитие. Попадайки в почвата, полезните бактерии започват бързо да се размножават, фиксират атмосферния азот и ускоряват разлагането на органичните субстанции, останали в почвата (стебла, треви, слама, корени и др.), като по този начин осигуряват допълнително хранителни вещества за растенията. В резултат, добивите се увеличават, растенията са по-здрави, произведената продукция е по-качествена и се съхранява по-дълго време.

Био препаратът е течен с киселееща миризма на мая или квас. Може да се прилага при отглеждането на всякакъв вид селскостопански култури, овошки, лозя, цветя и др. Препоръчва се употребата му при производство на разсад. Добре е, преди да се засеят семената да бъдат обработени с разтвор на препарата.

Байкал ЕМ1 намира още много приложения. Използва се и за премахване на миризми при процеси на гниене, за производство на компост в личните стопанства и фермите.

Тъй като препаратът е „жив“ много е важно да не се унищожат полезните бактерии в него. Затова го съхранявайте в плътни, непрозрачни бутилки. Не бива да е на прекалено топло или студено. Оптималната температура е между 15-25 градуса, далеч от пряка слънчева светлина. Когато пръскате с препарата също не трябва да е при пряка слънчева светлина. Освен това трябва да сте сигурни, че добре сте измили контейнерите и пръскачките, в които ще го поставяте, за да няма остататъци от други препарати. Повече за това какви са точно дозировките за неговата употреба и как да го прилагате ще намерите тук.